Tesla влиза в S&P 500, акциите й скочиха с 14%

Решението е голяма победа за главния изпълнителен директор Илън Мъск

Илън Мъск успя да направи Tesla най-скъпата автомобилна компания в света
Илън Мъск успя да направи Tesla най-скъпата автомобилна компания в света
Илън Мъск успя да направи Tesla най-скъпата автомобилна компания в света    ©  Reuters
Илън Мъск успя да направи Tesla най-скъпата автомобилна компания в света    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Tesla ще стане част от борсовия индекс S&P 500 през декември, което е голяма победа за главния изпълнителен директор Илън Мъск. Съобщението на S&P Dow Jones Indices изстреля акциите на производителя на електрически автомобили с 14% в понеделник след търговската сесия в очакване индексните фондове да купят от книжата му, за да ребалансират портфейлите си.

Компанията ще се присъедини към индекса S&P 500 преди откриването на търговията на 21 декември. Tesla ще бъде една от най-влиятелните компоненти в индекса S&P 500 през последното десетилетие, като тежестта й от около 1% ще е близо до тази на Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson и Procter & Gamble. С борсова стойност над 400 млрд. долара тя ще бъде сред най-ценните компании, добавяни някога към широкия индекс на фондовия пазар.

Включването на създадената от Мъск компания означава, че инвестиционните фондове, индексирани към S&P 500, ще трябва да продадат акции за около 51 млрд. долара от компании, които вече са в S&P 500, и да използват тези пари за закупуване на книжа на Tesla, така че техните портфейли да отразяват правилно индекса, според S&P Dow Jones Indices.

Освен това инвестиционните фондове, които се опитват да постигнат по-висока доходност от ръста на S&P 500, ще трябва да решат дали да купят акции на Tesla.

С ръст около 450% през 2020 г. производителят на електрически автомобили се превърна в най-ценната автомобилна компания в света, въпреки че производството му е много по-малко от това на конкуренти като Toyota, Volkswagen и General Motors.

Много инвеститори и анализатори смятат, че акциите на Tesla са надценени и не отговарят на реалните й показатели, а някои предупреждаваха да не се добавят към S&P 500 на сегашните нива. "Скокът на цените (в понеделник) означава, че пенсионните фондове и други индивидуални инвеститори, които влагат парите си в индексни фондове, ще видят, че част от парите им ще влязат в акции на Tesla на цена, дори по-висока от спорно високата преди решението за влизане в индекса. Това е недостатък на индексните инвестиции за консервативни инвеститори", предупреди в имейл Ерик Гордън, професор в Ross School of Business на Университета в Мичиган.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар