🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са иновативните предприятия на 2019 г.

Осем компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 15-а поредна година

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осем компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 15-а поредна година от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Enterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и Единния център за иновации на БАН.

За участие в конкурса през 2019 г. са кандидатствали над 100 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации са достигнали 21, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в осем области според въздействието на иновацията.

От миналата година номинираните фирми получават правото да използват новата марка на фондацията - "Високи постижения в иновациите".

Първите две

В категория "Зелена иновация" иновативно предприятие за 2019 е "Интернешънъл пауър съплай". Компанията създава автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източници - първата в света с приложен модулен принцип в захранването. Иновацията дава възможност работата на повреден модул да бъде поета от останалите и позволява съхраняване на излишната енергия в акумулаторни батерии за по-нататъшно използване. Тя се използва в 1500 инсталации в над 60 държави, включително в райони без достъп или с ненадеждна електропреносна мрежа.

В категория "Пазарно лидерство" отличието за 2019 е присъдено на "Ултрафлекс корпорейшън". Фирмата е разработила новаторска система за индукционно нагряване, приложима във всички сектори, свързани с термообработката на материали - индустриалната, бижутерската, лабораторната, зъботехническата и медицинската електроника. Иновацията се състои от отделни модули, позволяващи паралелно нагряване на различни материали съобразно различни параметри, като дава възможност и за допълнително добавяне на модули при необходимост от повече мощност. Дружеството продава своите разработки в САЩ, Канада, Турция и Индия.

Другите наградени

В категория "Иновативно новостартирало предприятие" наградата за 2019 г. получи "Пауър дрон". Компанията разработва софтуер за автоматизиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. Разработката използва алгоритми, базирани на изкуствен интелект, машинно обучение и автоматично разпознаване на изображения. Основните приложения на иновацията са: за регулярна инспекция, спешна инспекция при авария и оценка и картографиране на инфраструктурата.

В областта "Иновация за качество на живот" победител за 2019 е "ПроВиотик". Компанията създава лиофилизиран пробиотик на основата на щам Lactobacillus bulgaricus, изолиран от кокиче и отгледан в био зеленчуков сок, с бактерицидни свойства спрямо причинителя на язвата Helicobacter pylori, алтернатива на тройната антибиотична терапия. Изследвания с продукта са направени в Harvard University, ИСУЛ и Софийския университет "Св. Кл. Охридски", като част от научния екип включва нобеловия лауреат Бери Маршал.

"Лийнплъм" е победител в категория "Иновационен мениджмънт". Дружеството разработва платформа за мобилен маркетинг за създаване на по-дългосрочни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства чрез персонализирани кампании в реално време. Компанията изгражда и процеси за развитие на ИТ талантите във и извън фирмата и се отличава с висока степен на иновационна организация и култура.

"Юбитрак" получи наградата в категория "Иновация за развитие на таланти". Фирмата автоматизира процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видеоматериал. Софтуерът разпознава обектите на терена, разделя отборите, идентифицира всеки играч и следи обектите до края на срещата. Технологията е достъпна и за малки лиги. Дружеството работи с детско-юношеските отбори на "Левски" и "Левски-Раковски".

В категория "Иновация в креативните индустрии" отличието е присъдено на "ЗенАрт". Компанията разработва каталог от исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност, като използва двуизмерни автентични изображения и ги интерпретира в 3D обекти. Налице е и интерактивност. Първият завършен проект са "Белоградчишките скали" - потребителите могат да си направят виртуална разходка, да стрелят с възрожденски пушки, да научат повече за богатата история на местността чрез аудиоразказвача. Следващите проекти са "Олимп" и "Карибски острови".

"Найкомс" е победител в категория "Социална иновация". Дружеството е създател на система от хардуерни и софтуерни продукти и услуги в областта на телемедицината: станция за телемедицина; програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент; куфарче с безжични диагностични устройства с възможност за автоматично съхраняване, прехвърляне и споделяне на данните и други. Станцията се използва в 30 болници - в общини в областите Русе и Сливен, в "Пирогов", "Св. Анна" и др.

Номинираните фирми (по азбучен ред)

"Ай райс механикс 357" - създател на роботизирано вертикализиращо помощно средство за хора с двигателни увреждания. То позволява безопасно и сигурно движение в изправена позиция на тялото и по-добра достъпност до отдалечени и разположени нависоко предмети.

"Алфика" - разработва първата промишлена инсталация за култивация на микроводорасли в България – фотобиореакторна система. Създава и произвежда иновативни продукти на базата на микроводорасли, в т.ч. и свежа спирулина.

"Анкол" - създава система за управление на налягането на гумите по време на движение и при висока скорост в зависимост от пътната настилка, метеoрологичните условия и товара на автомобила, с възможност за монтиране на всяко превозно средство.

LAM’ON - разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия. То не се различава от стандартните ламинати като здравина и оптични качества (гарантирани за минимум 10 г.). Разгражда се изцяло до 1 месец при наличието на подходящи топлина, влага и микроорганизми.

"ЛогСентинел" - разработва решение за съхранение на сигурни одитни следи, свързани с бизнес дейностите, в частен (персонализиран) блокчейн. То позволява мониторинг на процесите и засичане на аномално поведение. Компанията създава и управлява сигурна база данни, криптираща всеки запис поотделно, особено ценна за съхраняването на лични данни и високочувствителна информация.

OS Implants - създава 3D принтираща платформа за изкуствени кости за производството на анатомични и хирургични модели за обучението на студенти и специализанти. Произвежда персонализирани импланти за хора и животни, разработени съгласно индивидуалните особености на пациента.

OfficeRnD - разработва софтуерно решение за управление на споделени работни пространства. То дава възможност на споделените офиси да автоматизират и интегрират най-важните си процеси (резервиране на стаи и бюра от членовете, взаимодействие между тях и т.н.). Използва се от клиенти в над 40 страни и от над 100 000 индивидуални потребители.

"Пейхоук" - създава софтуер, платежни инструменти и услуга за оптимизиране на разходния мениджмънт с информация за всяко плащане в реално време и алгоритъм. Разработката извлича данни от сканирани/електронни платежни документи, подготвя ги за осчетоводяване. Предлага собствена карта за разплащания за пълна автоматизация на разходните данни без сканиране.

Pro Drone Sys - разработва мултиспектрална аерокамера за прикрепяне към безпилотен летящ апарат за анализ на почви и измерване на вегетация. Разработката се използва за предоставяне на дигитализирани агрономически препоръки и изработка на топографски/ вододелни карти.

"Пукльовците" - създател на едноименната дигитална игра. Тя помага на учителя да развива умения за работа в екип и други социални умения у своите ученици на основата на математически задачи и в екологичен контекст.

"Скейл фокус" - разработва комплексна програма за привличане на таланти във фирмата и за развитието на таланти в и извън нея. Организира отворени академии за ИТ обучение, вътрешно състезание за иновативни идеи с цел пазарна реализация, дава подкрепа за проектиране на работните пространства от служителите и др.

"Смол фут" - създава снегоходки за екстремни условия, които да издържат на най-тежките зимни условия, за най-високите планински върхове. Снегоходките са подходящи за стръмни склонове и смесени терени. Имат регулируема система, даваща възможност за ходене с фиксиран, повдигнат или свободен крак.

"Фанте агро" - разработва козметични състави на основата на екстракт от шафранов минзухар и розово масло. Произвежда и други козметични продукти с екстракт от шафран, отглежда минзухар и извлича и шафран от него. Предлага размножилите се луковици на минзухара на други предприемачи срещу експертна подкрепа при отглеждането и ангажимент за изкупуване на цветовете.
Все още няма коментари
Нов коментар