🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Circle K иска да купи веригата Carrefour за 20 млрд. долара

Преговорите са все още в ранна фаза, ако приключат успешно, ще бъда създаден трансатлантически гигант

Couche-Tard е собственик на мрежа от над 9200 магазина от различни марки в Северна Америка, в които работят около 109 хил. души.
Couche-Tard е собственик на мрежа от над 9200 магазина от различни марки в Северна Америка, в които работят около 109 хил. души.
Couche-Tard е собственик на мрежа от над 9200 магазина от различни марки в Северна Америка, в които работят около 109 хил. души.    ©  Reuters
Couche-Tard е собственик на мрежа от над 9200 магазина от различни марки в Северна Америка, в които работят около 109 хил. души.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Alimentation Couche-Tard, канадският собственик на веригата магазини Circle K, проучва възможността за придобиване на френската верига Carrefour в сделка за около 20 млрд. долара. Подобно начинание би обединила двете вериги магазини на дребно в трансатлантически гигант, който ще има оценка от над 50 млрд. долара. Преговорите са все още в ранна фаза, като договореност може и да не бъде постигната, заявиха от двете компании. И двете страни са склонни да преговарят за крайната цена на сделката според Bloomberg, които първи съобщиха новината.

"Ако тази сделка бъде сключена, това би било наистина мегасъбитие в света на търговията на дребно с храни", заяви в бележка до клиентите Клайв Блек, ръководител в Shore Capital.

Влизане на нови пазари

Сделката между Couche-Tard и Carrefour би помогнала на канадската компания да навлезе на пазарите в Европа и Южна Америка и да разнообрази бизнеса си. Базираната в Монреал група, чиято пазарна стойност е 37 млрд. долара, отдавна е приела стратегия за разрастване чрез придобивания на по-малки конкуренти. Миналата година Couche-Tard беше сред кандидати за Speedway, американската група бензиностанции, собственост на Marathon Petroleum, която в крайна сметка беше придобита от японския конкурент Seven & i Holdings за 21 млрд. долара.

Couche-Tard е собственик на мрежа от над 9200 магазина от различни марки в Северна Америка, в които работят около 109 хил. души. Групата е с по-малко присъствие в Европа, където управлява близо 3 хил. магазина.

Carrefour е най-голямата верига за хранителни стоки във Франция с над 2700 обекта в Европа и присъствие в Бразилия и Аржентина. Александър Бомпард, главен изпълнителен директор на компанията, през последните години се насочи към намаляване на разходите, което му позволи да направи значителни инвестиции в развитието на електронната търговия. Отчасти благодарение на този ход Carrefour се представи особено добре по време на пандемията, когато търсенето на стоки за дома се увеличи.

Компанията, която има около 320 хил. работници в световен мащаб, е най-големият частен работодател във Франция. През 2010 г. Carrefour започна работа и в България съвместно с гръцката компания Marinopoulos, която обаче фалира през 2016 г., слагайки край на присъствието на веригата в страната.

Все още няма коментари
Нов коментар