НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Фондът LAUNCHub Ventures инвестира в американската платформа Orbiit

Общото вложение е от 2.7 млн. долара., като близо една трета от сумата е осигурена от българския фонд

Основателите на Orbiit Биляна Фрейе и Люк Дирксен.
Основателите на Orbiit Биляна Фрейе и Люк Дирксен.
Основателите на Orbiit Биляна Фрейе и Люк Дирксен.    ©  Orbiit
Основателите на Orbiit Биляна Фрейе и Люк Дирксен.    ©  Orbiit
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондът LAUNCHub Ventures участва като съинвеститор в американската платформа за нетуъркинг Orbiit със съосновател и изпълнителен директор българката Биляна Фрейе. Рундът е в размер на 2.7 млн. долара, като водещ инвеститор е фондът Bread and Butter Ventures, а от LAUNCHub Ventures осигуряват близо една трета от сумата. В компанията влизат още фондовете High Alpha Capital, Company Ventures, Acceleprise, Founders Fund и няколко бизнес ангела. Платформата ще използва свежия капитал за разрастване на продуктовия и инженерния екип.

Платформа за общности

Orbiit е основана преди близо три години от Биляна Фрейе и Люк Дирксен. Идеята на бизнеса се променя във времето. Първоначално компанията започва дейността си като платформа за работа, която свърза компании и индустрии. Впоследствие проектът се надгражда в онлайн комуникационна платформа. Чрез технология за изкуствен интелект софтуерът свърза хора на база опит, интереси и цели, като по този начин се образуват общности. Потребителите могат да си организират онлайн срещи и да обсъждат предварително зададени теми. Така например опит и познания могат да разменят основатели на стартиращи компании.

"Индивидуалните срещи лице в лице позволяват на членовете да обсъждат трудни теми и да споделят знания помежду си", коментира за медиите съоснователката и изпълнителен директор на Orbiit Биляна Фрейе. Тя е българка по народност, но дълги години живее във Великобритания и САЩ.

Втора голяма инвестиция

До момента Orbiit е преминала през два инвестиционна рунда. Първият, в размер на 1 млн. долара, е воден от Founders Fund, който сега също влиза като съинвеститор. Новият свеж капитал от 2.7 млн. долара е осигурен от общо шест фонда, като водещ е американският Bread and Butter Ventures.

За първи път в компанията влиза българският LAUNCHub Ventures, като по думите на партньорите фондът участва с около една трета от общото вложение. "Инвестицията в Orbiit пасва на стратегията на фонда да залагаме на основатели от нашия основен регион - Югоизточна Европа. Познаваме Биляна и от известно време следим напредъка на нейния стартъп. Основатели като нея са наясно с предимствата на това част от екипа да бъде базиран в България", коментира Стефан Ганчев, партньор в LAUNCHub Ventures. Той допълва, че компанията е наела първия специалист по база данни в България и очаква да продължи да разраства екипа си в страната.

Инвестицията на LAUNCHub Ventures е част от новия фонд, който в началото на годината обяви, че е в процес на набирана на портфейл от 70 млн. евро, които ще инвестира в млади технологични компании през следващите четири години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    o2411870 avatar :-|
    o2411870
    • + 1

    Всеки иска да продава лопати, а някой друг да копае. И тук стар тъп, който да помага на други стар тъпи.

    Нередност?
  • 2
    btn1602138393687771 avatar :-|
    Дмитрий Карпов
    • - 1

    Что нужно знать о билетах на Евро-2020. Сколько стоят билеты на чемпионат Европы по футболу? Где их купить? Разбираемся вместе https://eurocup-2020.ru/about-euro/vse-o-biletah-na-evro-2020-21 с нами.

    Нередност?
Нов коментар