🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 3300 заявления за фирмени грантове ще бъдат разгледани "по бързата писта"

Други около 3000 проекта са отпаднали, тъй като не отговарят на критериите

Точно 3354 заявления ще бъдат разгледани повторно и евентуално одобрени по грантовата процедура за микро и малките предприятия от програма "Иновации и конкурентоспособност". По нея фирмите могат да получат безвъзмездно финансиране между 3000 и 10 000 лв. Схемата е особено атрактивна и заради това, че е насочена към всички сектори на икономиката (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони).

Новото оценяване се налага, тъй като при първоначалното изпълнение на тази схема общият бюджет от 173 млн. лв. стигна за финансиране 21 190 от подадените над 27 хил. заявления. Класирането беше според реда на подаване на документите и затова много от имащите право на помощ, но забавили се фирми не успяха да получат пари.

От икономическото ведомство бе съобщено, че ще се разгледат всичките около 6000 изостанали проекта, но половината от тях, изглежда, са отпаднали поради липса на допустимост. Още в края на м.г. експертите поясниха, че до повторна оценка няма да стигнат кандидати, които не отговарят на изискванията по процедурата - например не са регистрирани по Търговския закон или пък не са отчели 20% спад на оборота, каквито са част от критериите.

Оценката на заявленията е започнала в края на м.г., като експертите ще работят по опростени вътрешни правила и при по-кратки срокове, става ясно от справка на Министерството на икономиката за изпълнението на антикризисните мерки за бизнеса към 15 януари.

Както част от останалите правителствени мерки и тази бе изпълнена с неясноти, които доведоха до напрежение сред бизнеса. Схемата се забави значително - тя бе отворена в края на май, а заради малкия брой оценители имаше и голямо забавяне при разглеждането на документите и изплащането на парите. Това стана формален повод за смяната на тогавашния министър Емил Караниколов. Наследникът му и негов заместник до онзи момент Лъчезар Борисов обяви, че парите ще стигат бързо до фирмите, но това се случи едва през есента. А сегашните 3354 фирми ще получат парите си най-рано напролет, т.е. близо година след обявяването на грантовата схема.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible

    Важното е, че ще ги получат! Друг е въпроса, че помощта трябва да идва бързо, за да може да се преодолее моментни шок от затваряне бизнеса, а не след 10 месеца.

    Нередност?
Нов коментар