Brexit удари европейските вериги за доставки на храни

Хранителните стоки, които се доставят от страни в ЕС във Великобритания и след това се реекспортират за други държави от съюза, се облагат с мито

Представители на хранително-вкусовата промишленост изразиха сериозни опасения относно новата търговска сделка между ЕС и Обединеното кралство. Причината е, че бизнесът е изправен пред плащане на мита върху стоките, които идват от ЕС, преработват се в британските дистрибуторски центрове и впоследствие се реекспортират в държави от съюза, съобщава Financial Times.

Запознати с проблема и от двете страни на Ламанша предупредиха, че така наречената глава "правила за произход" от сделката блокира съществуващите вериги за доставки и спешно повдигнаха въпроса както пред правителството на Обединеното кралство, така и пред Европейската комисия.

Проблемът

Доминик Гуди, ръководител на международната търговия във Федерацията за храни и напитки на Великобритания, заяви, че групата е "много загрижена за последиците от правилата за произход на доставчиците на храни и напитки както в ЕС, така и в Обединеното кралство".

"Стоките, изпратени до дистрибуторски центрове във Великобритания, са изправени пред заплащане на пълните мита на ЕС, когато се върнат обратно в ЕС, и в резултат на това доставчиците са принудени да отменят доставките си до клиенти в Ирландия", допълни той.

Но представител на ЕС предупреди, че някои бизнеси ще трябва да адаптират своите операции според новия режим. "Не може да очаквате, че Brexit няма да има последици", заяви служителят. "Обединеното кралство вече няма да бъде разпределителен център за ЕС. Бизнесът в ЕС ще трябва да спре да разчита на хъбове във Великобритания." Лице, запознато с вътрешните дискусии в Уайтхол, заяви, че министерството на храните и земеделието на Обединеното кралство е потвърдило оценките, направени в правните съвети по въпроса.

Проблемите за индустрията във Великобритания са същите и в ЕС. Основен производител твърди, че проблемът на седмица засяга между 25 и 30 от камионите му, съдържащи готови за ЕС стоки, които са били разделени в склад в Обединеното кралство на път за Дъблин.

Мюриел Кортер, генералният директор на асоциацията на ЕС за шоколад, бисквити и сладкарски изделия (Caobisco), заяви, че се е свързала с властите в ЕС, за да потърси "незабавно решение" по въпроса. "Нашите вериги за доставки между ЕС и Обединеното кралство са толкова взаимозависими... особено бизнесите, които имат фабрики отвъд Ламанша и използват съоръженията си за съхранение и повторна доставка на стоки", допълни тя.

Затруднения за Ирландия

Ситуацията започна да създава проблеми на вносителите на храни в Ирландия. Пол Кели, директор на Food Drink Ireland, основната лобистка група в сектора, смята, че "все още има много неща за изясняване по въпроса, докато хората могат да направят необходимите промени в своята верига за доставки."

Търговските експерти заявиха, че проблемът е възникнал, тъй като основната търговска сделка в "канадски стил", търсена от Обединеното кралство, не отчита интеграцията на веригите за доставки и непосредствената близост на Обединеното кралство до ЕС. Според условията на търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС, стоките трябва да "произхождат" от ЕС или Обединеното кралство, за да отговарят на изискванията за облагане с нулеви мита.

Стоките, които пристигат с нулево мито в Обединеното кралство, но не се променят по никакъв начин и се реекспортират в ЕС, не се считат за "произхождащи от Обединеното кралство" и така се изправят пред пълната обща външна тарифа на ЕС при връщане в ЕС. Храните и селскостопанските продукти се облагат с едни от най-високите мита.

"Проблемът е, че при нормални обстоятелства, когато ЕС подпише [търговско споразумение] с, да речем, Япония или Канада, стоките обикновено не се връщат директно в страната, от която са дошли," заяви Анна Йержевска, търговски консултант. Тя допълни, че Брюксел може да се справи с проблема, като издаде дерогация или отказ. На същото мнение е и от Сам Лоу, търговски специалист в Центъра за европейска реформа. "Ако ЕС иска да разреши въпроса, би могъл да направи това доста лесно с допълнително разяснение", допълни той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    f2 avatar :-|
    Imaginary Friend
    • + 3

    Години наред всичко биеше към липса на сделка, но някои бизнеси не са се подготвили дори и за по-добро стечение от това. Кой е за бой?

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 1

    Euronews тази вечер съобщава, че цената на рибата в Британия се е сринала, защото вече не може да бъде експортирана свободно за ЕС. Каква я мислеха - каква стана! И това е само началото на края, но не на ЕС (както англичаните се надяваха), а на тяхното "обединено" кралство.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Като проблем им е реекспорта - спираш да дистрибутираш от Великобритания. Тая крава такова мляко дава. Нека всички регионални дистрибутори да се преместят в Ирландия или отвъд Ламанша, за да почват да им загряват тиквите на англичаните. Сами си го направиха.

    Нередност?
Нов коментар