Кои са най-иновативните български предприятия за 2022 г.

Компании от IT сектора и кръговата икономика стават все по-големи иноватори, показва конкурсът на фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Традиционно компаниите от информационните технологии, кръговата икономика, здравеопазването, подобряване начина на живот, както и тези с разрушителни идеи, които предизвикват традиционните бизнес модели, са най-големите иноватори. България не е изключение от тези глобални тенденции, показват наградите за най-иновативните компании в страната.

Конкурсът се организира за 18-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации", Enterprise Europe Network - България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и "София тех парк". Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика в подкрепа на иновационното развитие.

За участие в конкурса през 2022 г. са кандидатствали над 100 фирми от цялата страна - стартъпи, развиващи се и утвърдени софтуерни и производствени дружества от различни икономически сектори, включително в сферата на услугите. От тях до финала са достигнали 24, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в седем области според въздействието на иновацията.

Фирмите финалисти получават правото да използват марката на фондация "Приложни изследвания и комуникации" - "Високи постижения в иновациите", както и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти в над 60 държави чрез Еnterprise Europe Network.

Пазарен лидер и зелена иновация

За "Пазарно лидерство" почетна статуетка и грамота получи софтуерната компания "Ем Уай Екс" с цялостни решения за създаване на прецизни "3D дигитални двойници" на физически обекти, получени чрез комбиниране на данни от дронове, LiDAR системи, камери и смартфони. Големите обеми от първични данни се обработват с алгоритми на фирмата и употребата на изкуствен интелект за извличане на детайлна информация. Потребители са най-големите европейски и американски дружества за телеком инфраструктура, както и водещи производители на телеком антени в света. Решението е приложимо за изграждане на "умни градове".

За "Зелена иновация" за 2022 г. с почетна грамота и статуетка беше наградена "Ню енерджи корпорация", която предлага иновативен процес за рециклиране на филтри за твърди частици, предназначен за бизнес потребители - сервизи и официални вносители на дизелови автомобили, камиони, строителна и друга техника. Решението се характеризира с използване единствено на оксиводород, кратка продължителност и нисък разход на електроенергия. В България услугата се предоставя в партньорство с основни вносители на автомобили и техника, а в Австрия - на базата на лицензионен договор. Фирмата разработва и други иновации на основата на оксиводород.

Иновации за по-добър живот

Почетна грамота в категория "Качество на живот" за 2022 г. получи пловдивският производител на матраци и продукти за сън "Тед Бед". Компанията е създател на иновации за удължен живот на ползване и здравословен ефект на матраците. "Норд Стар" обединява матрак и топ матрак в хибриден продукт с персонализиран комфорт, твърдост, височина и лесна смяна на ядрото според промените на възрастта и килограмите на клиента. Матраците Materra и Amber имат патентована технология срещу геопатогенните излъчвания в помощ на клетъчния баланс и намаляване на стреса и безсънието.

В категория "Социална иновация" почетна грамота получи "Булбера". Предприятието създава онлайн платформа с информация, предназначена за възрастни хора, лица с увреждания или деменция, техните близки, болногледачи и заетите в социалния сектор. Тя предоставя възможност за намиране на варианти за грижа - конкретни домове или агенции за домашни асистенти, запознаване с различни технологии в помощ на нуждаещите се лица, подходящи забавления и други. Има рейтинг система за оценка на съответните организации от потребителите. Платформата е многоезична с адаптирано съдържание за всяка страна.

За "Иновация в креативните индустрии" с почетна грамота бе отличена фирма "Ники Ротор Авиейшън", която създава автожир Lightning с иновативен дизайн, с опашка, която излиза от оста на витлото. Устройството съчетава предимствата на самолет и хеликоптер, като може да използва къса писта. То е по-икономичен и достъпен вариант в сравнение с двете летателни средства и гарантира най-безопасното летене (вкл. безпроблемно приземяване при отказ на двигателя във въздуха). Предприятието е създател и на други модели автожири, които продава на пазарите в Европа, Северна Америка, Африка, Австралия.

"Агровар" е победител в категория "Дигитална трансформация". Фирмата е създала софтуер, базиран на изкуствен интелект, който обработва над 2 милиона информационни точки за всяко земеделско поле и неговите климатични, почвени и операционни данни. Компанията надгражда базовата оценка за почвено здраве на Корнелския университет, като добавя допълнителна аналитична информация с прецизни препоръки за покривни култури и регенеративни практики за конкретни проблеми на почвата без тежка обработка и химични препарати.

