Panasonic оглежда Норвегия за производство на батериите

Японската компания подписа споразумение за партньорство с Equinor и Norsk Hydro

Японската компания си партнира с Tesla в производството на батерии.
Японската компания си партнира с Tesla в производството на батерии.
Японската компания си партнира с Tesla в производството на батерии.    ©  Reuters
Японската компания си партнира с Tesla в производството на батерии.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите производители на литиево-йонни батерии в света Panasonic подписа предварително споразумение със скандинавската енергийна компания Equinor и инженерно-индустриалната компания Norsk Hydro за сътрудничество в изграждането на производствена мощност за батерии в Северна Европа.

Трите компании заявиха, че през следващите месеци ще работят за оценка на пазара за литиево-йонни батерии в Европа, съобщава Financial Times. Освен това те ще проучат потенциала за изграждане на мащабен бизнес с батерии в Норвегия.

"Това сътрудничество съчетава позицията на Panasonic като иновативна технологична компания и лидер в литиево-йонните батерии с дълбокия индустриален опит на Equinor и Hydro за проправянето на път за стабилен и устойчив бизнес с батерии в Норвегия", казва в изявление Мотоцугу Сато, изпълнителен вицепрезидент на Panasonic.

Японската компания се конкурира с корейската LG Chem за водещ световен доставчик на батерии за електромобили. Сред основните клиенти на Panasonic са Tesla и Toyota, а LG разчита на автомобилни производители като General Motors, Groupe Renault, Hyundai, Ford Motor Company и Volvo.

Намеренията на Panasonic за бизнес в Северна Европа, подкрепен от два от големите регионални играчи в областта на възобновяемата енергия, са знак за потенциала, който съществува на европейския пазар дори и отвъд автомобилната индустрия. Норвегия от своя страна се стреми до 2025 г. да стане първата държава в света, която да прекрати продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. Изцяло електрическите превозни средства съставляват около 60% от месечните продажби на автомобили в Норвегия, съобщава Reuters.

"Нашите компании се стремят да бъдат лидери в енергийния преход. Създаването на това партньорство от световно ниво демонстрира амбицията на Equinor да се превърне в мащабна енергийна компания", казва в изявление Ал Кук, изпълнителен вицепрезидент по глобалната стратегия и развитието на бизнеса в Equinor.