🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай иска от технологичните гиганти да споделят данни за отпуснатите кредити

Пекин се готви да смени по-мекия подход към компаниите в сектора

Планът е допълнение към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните шампиони в страната
Планът е допълнение към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните шампиони в страната
Планът е допълнение към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните шампиони в страната
Планът е допълнение към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните шампиони в страната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай смята да изисква от технологични гиганти като Ant Group, Tencent и JD.com да споделят данни за отпуснатите от тях потребителските заеми. Това е част от поредните затягания на мерките от Пекин, като целта е да се предотвратят отпускането на излишни заеми и измамите, заявиха двама души, запознати с въпроса, пред Reuters.

Ако бъде изпълнен, планът ефективно ще сложи край на правителствения подход към индустрията, според който минималната намеса на държавата води до максимални ползи за бизнеса. Големите интернет платформи не са склонни да предадат своите данни, които им помагат да управляват операциите и риска, както и да привличат нови клиенти.

Китайските регулатори, включително централната банка, планират да изискват интернет платформите да предоставят огромните си бази данни от информация за заемите на някои от националните кредитни агенции, твърдят източниците на Reuters. Агенциите, които се управляват или са подкрепени от Китайската народна банка, ще споделят данните с други банки и кредитори, за да се оценят адекватно рисковете и да се предотврати свръхкредитирането.

Планът е допълнение към последните предложения за засилване на контрола върху технологичните шампиони и противопоставянето на изграждането на империи, главно във финансовия сектор. Промените блокираха първичното публично предлагане на финтех гиганта Ant за 37 млрд. долара през ноември. Оттогава регулаторите започнаха антимонополна проверка на компанията майка на Ant - Alibaba, и наредиха на финтех компанията да реорганизира отпускането на заеми и другите си бизнеси за потребителско финансиране.

Предложението за регулация на интернет компаниите е също вследствие на предпазливостта на Пекин относно прекомерната зависимост на банките от платформи като Ant за намиране на клиенти.

"По-малките банки обикновено са в по-слабата позиция, когато си партнират с финтех гиганти като Ant. Те силно разчитат на данните на Ant за отпускането на кредити и управлението на рисковете", твърди старши регулатор. "При неизпълнения те поемат повечето загуби. Изключително важно е кредиторите да имат по-добър достъп до по-изчерпателни и подробни кредитни данни за кредитополучателите."

Кредитен рейтинг на клиентите

Последните планове за затягане на регулациите вероятно ще намалят мащаба и рентабилността на кредитния бизнес на големите технологични компании. Тази област е "дойна крава" за тези компании, тъй като те налагат на банките високи такси за услуги в замяна на достъп до милиони клиенти.

Чрез суперприложението си AlipayAnt събира данните на повече от 1 млрд. души, много от които са млади и интелигентни потребители без кредитни карти или достатъчно кредити към банки, както и на 80 млн. търговци, според данни на компанията. Ant управлява Sesame Credit, една от най-големите платформи за частен кредитен рейтинг в Китай, със собствени алгоритми и методология, които оценяват хората и малкия бизнес въз основа на използването на услуги, свързани с Ant.

Към края на юни портфейлът от потребителски заеми на Ant възлиза на 1.7 трлн. юана (263 млрд. долара), което представлява 21% от всички краткосрочни потребителски кредити, отпуснати от китайски депозитни финансови институции, според проспекта на компанията за IPO и данните на Китайската народна банка.

В сравнение с Ant конкурентите Tencent и JD.com управляват относително по-малък бизнес с потребителски кредити. Частният кредитор на Tencent - WeBank, управлява звеното за микрокредити Weilidai от 2015 г. То е отпуснало над 460 млн. заеми на обща стойност повече от 3.7 трлн. юана към края на 2019 г., според годишния доклад на WeBank.

Финтех подразделението на JD.com - JD Digits, управлява две платформи - Baitiao и Jintiao, които имат общо 70 млн. активни потребители годишно и са получили общо 4.4 млрд. юана такси за технологични услуги през първата половина на 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар