🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов фонд на LAUNCHub ще инвестира 44 млн. евро в млади компании от региона

До половин година размерът му може да е 70 млн. евро. Ще се инвестират до 2 млн. евро в технологични фирми с продукт и клиенти

Целта на екипа на LAUNCHub Ventures 2 е капиталът на фонда да достигне 70 млн. евро до края на годината
Целта на екипа на LAUNCHub Ventures 2 е капиталът на фонда да достигне 70 млн. евро до края на годината
Целта на екипа на LAUNCHub Ventures 2 е капиталът на фонда да достигне 70 млн. евро до края на годината    ©  LAUNCHub Ventures 2
Целта на екипа на LAUNCHub Ventures 2 е капиталът на фонда да достигне 70 млн. евро до края на годината    ©  LAUNCHub Ventures 2
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годината започва с добри новини за българската предприемаческа екосистема. С разширен екип и нова стратегия за разрастване фондът за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures набра портфейл от 44 млн. евро, който ще вложи в стартиращи компании през следващите четири години. Целите на партньорите в инвестиционната компания са дори по-големи. В близките шест месеца те имат амбицията да вдигнат привлечените средства до общо 70 млн. евро и да се превърнат в един от основните играчи в предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа.

Инвестиционни доайени

LAUNCHub Ventures се появи на българската стартъп сцена преди повече от осем години. Тогава заедно с Eleven те бяха първите два фонда, които разглеждаха проекти на предприемачи и започнаха да инвестират в техните бизнеси. Като всяко начало и тяхното беше по-скоро плахо. Първият ресурс на LAUNCHub Ventures беше в размер на 9 млн. евро, осигурени от еврофондове и управлявани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). За четири години те бяха вложени в общо 62 млади компании, изграждайки основа за следващи инвестиционни начинания.

И те не закъсняха. В началото на 2017 г. петимата съдружници в LAUNCHub Ventures - Румен Илиев, Стефан Ганчев, Любен Белов, Станислав Сираков и Тодор Брешков, създадоха нов фонд за рискови инвестиции. Този път той беше насочен към компании в по-напреднал етап от развитието им, или т.нар. seed фаза. Портфейлът също беше по-голям - 15 млн. евро от ЕИФ и още малко над 3 млн. евро от частни инвеститори в България. "Инвестирахме средствата в общо 16 компании, в три от които успяхме да продадем дяловото си участие. Това са CloudPipes, BG Menu и Connecto", коментира пред "Капитал" Стефан Ганчев. Равносметката включва и шест компании, успели да привлекат т.нар. Series A инвестиция, а една е достигнала и Series B.

Трети фонд за щастие

Според Ганчев стратегията на втория фонд да инвестира в по-напреднали бизнеси от България и региона е успешна и затова решават да я приложат отново. Така в критичната 2020 г. петимата съдружници в LAUNCHub Ventures успяват да привлекат нов ресурс. Макар това да е третото им инвестиционно начинание, те наричат новия фонд LAUNCHub Ventures 2, защото подобно на предишния е насочен към компании в по-напреднал етап от развитието им. Към момента той разполага с 44 млн. евро - 20 млн. евро, осигурени от ЕИФ, а останалите от частни инвеститори. "В новия фонд разширихме присъствието на частни инвеститори в лицето на компании или индивидуални предприемачи от България и региона. Всички, които ни подкрепиха в предишния фонд, са инвеститори и в LAUNCHub Ventures 2", обяснява Ганчев.

Това е първата стъпка в набирането на целия размер на фонда. Съдружниците целят в рамките на следващите шест месеца общата му стойност да достигне 70 млн. евро. За осигуряване на останалата сума от LAUNCHub ще се обърнат към частни и институционални инвеститори от региона. Мандатът на фонда ще бъде с продължителност пет години, но според Ганчев средствата ще са успешно инвестирани в стартиращи компании още в рамките на следващите четири години.

За новите инвестиционни амбиции фондът разширява и екипа си. Към досегашните съдружници се присъединява дългогодишната финансова директорка на LAUNCHub Ventures Ирина Димитрова. Част от екипа стават също Рая Юнакова и Мирела Йорданова, и двете с опит в стартъп средите в България и Великобритания. Преди да стане част от LAUNCHub Ventures, Юнакова работи за британския фонд PiLabs, а преди това е отговаряла за стартъп инвестициите и в Microsoft в Лондон. "Сега ролята ми е свързана с планиране на нови инвестиции, оценка и проучване на компании дали са подходящи за портфолиото ни", обяснява тя пред "Капитал". Опитът на Мирела Йорданова минава през Google for Startups Campus в Лондон. Фокус на работата й в българския фонд ще бъде освен намирането на нови инвестиции, така и директна работа с портфолио компаниите. "Целта ми е да утвърдя позицията на LAUNCHub Ventures като предпочитания инвеститор в Централна и Източна Европа, подпомагайки бързият растеж на нашето портфолио", допълва още Йорданова.

Колко и за кого

Инвестициите на LAUNCHub Ventures 2 ще започват от 500 хил. евро и могат да достигнат до 2 млн. евро в една компания. По традиция винаги става въпрос за миноритарен дял. Целта на партньорите е с повече от половината сума на целия фонд да финансират стартъпи, които вече са част от портфолиото им. Останалата порция средства ще е насочена към нови бизнеси от страната и региона. Още преди да събере първоначалния си капитал, новият фонд вече е направил и първите си три инвестиции в компаниите FintechOS, Giraffe360 и FerryHopper (вижте карето). От екипа не уточняват размера на отделните вложения, но общата им стойност е 4.6 млн. евро.

