🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компании спират политически дарения заради щурма на Капитолия

Републиканците в Конгреса са изправени пред реакция от страна на бизнеса заради насилието миналата седмица във Вашингтон

Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии
Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии
Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии    ©  Reuters
Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии    ©  Reuters

Поне дузина големи американски компании заявиха, че ще прекратят даренията за конгресмените, които гласуваха да бъде оспорена победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Те се присъединяват към нарастващ списък, включващ хотелския гигант Marriott, застрахователя Blue Cross Blue Shield и Citibank. Други донори преосмислят своите стратегии, след като привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, съобщава BBC. Най-малко петима души загинаха при нападението, което беше опит да се спре потвърждението за избора на новия президент на страната.

Бързи реакции

Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии. Сега обаче изглежда, че мнозина преразглеждат даренията си след обществената реакция на атаките. Одиторската компания Deloitte, телекомуникационната компания AT&T и компаниите за кредитни карти American Express и Mastercard заявиха, че ще ги ограничат.

Компанията за споделено наемане на имоти Airbnb обеща да "актуализира своята рамка и да задържи подкрепата за онези, които са гласували против удостоверяването на резултатите от президентските избори".

Производителят на поздравителни картички Hallmark, който е основен работодател в Канзас, дори поиска възстановяване на средства от двамата републикански сенатори в щата, които се противопоставиха на резултатите от изборите. Химическият гигант Dow отиде по-далеч от много компании, обявявайки, че ще задържи даренията за целия мандат на републиканските депутати - до шест години за тези в Сената. Спирането на даренията на General Electric ще продължи до края на 2022 г. След това съвет на служителите ще разгледа искания за подкрепа за законодателите, които се противопоставиха на сертифицирането "за всеки отделен случай".

Технологичните гиганти Facebook, Google и Microsoft се присъединиха към банковите гиганти JPMorgan Chase и Goldman Sachs за временно спиране на всички политически дарения. Така направиха и веригата Hilton Hotels, фирмата за финансови услуги Charles Schwab и производственият конгломерат 3M.

Акциите на Twitter пострадаха

Не е ясно какво въздействие ще имат решенията. В момента дейността по набиране на средства е в затишие след изборите, което дава време на бизнеса да дооформи своя подход. В понеделник акциите на Twitter спаднаха с около 6%, изтривайки 2 млрд. долара от стойността на компанията в първия ден на търговия, след като забрани на Доналд Тръмп да ползва платформата за съобщения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Това е истинският удар срещу тръмпизма.

    Нередност?
Нов коментар