🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple ще инвестира 430 млрд. в САЩ за пет години

Компанията отчете рекордни финансови резултати и планира да създаде 20 хил. работни места

Приходите на Apple се покачват с над 50% в сравнение с миналата година.
Приходите на Apple се покачват с над 50% в сравнение с миналата година.
Приходите на Apple се покачват с над 50% в сравнение с миналата година.    ©  Alexandr Bormotin
Приходите на Apple се покачват с над 50% в сравнение с миналата година.    ©  Alexandr Bormotin
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Apple обяви финансовите си резултати за първото тримесечие след затварянето на борсите в САЩ. Приходите на американската технологична компания поставят рекорд от 89.6 млрд. долара за първите три месеца от годината, което е увеличение с над 31 млрд., или 54% спрямо предишната година.

"Нарастваме с двуцифрен темп във всяка една продуктова категория" обяви Лука Маестри, финансов директор на Apple, след отчета пред инвеститорите. "Бележим рекорди при Mac, при услугите, продажби на iPhone за първото тримесечие, за преносими устройства (таблети) и при аксесоарите", каза още той.

Продажбите на Apple са стабилни във всички региони по света според финансовия директор. "Поставихме нови рекорди за тримесечието във всеки географски сегмент с ръст от поне 35% във всеки един от тях. Приходите от продукти са рекордни за първите три месеца - 72.7 млрд. долара, което е с 62% повече в сравнение с предходната година."

Чистата печалба на компанията е 23.5 млрд. долара, като расте благодарение на рекордните приходи от най-продавания продукт на Apple, iPhone, който генерира приходи от 48 млрд. долара (ръст с 66% в сравнение с миналата година) благодарение на новите модели.

На фона на добрите резултати изпълнителния директор на компанията Тим Кук заяви, че Apple ще инвестира 450 млрд. долара в американската икономика през следващите пет години - в партньори, доставчици, образование и инфраструктура. Целта на компанията е да създаде над 20 хил. работни места в страната, като в същото време развие по-добра инфраструктура за производство на местно ниво. Предишният 5-годишен план, зададен през 2018 г., беше за 350 млрд. долара.

"Инвестициите ще подкрепят американските иновации и ще доведат до икономически ползи във всеки щат, включително нов кампус в Северна Каролина, създаване на работни места за инвестиции в иновативни области като силициевото инженерство и 5G технологиите", допълни Тим Кук

Компанията ще увеличи и дивидента си със 7%, като бордът на директорите е одобрил и обратно изкупуване на стойност от 90 млрд. долара (в допълнение на 19 млрд. долара, изкупени обратно през първото тримесечие).

Акциите на компанията поскъпват преди отварянето на борсите в САЩ.