🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са иновативните предприятия на 2018 г.

Девет компании получиха отличия в конкурса, който се организира за 14-а поредна година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девет компании бяха отличени в традиционния конкурс за иновативно предприятие, който се организира за 14-а поредна година от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

Над 100 участника

За участие в конкурса през 2018 г. са кандидатствали над 100 фирми от различни икономически сектори. От тях до номинации са достигнали 25, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност и финансиращи организации определи победителите в девет области според въздействието на иновацията.

"От тази година номинираните фирми получават правото да използват новата марка на фондацията - "Високи постижения в иновациите". Победителите и финалистите получават възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти в рамките на Enterprise Europe Network в над 60 държави", обяви Даниела Чонкова, програмен координатор във фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Първите две

За "Иновация за пазарно лидерство" почетна статуетка и грамота получи софийската "Спесима". Компанията прави реинженеринг на използвани универсални роботи от сектор автомобилостроене. "Спесима" използва механичната конструкция на роботите, но разработва нов хардуер и софтуер, с което пренасочва робота към изцяло ново приложение. Подходът е екологичен и спестява енергия. Фирмата продава успешно в над 35 страни в целия свят.

В областта "Социална иновация" с почетна грамота и статуетка е отличена "Комрад кооператив". Кооперацията е основана от 16 член-кооператора и се занимава с разработката на иновативни софтуерни продукти на основата на блокчейн и изкуствен интелект. Сдружението създава инфраструктура, наречена Wetonomy, за управление на децентрализирани автономни организации върху блокчейн чрез умни договори, разработва и платформата Scynet за създаване и трениране на изкуствен интелект на основата на блокчейн.

Другите наградени

Отличието за "Иновативно новостартирало предприятие" за 2018 г. получи "Микар иновейшън". Компанията е създала платформа за бърз скрининг и откриване на нови лекарствени молекули за предклинични изследвания за голям клас болести. Фирмата комбинира биотехнологии и информационни технологии, като съкращава селекцията и изчистването на молекулите до една година. Портфолиото на "Микар" включва пет молекули с готовност за патентоване.

В категорията "Иновативно новостартирало предприятие" за 2018 г. със специална награда беше отличено и "Тинузавър". Фирмата е разработила образователна платформа и набор от авторски комплекти за програмиране, роботика и електроника с отворен код. Обучението се фокусира върху инженерните аспекти на програмирането. Платформата и комплектите се ползват от университети и училища в България, Канада, САЩ, Германия и Мексико.

В категорията "Качество на живот" с почетна грамота за 2018 г. бе наградена фирма "Принтиво". Тя специализира в 3D биопринтирането на тъкани, създала е собствен биопринтер, пет биомастила и оригинална методология за 3D биопринтиране на костна тъкан. Иновацията на "Принтиво" е световна новост с приложение в медицината и стоматологията.

Наградата за "Зелена иновация" за 2018 г. получи "Байомик". Компанията е разработила композитен материал, подобен на стиропор, на базата на нехранителни земеделски отпадъци и гъбен мицел. От него е създала напълно биоразградими опаковка и мебелна плоскост. Композитният материал се разгражда в естествени условия за 75 дни след изхвърлянето.

За "Иновационен мениджмънт" с почетна грамота бе наградена фирма "Автоиконом". Дружеството е създател на интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, технически прегледи, застрахователни и лизингови компании. Фирмата предлага специални услуги за майки с деца и за хора с увреждания и се отличава с висока степен на иновационна организация и култура.

За "Иновация за развитие на таланти" почетна грамота за 2018 получи "Уеб сървисиз". Компанията e разработила оригинална технология за мултикултурно учене - "Умни дечица", за детските градини и предучилищните класове. Усвояването на материала става под ръководството на учител или родител по лек и забавен начин онлайн, чрез мултимедийни игри и тестове, текст, аудио- и илюстрации. Разработката се използва в над 150 градини. Обучението е възможно във всякаква електронна среда – настолен компютър, мобилен телефон, таблет, интерактивна дъска.

"Елиъс Бо" получи наградата за "Иновация в креативните индустрии" за 2018 г. Компанията разработва собствена Cablecam система и софтуер за задвижване на камери и обекти до 200 кг в триизмерното пространство. Решението предлага най-добри възможности в бранша за заснемане на динамични сцени и каскади с програмирано насочване. С технологията са заснети няколко световни продукции.

Номинирани в конкурса

- "А Дейта Про" е разработила платформа за оптимизиране на събирането и самостоятелна обработка на огромни информационни масиви чрез автоматично разпознаване на "лица от особен интерес", замесени в криминална дейност.

- "Антиподес" разработва първата за България ERP система от висок клас като облачно решение, локализирано на шест езика, на цени, достъпни за малкия и среден бизнес.

- "Био Уей" създава бизнес модел за отглеждане на гъби шийтаке в селските райони в цяла България чрез изграждането на биоферми, собственост на различни лица, работещи под едноименна търговска марка и при спазване на единни стандарти.

- "Волонтайм" създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

- "Империя онлайн" разработва и разпространява мултиплатформената ролева игра Imperial Hero (Имперски герой) във версия, предназначена за рускоезичните пазари.

- "КънектидБин" разработва решение за "умно" сметосъбиране, комбиниращо конфигурируеми IoT сензорни устройства и софтуерна платформа за осигуряване на наблюдение и управление на мрежи от контейнери за сметосъбиране в реално време.

- "Майкроуебър ЦМС" предлага онлайн платформа с отворен код за създаване на уебсайтове, онлайн магазини и блогове чрез drag and drop технология.

- "Мейк-България" предлага патентована технология за мобилна система и композитни панели за топлоизолация на жилищни сгради и индустриални съоръжения.

- "Мобайл системс" е създател на OfficeSuite Now - крос-платформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители с вграден мейл-клиент и пдф редактор.

- "Мусала софт" е водеща софтуерна компания, създала обучителния формат Learn from the masters за лица с базов или без никакъв опит, планиращи кариера в ИТ областта.

- "15БГ" разработва 15toGO – приложение за нов начин за избиране, резервиране и организиране на споделени пътувания чрез директна връзка с туристическите агенции.

- "Райд шеър България" (SPARK) предлага нова за пазарите в България, Литва и Румъния free flow услуга за споделена мобилност с електрически автомобили

- "Телерик академия" e образователната организация с програми за подготовка на специалисти за ИТ индустрията и изграждане на дигитални знания и умения у учениците.

- "Техруум" разработва стратегии и собствени инструменти за дигитален стандарт в строителството за различни географски локации.

- "Файър" разработва мобилния портфейл phyre - независим fintech продукт, който позволява безконтактно разплащане чрез смартфон, преводи между абонатите и дигитализиране на картите за отстъпки.

- "Център за интегративна медицина (АСИМП)" създава протокол и програма за лечение на онкологични заболявания на базата на инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия.
Все още няма коментари
Нов коментар