General Motors увеличава инвестициите, за да настигне Tesla

Най-големият автопроизводител в САЩ ще вложи 27 млрд. долара в разработването на нови модели електроколи

Главният изпълнителен директор на компанията Мари Бара обяви амбициозен план.
Главният изпълнителен директор на компанията Мари Бара обяви амбициозен план.
Главният изпълнителен директор на компанията Мари Бара обяви амбициозен план.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на компанията Мари Бара обяви амбициозен план.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

General Motors (GM) обяви, че ускорява плановете си за електрически автомобили и камиони, за да настигне Tesla. През последните няколко години създадената от Илън Мъск компания не само доминира на пазара, но продължава да привлича инвеститори, което доведе пазарната й стойност до рекордни нива, въпреки че едва наскоро започна да прави устойчива печалба.

В презентация пред финансови анализатори в четвъртък най-големият автомобилен производител в САЩ заяви, че ускорява плановете си за електрификация, пише The New York Times. Компанията предвижда да инвестира 27 млрд. долара до 2025 г., което е със 7 млрд. повече от предишните намерения на компанията.

"Готови сме да бъдем лидери при електрическите превозни средства", заяви изпълнителният директор на компанията Мари Бара, като допълни, че електромобилите са в основата на развитието на бизнеса и в създаването на стойност за акционерите. Тя изтъкна, че компанията иска да бъде част от решението на климатичните промени, които са реални.

30 нови модела

GM планира да представи 30 нови електрически модела до 2025 г., което е с около 10 повече, отколкото беше планирано преди това. Двадесет от тях ще са насочени към американския пазар. Сред първите готови ще са електрическият SUV модел Hummer, който се очаква да излезе от поточната линия в края на следващата година. Моделът на Cadillac Lyriq ще се предлага през първото тримесечие на 2022 г., девет месеца по-рано от първоначално предвиденото, каза Бара.

Сред другите нови електрически модели има още SUV и пикапи с марката Chevrolet.

През последните пет години всички големи в сектора като Volkswagen, GM и Ford се опитват да разработят достъпни електрически превозни средства, но Tesla продължава да набира преднина. Компанията на Илън Мъск очаква да продаде близо 500 хил. електромобила през тази година, което доста над конкурентите. Доброто представяне доведе до скок на акциите, като в четвъртък пазарната й оценка достигна 472 млрд. долара и далеч над тези на традиционните производители в сектора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Преди около пет години един VW мениджър се хилеше и обясняваше, че смешно да се очаква електромобил на пазара до по-малко от 25 години. Но Тесла им заличи мазните усмивки. Сега: "Тя изтъкна, че компанията иска да бъде част от решението на климатичните промени, които са реални." Както казваме "Глей кво нещо прай парата, ей..."

    Нередност?
Нов коментар