🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Innovation Capital инвестира 78 хил. лв. в "Снак арт"

Фондът е придобил 14% от производителя на барчета и тестени изделия Scala

Основатели на компанията са Калоян и Калина Иванови
Основатели на компанията са Калоян и Калина Иванови
Основатели на компанията са Калоян и Калина Иванови    ©  Надежда Чипева
Основатели на компанията са Калоян и Калина Иванови    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фондът Innovation Capital е инвестирал 78 хил. лв. в производителя на барчетата Scala "Снак арт". Това е станало чрез увеличение на капитала на дружеството, в което досегашните акционери не са участвали. Промяната е вписана в Търговския регистър в края на 2020 г. Средствата се очаква да бъдат използвани за разширяване дейността на компанията.

Свеж капитал

От документите става ясно, че Innovation Capital е придобил 16 279 новоемитирани акции с номинална стойност 1 лв. всяка, с което капиталът на дружеството достига 116 279 лв. Емисионната стойност на новите акции е 78 040 лв. Инвестицията се равнява на 14% от увеличения капитал на дружеството. Така делът на другите акционери в компанията - Калоян Иванов и "Агро сантино", които досега държаха по 50%, намалява на 43%.

От "Снак арт" не коментираха към какво ще бъде насочена инвестицията. От документите в Търговския регистър обаче става ясно, че новите средства ще бъдат използвани за покриване на разходите, свързани с разширяването на дейността на дружеството. Това ще помогне за изпълнението на стратегията за развитие, което от своя страна трябва да доведе до ръст на продажбите.

Компанията

"Снак арт" е създадена преди пет години от Калина и Калоян Иванови в партньорство със земеделския производител "Агро сантино". Компанията произвежда барчета, както и сладки и солени тестени изделия под бранда Scala. За 2019 г. отчете 730 хил. лв. приходи и нетна загуба от 44 хил. лв. След началото на пандемията през 2020 г. продажбите намаляха рязко, като компанията очакваше общият спад за годината да бъде 50%, но все още няма окончателни резултати.

Новият инвеститор Innovation Capital е фонд за рисков капитал на стойност 15.6 млн. евро, който предоставя дялово и квази дялово финансиране за български стартъпи. Фондът беше избран като един от мениджърите на средства от Фонда на фондовете.

Все още няма коментари
Нов коментар