"Ай Си Би - М" получи отличие в категория "Иновативно новостартирало предприятие" за софтуерното решение Holoma за ортопедична навигация с използване на смесена реалност. Холограмни 3D модели на кости, стави и импланти се позиционират прецизно върху реалната геометрия на органите на пациента с помощта на очилата Microsoft Hololens 2. Решението помага на хирурзите по време на операцията като навигира действията им. Използва се в две клиники в страната, в Швейцария и при пилотни операции във Великобритания, Нидерландия, Швеция и Мексико. Компанията получи и специална пакетна награда от "София тех парк" - три работни места в коуъркинг пространството на тех парка за един месец, три часа използване на дигиталното студио Club House и 10 часа консултации с екипите на лабораториите "Виртуална и разширена реалност" и "3D креативност и бързо прототипиране".

Предприятия, отличени с марката "Високи постижения в иновациите 2022 "

"Биофарма Лабораторис" - производител на висококачествена козметика за коса. Предприятието разработва собствени формули за замяна на неразградимите съставки на силиконите с естествени заместители, на основата на биокаталитичен ензимен процес. Маслото за коса LIQUID LIGHT е високоефективна алтернатива на силиконовите масла, което има подхранващ ефект и се разгражда в природата за 20 дни. Компанията е и първият български представител в "Алеята на славата" на най-голямото изложение в света за индустрията за красота - Cosmoprof Worldwide Bologna.

"Грийн Иновейшън" - разработва водородни технологии - елетролизьори с над 85% ефективност, приложими за всички горивни процеси с конвенционални горива. Компанията е първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа, има 55 проекта в страната и чужбина за хибридно отопление на обществени сгради, производство на чист водород и високоенергийна смес от водород и кислород за индустриални нужди. Има и реализиран пилотен проект с училище в България за комбиниране на соларна система с електролизьор.

"Декор Дизайн" - проектира новия планетариум, част от научния детски комплекс на територията на Пристанище Бургас. Сградата представлява сферично тяло с ограждащ пръстен (като планета), който служи едновременно за периферия и козирка над входа и пътеката, достъпна за хора в неравностойно положение. Зрителната зала е с 50 места, организирани радиално около центъра на прожекционния купол, за оптимален зрителен ъгъл. Теренът около сградата е моделиран с постепенни повдигания, образуващ "могили" с ефект на разместена от "кацането" на сферата земна повърхност.

"Децибел" - работи в областта на шумоизолационните материали и системите за контрол на шума. Екипът проектира решенията си за клиенти по целия свят в жилищни сгради, офиси, хотели, звукозаписни студиа, индустриални помещения. Компанията създава първия в света негорим, 100% биоразградим, топло- и шумоизолационен акустичен продукт за външна и вътрешна употреба, който е и антибактериален. Освен екологични панелите SiBo обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея. Интерес към продукта има от няколко инвестиционни фонда в САЩ, Германия и България.

"Дигамонт" е стартъп компания, която създава софтуерен продукт за лично и семейно планиране на финансовото благополучие - ViziWealth. Приложението използва отворено банкиране и обвързва целите на цялото семейство, финансовото състояние и общото планиране за постигане на по-голямо благоденствие. Платформата играе роля и на дигитален хъб за експертни услуги, с които да се улесни вземането на решения, водещи до желания успех.

"ДигиТех Консулт" има като основен продукт внедряването на софтуерни роботи, наподобяващи човешките действия при обработка на процеси и трансакции до най-малък детайл. Компанията създава Conversational AI приложение с виртуални асистенти за най-различни информационни системи, които оптимизират процесите и повишават тяхната ефективност с до 70%, като намаляват вероятността за грешки с до 80%. Клиентите на дружеството са базирани в Дубай, Китай, САЩ, Индия, Румъния, Германия, Люксембург и др., като се поддържат над 50 работни езика.

"Елка.бг" е стартъп компания, разработила и развиваща едноименна дигитална платформа, която подпомага стопанските потребители при избора им на доставчици и търговци на либерализирания пазар на електроенергия в България. Платформата събира на едно място цялата необходима информация за сравняване на оферти, работейки с всички търговци на ток, с цел оптимизиране на разходи и смяна на доставчици, на основата на собствен алгоритъм. Клиенти са потребители от стопанския и обществения сектор, включително болници, училища и детски градини.

"Мелифера" създава био енергиен гел - MelliGEL, предназначен за спортисти в различни дисциплини, които изискват издръжливост, както и за потребители от всякаква възраст, активни в други области. Продуктът съдържа 100% био сертифицирани сурови съставки - основно пчелен мед, но също така и лиофилизирани плодове или други супер храни, билкови екстракти и хималайска сол. Предлага се в разнообразни вкусове като ягода, малина, спирулина, джинджифил и вишна, какао и мента, мача и гуарана. Усвоява се лесно от организма, има и имуностимулиращ ефект.