"Целта ни е освен с финансиране да помагаме на стартъпите и с ноу-хау, както и да ги свързваме с хора, които биха им били от полза за бизнеса. Искаме също младите компании да си помагат и взаимно, защото в портфолиото ни вече има такива, които са от години на пазара и могат да бъдат ментори на по-младите", обяснява Мирела Йорданова. От LAUNCHub Ventures 2 биха си партнирали и с други фондове от региона за общи инвестиции в стартиращи компании. Така, от една страна, могат да участват в рундове за по-големи суми, а от друга, споделят инвестиционния риск.

Фокус на новосъздадения фонд продължават да бъдат технологични стартиращи компании от България и региона в напреднал етап от бизнес развитието им. "Най-основно компанията трябва да има първа версия или прототип на продукта, който вече се използва от клиенти или е на ниво proof of concept (доказване на концепцията - бел. ред.) на проектите си", обяснява Рая Юнакова. По думите й често компаниите, в които инвестират, вече генерират приходи между 10 и 50 хил. евро на месец. От LAUNCHub Ventures обаче са единодушни, че най-важният фактор е екипът. По думите на Стефан Ганчев съдружниците обръщат внимание на това откога се познават хората в екипа на стартъпа, как работят заедно и каква е специализацията им. "Важно е да има разнообразие от таланти и умения в екипа", допълва той.

Сред атрактивните за българските инвеститори са млади бизнеси с фокус SaaS услуги, финтех и проптех решения, big data, AI, дигитално здравеопазване и блокчейн проекти. По думите на Стефан Ганчев фондът далеч няма да се ограничава само в тези сектори и е отворен за различни млади компании с потенциал. Затова екипът продължава с дългогодишната си инициатива Office hours и отваря врати за стартъпи, които искат да представят идеите си и да получат съвети и информация за начините на финансиране.

По думите на съдружниците позиционирането на LAUNCHub Ventures в seed фаза и подпомагането на компании в този етап от бизнес развитието им помага след това за по-лесно набиране на по-голям капитал - Series A. Затова от фонда стартират програмата Series A Academy. Първото й издание беше насочено към стартъпи от портфолиото им и представляваше поредица от онлайн обучения. По думите на екипа шест от компаниите в програмата са успели да наберат по-голямо финансиране. От фонда планират тази година да отворят програмата за всички стартъпи от екосистемата.

Година с предизвикателства

Макар пандемията от коронавирус и последвалата криза да се оказа предизвикателство за прохождащите млади компании, според Рая Юнакова подобни събития не влияят много на фондовете за рискови инвестиции. Трудност за съдружниците представляват обаче срещите на живо със стартъпите, на които продължават да държат. Въпреки това от LAUNCHub Ventures не изключват опцията инвестиции да се случват и с онлайн видеоразговори.

Кризата е отворила и нови ниши. По думите на Стефан Ганчев голям потенциал имат платформите за обучения. "Интересна категория са и 3D аватарите, които представят участниците във виртуална среща. Много компании се захванаха с тази технология през последната година, но още няма комерсиализация" казва Юнакова.

Според екипа на LAUNCHub Ventures стартъп екосистемата в Източна Европа се превръща в следващата интересна дестинация за инвеститори. Затова целта им е откриването на следващия еднорог (компания, оценена на 1 млрд. долара или повече - бел. ред.) от региона, а защо не и от България.

Инвестициите на LAUNCHub Ventures 2

Основаната в средата на 2017 г. FintechOS е румънска технологична компания с представителство в Лондон. Екипът разработва решение, насочено към банкови и застрахователни институции, което помага за предлагането на персонализирани продукти според профила на потребителите. Последният инвестиционен рунд на компанията е в размер на 10.7 млн. паунда и в него участват още фондовете Gapminder и Earlybird.

Латвийската Giraffe360 също има представителство в Лондон и е основана на края на 2016 г. Тя разработва система за професионално заснемане на пространства, което след това пренася в онлайн среда. Продуктът им е насочен към сферата на недвижимите имоти и се използва за изготвянето на детайлни планове, 360-градусова визуализация и др. Последният инвестиционен рунд на компанията е в размер на 4.5 млн. долара, като съинвеститори са още Hoxton Ventures, Hardware Club.

Гръцката компания FerryHopper е основата през 2016 г. и разработва онлайн платформа за продажба на билети за фериботи. Въведената веднъж информация на потребителите като регистрационен номер и вид автомобил се запазва автоматично, което улеснява последващото закупуване на билети. В средата на 2020 г. LAUNCHub Ventures 2 вложи 1.5 млн. евро в бизнеса им от общ инвестиционен рунд в размер на 2.6 млн. евро. Съинвеститор е фондът Metavallon.

Капитал за стартъпи

Паралелно с LAUNCHub на българската стартъп сцена през 2012 г. се появи и фондът Eleven, чрез който бяха инвестирани 12 млн. евро в 115 компании по програмата JEREMIE. През 2018 г. фондът набра нови 6 млн. евро, но изцяло частен капитал. Две години по-късно пък на Българската фондова борса дебютира Eleven Capital и събра 2.1 млн. лв. С разрастването на предприемаческата екосистема в страната се увеличи и броят на фондовете, които осигуряват финансиране на младите бизнеси. Един от големите източници на средства е Фондът на фондовете. Той избра четири фонд мениджъра, които управляват общо 165.5 млн. лв., от които 147.4 млн. лв. са публичен ресурс. Това са NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и Vitosha Venture, които могат да инвестират различни суми в малки и средни бизнеси. Вследствие на корона кризата през октомври Фондът на фондовете отпусна още 56.3 млн. лв. Парите идват от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". В края на изминалата година на предприемаческата сцена се появи и ангелският фонд Sofia Angels Ventures. Той ще инвестира малко над 25 млн. лв., огромната част от които са осигурени от Европейския инвестиционен фонд.