🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eдин от големите IT инвеститори тук - Acronis, вече e оценен на 2.5 млрд. долара

Софтуерната компания, която има голям център в София, привлече инвестиция за 250 млн. долара от фонда CVC

Сергей Белоусов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания Acronis, чието българско дружество е една от най-динамично развиващите се IT фирми у нас през последните години, вече е оценена на 2.5 млрд. долара. Тя получи инвестиционен рунд от 250 млн. долара, воден от фонда CVC Capital Partners.

Новите средства ще бъдат използвани за разширяване на бизнеса на компанията, специализирана в киберсигурност и съхранение и управление на данни. Според съоснователя й и изпълнителен директор Сергей Белоусов растежът ще е както органичен, така и чрез придобивания на други "проактивни технологии". Това е втората голяма външна капиталова инжекция за Acronis за последните две години - през 2019 г. тя получи 147 млн. долара в рунд, воден от Goldman Sachs. Инвестицията тогава я оцени на 1 млрд. долара.

София в центъра

Acronis отвори голям офис в София през 2018 г., който постепенно започна да разраства. В момента компанията има около 320 служители в София, като планът беше броят им вече да е 500. Преди време Сергей Белоусов дори прогнозира, че българският център, който е в бизнес сградата "Сан Стефано плаза", а от юли се мести в NV Tower, ще стане най-големият в IT сектора в България и ще надхвърли 1000 души. Групата навлезе в страната след придобиването на местната "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работеше с нея от години. Българското дружество "Акронис България" е едно от най-динамично развиващите се в индустрията и приходите му за 2019 г. достигнаха 19 млн. лв. В края на миналата година Acronis отвори и офис в Букурещ, където през тази година трябва да достигне екип от 100 души.

"Въпреки пандемията Acronis продължава да изпълнява амбициозните си планове за растеж, включително в България. Оценката от 2.5 млрд, долара, която тази инвестиция ни дава, е поредното доказателство, че сме на прав път в развитието си. С тези допълнителни средства възнамеряваме да ускорим разработката на нови продукти, осигурявайки най-добрата кибер защита за нашите клиенти и увеличавайки печалбите на нашите партньори", заяви пред "Капитал" Пламен Тошев, управител на "Акронис България".

Началото е в Сингапур

Acronis e създадена в началото на века от Белоусов и още трима съдружници в Сингапур. Продуктите й се използват от над 5.5 млн. клиенти и 500 000 бизнеса и се продават чрез 50 000 партньора в над 150 държави. В момента дружеството има над 1500 служители в 33 локации в 18 държави. Компанията разработва софтуер за киберзащита, архивиране на файлове, възстановяване, синхронизиране и споделяне на документи и файлове за бизнеса. Белоусов е известен в глобалните IT като предприемач, рисков инвеститор в стартиращи компании и лектор по технологични конференции.

Докато следва в един от водещите университети в бившия Съветски съюз - Московския физико-технически институт, Белоусов търси начини да започне собствен бизнес и се занимава с най-различни проекти, сред които продажба на компютърен хардуер и дори обувки. След натрупването на първоначален капитал с един от сегашните си партньори в Acronis - Иля Зубарев, създава и компания за производство на домашна техника, която постепенно се разраства. Посещават Сингапур в средата на 90-те години в търсене на ERP софтуер за предприятието си. Стават дистрибутори, а по-късно и разработчици на такъв продукт - Solomon Software, и се установяват в Сингапур (Белоусов е гражданин на Сингапур). Там създават и Acronis.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • - 2
    • + 2

    "Началото е в Сингапур"
    О ем джии (OMG). Никоя българска медия не иска да каже, че са руснаци от Русия. Не бяха сингапурци, не бяха швейцарци...

    Нередност?
  • 2
    azazel avatar :-|
    azazel
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Koe от: "... и се установяват в Сингапур (Белоусов е гражданин на Сингапур). Там създават и Acronis.", не ти е ясно?...

    Нередност?
  • 3
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Не ми говори на ти бе ахмак.

    Нередност?
  • 4
    polite_bear avatar :-?
    HERMES
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    И защо не са си създали фирмата в Магучая? Айде отговори де.

    Нередност?
Нов коментар