"Модерн Уомън Медия" е стартъп компания, създател на първата онлайн платформа в България "Малки съкровища", свързваща родители, които имат детски дрехи, обувки, играчки, книжки и други продукти, с родители, които търсят да закупят използвани, но запазени детски стоки. Платформата е изцяло фокусирана върху детски асортимент и подпомага хората, които искат бързо и лесно да закупят всичко, необходимо за детето си, на достъпна цена и по щадящ природата начин.

"Мъни Мейкинг Мамс" разработва рецепта за близалка, полезна за детските зъби - под марката Dr. Cveti Dental Lollypop. Продуктът не съдържа захар и киселини, които предизвикват кариес, а само естествени аромати и заместител на захарта. Той не променя и гликемичния статус на потребителя. Специално проектираната му форма е плоска и сърцевидна, тя не напряга мускулатурата в устата и не притиска тъканите между бузата и зъбите. Близалката се предлага единично опакована в два вкуса - ягода и портокал.

"Предистик" разработва платформата AIME за създаване на приложения в областта на интернет на нещата (IoT). Тя позволява на производителите на IoT продукти да използват ценово ефективен хардуер с ниска консумация на енергия за изграждането на своите функционални и защитени IoT системи и устройства, като значително намалява разходите и времето за пускането им на пазара. Решението е с приложение в редица области като сградна автоматизация, "умни" градове (транспорт, осветление, сметосъбиране), "умно" земеделие, "Индустрия 4.0", телекомуникации, логистика и други.

"Робо-уийдър" създава автономен робот за прецизно и напълно автономно отстраняване на плевели в ниви с многогодишни култури - под марката Smart Farm Robotics. Той използва слънчева енергия, има датчици за позициониране и ориентиране в и около нивите, за разграничаване на културни растения от плевели и за отчитане на други полезни показатели като слънцегреене, влажност на почвата и др. Конструкцията му е лека и се задвижва с 4х4 електромотора. Роботът може да се свърже с облачна база данни, в която да прехвърля събраната информация и да получава специфични инструкции.

"СоуСайбър" е компания, работеща в сферата на киберсигурността и създател на софтуерното решение "Кикимора". Получените чрез него данни представят ясна картина за най-критичните уязвимости и методите за тяхното отстраняване. Информацията е достъпна както за ИТ отделите на компаниите клиенти, така и за техните мениджърски нива. Фирмата успешно се развива на българския и международния пазар с клиенти в банковия, финансовия, фармакологичния и производствения сектор, пенсионни фондове и здравни институции, съхраняващи голям обем лична информация.

"СТС Пак Холдинг" разработва нов метод за оползотворяване на индустриален отпадък (пластмаса) чрез неговото трансформиране в продукти от нов вид като резервни части за производството, захващащи и транспортиращи приспособления, роботи, транспортни кутии, модели на ортопедични протези, съдове, облицовъчни плочки и др. на основата на 3D принтиране. Методът позволява преминаване от линеен към кръгов производствен процес и постигане на нулево количество индустриален отпадък.

"Тендрик" е създател на онлайн платформата за графичен дизайн Design Expert, чрез която могат да се поръчват и създават неограничен брой индивидуални графични дизайни според зададени от клиентите критерии като цветове, послания, шрифтове, формати и желани елементи. Опитните графични дизайнери на компанията приемат заявката и в рамките на 24 или 48 часа изпращат предложения към клиента. Към момента през платформата са завършени успешно над 5000 поръчки.

"Теоремус" е създателят на система за умно управление на отпадъците, която съчетава необходимите за мониторинга и автоматизацията на дейностите по сметосъбиране хардуер и софтуер с модули за анализ и оптимизация на тези дейности. Решението, което позволява директно измерване на теглото и обема на отпадъка в контейнерите, е приложено в общините Монтана, Велико Търново, Видин и други. То позволява и изчисляване на генерирания от сграда/вход/домакинство отпадък.

"Тюб плант" създава цвете, което се отглежда минимум два месеца без каквито и да е грижи, в епруветка, затворена с фолио и съдържаща хранителна среда. След нейното изчерпване или запълването на епруветката от растението, то се пресажда в саксия. Цветето в епруветка се предлага самостоятелно или заедно със специална стойка от дърво или биоразградима пластмаса. На всяка опаковка има QR код, водещ към информация за растението и неговото отглеждане и последващо пресаждане.