🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт не вярва на сълзи

Водещите индекси в САЩ достигнаха нови рекорди въпреки щурма на Капитолия, в Европа пазарите също растат

Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем.
Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем.
Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем.    ©  Reuters
Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем.    ©  Reuters

Фондовите пазари в САЩ игнорираха щурма на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп, довел до смъртта на 4-ма протестиращи в сряда вечерта, и водещите индекси приключиха с нови рекорди. Индустриалният Dow Jones се покачи с 1.4%, докато S&P500 - с 0.57%. Само NASDAQ се понижи заради спад на технологичните акции. Европейските пазари също приключиха срядата с повишение въпреки негативните новини относно пандемията от коронавирус, а в четвъртък отвориха също на зелена територия. Фючърсите върху американските индекси за четвъртък също отчитат повишение.

Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем. Американските борси приключиха годината с рекордни нива на индексите, въпреки че икономиката изпадна в най-голямата рецесия от близо 100 години заради пандемията от коронавирус. Близо 12 млн. американци повече са без работа в сравнение с преди пандемията, като в разгара на кризата безработицата надмина 14%.

Подобно е положението и в ЕС, който заедно със САЩ е най-тежко засегнат от коронавируса. Данните за безработните в страните от ЕС не са коректни, защото правителствата приеха политиката да помагат финансово на фирмите, за да не уволняват работници. На практика обаче компании в редица сектори, особено в услугите, не работят, но служителите им не се водят безработни. Реално двата най-мощни икономически блока се оказаха най-неподготвени за справяне със здравните проблеми, което рефлектира и върху състоянието на икономиките им. Нещо повече - очакванията са тази година възстановяването в тях да бъде по-бавно от предвижданията през лятото. Инвеститорите обаче не желаят в момента да приемат фактите, а създават балони, които рано или късно ще се спукат. Само преди няколко месеца обаче те бяха сериозно изплашени от коронавируса и борсите в САЩ спаднаха с 30%.

Формалното обяснение за ръста

Анализаторите са известни с това, че винаги намират обяснение за възходящото движение на пазарите при срив на икономиката. Сега формалното такова е, че новата администрация на Джо Байдън ще може да подготви нов и по-голям спасителен пакет за американската икономика, след като демократите на практика ще управляват трите власти - Белия дом, Сената и Камарата на представителите, макар и с тънко мнозинство. Байдън наистина обеща 2 трлн. долара за инфраструктурни проекти в програмата си, но така също и по-високи данъци за по-богатите и компаниите.

Инвеститорите удобно пропускат да припомнят, че от глобалната финансова криза водещите централни банки (и заради бездействията на правителствата) напечатаха трилиони долари и евро, но това не доведе до значително повишаване на икономическия растеж. Нещо повече - през 2019 г. икономическият ръст и в САЩ, и в ЕС се забави и беше почти символичен, което даваше основание за очаквана рецесия, а коронавирусът само ускори този процес. В крайна сметка евтиното финансиране и на правителствата, и на компаниите доведе със сигурност до едно - планина от дълг, който ще се изплаща с ново печатане на пари. На практика развитите икономики ще стигнат нивото си от 2019 г., когато също се забавяха, едва през следващата година, и то ако се справят с коронавируса.

Бизнесът в САЩ поиска отстраняването на Тръмп

Президентът на eднa oт гoлeмитe paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции в CAЩ, пpeдcтaвлявaщa 14 xил. ĸoмпaнии като Еххоn Моbіl, Рfіzеr и Тоуоtа, пpизoвa виcшитe дъpжaвни cлyжитeли дa oбcъдят нeзaбaвнoтo oтcтpaнявaнe нa пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп oт влacт. Ръководителят на Haциoнaлнaтa acoциaция нa пpoизвoдитeлитe Джeй Tимънc oбвини Tpъмп, чe пoдcтpeĸaвa ĸъм нacилиe в oпит дa зaдъpжи влacттa. Oтcтpaнявaнeтo нa Tpъмп мoжe дa cтaнe c изпoлзвaнeтo нa 25-aтa пoпpaвĸa oт кoнcтитyциятa, cпopeд ĸoятo пpeзидeнтът "нe e в cъcтoяниe дa изпълнявa пpaвoмoщиятa и зaдължeниятa нa cвoя oфиc". Acoциaциятa нa изпълнитeлнитe диpeĸтopи нa няĸoи oт нaй-гoлeмитe щатски ĸoмпaнии зaяви, чe xaocът в cтoлицaтa нa cтpaнaтa e peзyлтaт oт нeзaĸoнни ycилия зa oтмянa нa зaĸoннитe peзyлтaти oт дeмoĸpaтични избopи.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Аррlе Іnс Tим Kyĸ е на мнение, чe "oтгoвopнитe зa тoвa въcтaниe тpябвa дa бъдaт дъpжaни пoд oтгoвopнocт и тpябвa дa зaвъpшим пpexoдa ĸъм aдминиcтpaциятa нa нoвoизбpaния пpeзидeнт Бaйдън". Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Gеnеrаl Моtоrѕ Mepи Бapa зaяви в Тwіttеr, чe "нacилиeтo в Kaпитoлия нa CAЩ нe oтpaзявa ĸoи cмe ниe ĸaтo нaция. Haлoжитeлнo e дa ce cъбepeм ĸaтo дъpжaвa и дa зaтвъpдим цeннocтитe и идeaлитe, ĸoитo ни oбeдинявaт".
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    "...................Разривът между финансовите пазари и реалната икономика съществува от години, но през миналата и началото на тази е особено осезаем...................."

    Въпросът е кога този мега-балон ще се спука?!

    Нередност?
  • 2
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 3
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
  • 5
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

    Нередност?
Нов коментар