🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са българските иновативни предприятия на 2020 г.

Осем компании получиха отличия в конкурса на фондация "Приложни изследвания и комуникации", който се организира за 16-а поредна година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 16-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации", "АРК консултинг", Enterprise Europe Network - България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

За участие в конкурса през 2020 г. са кандидатствали над 120 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации са достигнали 16, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.

Номинираните фирми получават правото да използват новата марка на фондацията - "Високи постижения в иновациите".

Първите две

За "Пазарно лидерство" спечели "Стам лтд", която разработва автоматизирани складови системи за хранително-вкусовата, мебелната, електротехническата, химическата, автомобилната и други индустрии, като първо разполага на площадка различните съоръжения (стелажи, палети, кранове и конвейери), след което ги "затваря" със стени от всички страни. Складовите процеси са обслужвани без човешка намеса, само на основата на специално разработен софтуер. Фирмата има над 4500 клиента в над 20 държави, като всеки обект е съобразен със спецификата на дейността на съответния възложител.

В областта "Иновативно новостартирало предприятие" за 2020 г. спечели "Ондо солюшънс". Компанията е създател на умно решение за автоматизирано управление на земеделските дейности: прецизно напояване, торовнасяне, системи за контрол на климата и мониторинг на земеделските култури, подходящо както за малки и средни стопанства, така и за големи масиви. То се състои от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството, и интегриран специализиран софтуер с дистанционен контрол и лесен за работа интерфейс. Фирмата има клиенти в България и Северна Македония, отворила е и представителство в ЮАР.

Останалите отличени

"Гамифино" получи почетна грамота за "Зелена иновация" за 2020 г. Дружеството е разработило интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното и разместване на страници. Тя се състои от 40 листа, а реално замества над 100 страници и намалява разхода на хартия. Може да се допълва с нови листове. Предлага се в четири варианта - с празни листове, с редове, с точки и с квадратчета, и се произвежда от рециклирана пластмаса, която също подлежи на рециклиране.

Наградата в категория "Качество на живот" е за "Алеги инженеринг". Фирмата е създател на минна лекотоварна спомагателна машина за превоз на хора, товари и взривни материали, която позволява работа при по-висока степен на безопасност и надеждност и по-дълъг експлоатационен живот. Техниката е специално проектирана за подземни условия - висока влажност, запрашеност, киселинност, срутвания и т.н., и е единствената в света с двигател Евро 5 за по-малко емисии в рудниците. Освен това е маневрена, с изцяло електронно управление, модерен дизайн и удобен дисплей.

За "Иновация в креативните индустрии" почетна грамота получи "Еведо България". Компанията е разработила първата в света онлайн платформа тип one-stop-shop за събитийната индустрия. Тя събира артисти, организатори на събития, промотъри, места за организиране на събития, сървис компании (кетъринг, сцена, осветление и т.н.). Платформата включва и продажба на билети, и функционалности за управление на събитието. Базирана е на блокчейн решения за по-голяма прозрачност и сигурност в събитийната индустрия. От март досега чрез платформата са реализирани около 1000 събития.

Централният кооперативен съюз получи отличие за "Социална иновация". Наградата се присъжда за изградена система от мобилни услуги с добавена социална стойност - за доставка на хранителни и битови стоки от първа необходимост и за оказване на медицинска помощ в трудно достъпни и малки населени места. Стоките са на членове на съюза или на местни производители и се предлагат с много ниска надценка, а здравните услуги са в различни области на медицината.

За "Дигитална трансформация" почетна грамота получи "Орак-инженеринг", която е разработила пакет от услуги на български език за обучение в дигитална среда. Той включва: личен кабинет за получаване на техническа и методическа подкрепа (в т.ч. и училищен сайт, и конферентен бокс за връзка между физическа и виртуална зала); колективно виртуално пространство за вътрешни срещи и обучения с автоматичен протокол/видеожурнал и защитено GDPR хранилище за електронни документи и материали, както и периодична сертификация на педагогическите специалисти.

"Електросфера" получи наградата "Иновационен мениджмънт". Дружеството e създател на преобразовател с технология за обработка и моделиране на ефекти в реално време в музикалната индустрия. Устройството е единственото с 64 канала, при това комбинирани на едно място с минимален интерфейс, и дава възможност за преобразуване на аналоговия сигнал в цифров и обратно. Има и мултифункционален тъчскрийн за управление, който позволява работа без връзка с компютър.

Финалисти в Конкурса за иновативно предприятие на годината 2020

  • "Енто синерджи" - развъжда и преработва щурци за храна на домашни любимци - като хранителна добавка във вид на брашно, блокчета или чипс от цели щурци с различни вкусове. Продуктите са с високо съдържание на белтъчини. Производството е икономично и екологично. Остатъчният продукт от него се използва като органичен тор с много добри качества.
  • "Зиро уейв" - разработва 100% биоразградима и компостируема чиния за еднократна употреба, произведена от остатъчния продукт на пивоварната промишленост (отработен малц), устойчива на всякакъв вид храни и течности, на овкусена храна с ниска или висока температура и ядлива. Има варианти с различни вкусове и размери. Може да се изхвърля с обикновен битов отпадък, не отделя метан при разпадане.
  • "Имърс Еф Екс" - създава приложение за мобилни устройства, което да служи като учебно помагало за науката за клетката. То показва чрез добавена реалност детайлни триизмерни модели на основни системи на човешкото тяло, виртуални хирургични разрези за вземане на тъкан, както и изображения от електронен микроскоп на клетъчно ниво. Основано е на 3D-моделиране за постигане на пълен фотореализъм.
  • "Мусала софт" - развива интегрирана система за управление на иновациите: партньорства с училища, университети и общности в областта на информационните технологии с цел привличане на млади хора към този тип професии и участие на бранша в създаването на учебните програми и в изследователски проекти, организиране на тематични състезания и олимпиади, система за подбор, обучение, кариерно развитие и мотивиране на кадрите и др.
  • "Насекомо" - организира зелено производство на висококачествени устойчиви протеини чрез биоконверсия с насекоми (мухи) посредством автоматизирана модулна технология, които продава за целите на производството на храна за домашни любимци и на фуражи за риба. Продуктът е хипоалергенен и бързо смилаем. Страничният продукт от производството е органичен тор с високо съдържание на хитин.
  • "Отворени технологии България" - разработва на принципа на отворения код система за управление на софтуерното тестване на основата на подобряване на създаден и изоставен от друга фирма продукт. Системата се използва от програмисти за целите на разработването и тестването на техните собствени продукти. Към момента на оценяването има над 240 000 изтегляния в реално време по цял свят за период от около 3 години.
  • "Прес старт" - създава платформа за фотореалистична 3D визуализация за виртуално подреждане на зали за събития без физическо посещение. Изцяло интерактивна и лесна за използване, тя е насочена към всякакъв вид потребители, а не само към професионалисти. Предлага три опции за изглед: план на пода (2D), изометричен (3D), и от първо лице (VR). Позволява безпроблемна работа във всеки браузър.
  • "Хидройоникс" - разработва линия за раздробяване на излезли от употреба автомобилни гуми до каучукови гранули, висококачествена легирана тел и конец под формата на памук. Материалите могат да бъдат използвани като суровина за различни производства: каучукови настилки, метални заготовки, изолационен материал. Линията е напълно автоматизирана и може да работи на 24-часов режим.


1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар