🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка прогнозира "изгубено десетилетие" за икономиката заради коронавируса

Тя намали очакванията си за глобалния растеж, тъй като пандемията нарушава търговията, инвестициите и образованието

Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 4% тази година, след като през 2020 г. се сви с 4.3%.
Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 4% тази година, след като през 2020 г. се сви с 4.3%.
Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 4% тази година, след като през 2020 г. се сви с 4.3%.    ©  Reuters
Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 4% тази година, след като през 2020 г. се сви с 4.3%.    ©  Reuters

Още преди COVID-19 Световната банка намали прогнозите си за глобален растеж през третото десетилетие на века. Пандемията изостри тази тенденция, като увеличава вероятността да се стигне до "изгубено десетилетие". Това смята Световната банка, която намали прогнозите си за растежа за тази година, съобщава The Wall Street Journal. В доклада на банката за глобалните икономически перспективи, който се публикува на всеки шест месеца, понижаването на очакванията се обяснява с по-слабата търговия и инвестиции, причинени от несигурността в резултат на пандемията, заедно с прекъсвания в образованието.

"Ако историята е някакъв ориентир, освен ако не бъдат направени значителни реформи, ние смятаме, че световната икономика ще бъде изправена пред десетилетие на разочароващи резултати от растежа", казва в интервю Ейхан Козе, изпълняващ длъжността вицепрезидент на банката.

Пандемична икономика

Преди пандемията банката прогнозира, че потенциалният глобален растеж между 2020 и 2029 г. ще се забави до средногодишно 2.1% от 2.5% през предходното десетилетие в резултат на застаряването на населението и по-ниския растеж на производителността. Във вторник банката понижи прогнозата си до 1.9%.

Потенциалното производство (онова, което икономиката е в състояние да произведе) предполага, че световната икономика работи при пълна заетост и капацитет. Световната банка очаква глобалната икономика да нарасне с 4% тази година, след като през 2020 г. се сви с 4.3%. Новата прогноза за 2021 г. е с 0.2 процентни пункта по-ниска от тази през юни миналата година, отразявайки новата вълна на коронавируса, довела до подновяване на ограниченията върху икономическата активност.

За развиващите се пазари финансовата институция предвижда среден ръст от 3.3% годишно от 2020 до 2029 г., спрямо прогнозата си от 4% преди пандемията и постигнати 5% през предходното десетилетие.

"Светът няма търпение всички да бъдат ваксинирани, за да може и световната икономика да бъде ваксинирана срещу поредното изгубено десетилетие за растежа", казва Козе. "Това означава, че политиците трябва да действат и да действат агресивно, за да изпреварят пандемията." Той призова за инвестиции за подобряване на технологиите, здравеопазването, образованието и околната среда, както и подобрения в управлението и прозрачността на дълга, особено в развиващите се икономики.

Финансовата криза от 2008-2009 г. също беше последвана от години на разочароващ растеж. Глобалните прогнози многократно бяха понижавани, като спадаха средно до 2.4% годишно за 10-годишен период през 2019 г. от 3.3%, наблюдавани преди кризата.

По-малки очаквания за тази година

Ревизията надолу за 2021 г. отразява най-вече по-бавния растеж в развитите икономики, като сега се очаква БВП на САЩ да се увеличи с 3.5% спрямо 4% в прогнозата на банката от юни. Прогнозата за еврозоната е за икономически ръст от 3.6% спрямо последните предвиждания за 4.5%.

Финансовата институция ревизира и очакванията си за темпа на възстановяване на българската икономика през 2021 г. Докато макропрогнозата от юни показваше ръст на БВП от 4.3%, сега числото се понижава до 3.3%, което е в унисон с нагласите на други местни и международни институции.

Предвижданията за развиващите се икономики са БВП да нарасне с 5% през 2021 г. спрямо очакваните по-рано 4.6%, като това се дължи на по-добрите прогнози за Китай. Банката смята, че втората по големина икономика в света ще нарасне със 7.9% тази година, след покачване с 2% през миналата. Така Китай ще е единствената голяма икономика в света, която е избегнала свиване по време на пандемията през 2020 г.

Сривът от 4.3% на световната икономика през миналата година е под прогнозирания по-рано, главно поради по-малките свивания в напредналите икономики, подкрепени от агресивните държавни стимули. Възстановяването на Китай също помогна, обясняват от Световната банка. Докато развитите икономики успяха да се възползват от ниските лихвени проценти, за да финансират евтино стимулиращите мерки, рисковете от нарастващия дълг стават по-големи в развиващите се икономики, много от които вече се бореха с тежкия дългов товар преди пандемията.

Рисковете за платежоспособността, прикрити сега от ниските лихвени проценти, могат да "изплуват в следващия епизод на финансов стрес или изтичане на капитал", посочва Световната банка.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Предозиране ... Най много петилетка !

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 3

    Две петилетки е нищо - в бойколандия вече сме напред с три петилетки тотал щета!

    Нередност?
  • 3
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 4
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар