🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвегия е първата страна, в която продажбите на електроколи надвишават конвенционалните

Целта на Осло е до 2025 г. да спре предлагането на бензинови и дизелови автомобили

Норвегия стана първата страна в света, в която продажбите на електрически автомобили през 2020 г. надвишават тези на коли, задвижвани от бензинови, дизелови и хибридни двигатели. Електрическите превозни средства са представлявали 54.3% от всички нови автомобили, продадени в страната през миналата година, пише Reuters. Това е повишение в сравнение с 42.4% през 2019 г. и спрямо 1% от целия пазар преди десетилетие, показват данните на Норвежката пътна федерация.

Целта на Норвегия е да стане първата държава, която да прекрати продажбите на бензинови и дизелови коли през 2025 г. Затова напълно освободи електрическите превозни средства от данъците, налагани върху останалите автомобили.

Постигане на целите за 2025 г.

Тази политика насърчи закупуването на нови модели през последните години. Продажбите на електрически превозни средства са преминавали прага от 50% през отделните месеци, но през 2020 г. за пръв път те надминаха общите продажби на коли с мотори с вътрешно горене за годината като цяло.

"Определено сме на път да постигнем целите за 2025 г.", посочват от Норвежката пътна федерация. Продажбите на електрически превозни средства са се ускорили през последните месеци на 2020 г., като през декември са достигнали дял от 66.7% от автомобилния пазар.

Нагоре, нагоре

Очакванията са, че продажбите на електрически коли ще продължават да растат и през тази година в Норвегия, тъй като ще излизат още нови модели. Прогнозите на някои експерти са, че те ще надминат 65% от пазара през 2021 г.

Продажбите на нови коли в страната за миналата година са били 141 412, от които 76 789 са били електрически. Докато автомобилите с дизелови двигатели са се сринали от пика си от 75.7% от целия норвежки пазар през 2011 г. до едва 8.6% през 2020 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    Ако имам техния стандарт на живот, отдавна да съм минал на електрически автомобил. Но, понеже не съм, скоро няма и да ми се случи. А не е лошо някои от тези статии, с които ни спамите всеки ден, да бъде прочетена (или поне да Му бъде преразказана) от някой (мислещ) член на управляващото ни Политбюро (да, няма грешка), за да разберат, че "Белия свят" продължава да се развива и да прогресира, за разлика от нашето вече 75 години крачене в страни и назад от цивилизованите страни. С увереност може да се твърди, че сме страна от Третия свят, а не член на ЕС (!?), жалка работа...

    Нередност?
Нов коментар