🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управлението на проекти дава тласък на кариерата

Уменията в тази област са по-търсени от всякога във всички отрасли и длъжности

Управлението на проекти дава тласък на кариерата
Управлението на проекти дава тласък на кариерата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последно време се наблюдава засилен интерес към организиране на дейностите на компаниите, независимо от техния размер и сложност, в отделни проекти. Все повече фирми се справят със своите бизнес начинания, били те маркетингови кампании, разработване на продукти, навлизане на нови пазари, или големи сливания, чрез превръщането им в поредица от проекти. Ето защо уменията в областта на управлението на проекти са по-търсени от всякога във всички отрасли и длъжности. Научете повече за огромните възможности, които управлението на проекти предлага не само за експертите, специализирани в тази област, но особено за новите кадри и служителите с голям потенциал в компаниите, както и за ролята на допълнителното образование в този контекст. Разказваме ви историите на двама възпитаници на професионалната МВА програма по "Управление на проекти" на WU Executive Academy, академията за висши мениджъри към Виенския икономически университет.

Все по-голям брой компании заменят традиционните си похвати с форма на организация, ориентирана към проектите, за да могат да реагират на промените по по-гъвкав и адаптивен начин. "Уменията за управление на проекти придобиват все по-голямо значение на всички йерархични нива и във всички сектори. Задълбочената експертиза е от съществено значение не само за да напреднете в кариерата си в бизнес сегменти, които традиционно са фокусирани върху проектите, но също така разкрива разнообразни възможности за служители, които са нови в тази сфера и за онези, които правят промяна в кариерния си път", казва Мартина Хюман, академичен директор на професионалната MBA програма по "Управление на проекти".

Тласък в кариерата за служители без предишен опит в тази сфера

Много MBA студенти имат техническа подготовка, но броят на студентите с опит в хуманитарните науки непрекъснато се увеличава. Студенти от най-различни области се възползват от уменията, които придобиват в работата по проекти: те са с опит в технически професии, ИТ експерти, ръководители на екипи по проекти, но също така могат да бъдат и пилоти, стюардеси, културни мениджъри, учители, млади предприемачи и основатели на стартиращи компании в сферата на иновациите, културата или социалните дейности. "Управлението на проекти, използвано по целеви начин, помага много за подготовката на една компания за бъдещите предизвикателства, независимо дали става дума за изпълнение на клиентски проекти, проекти за дигитализация, ИТ, строителство, или трансформация в организационното развитие", уточнява Мартина Хюман. "Студентите, които имат опит в управлението на проекти, желаят да засилят теоретичните си познания, за да се подготвят за сложни проекти, или да спечелят точки за ръководни длъжности, благодарение на задълбочените си умения в областта", разказва Хюман. Дамите, много от които работят в областта на маркетинга, човешките ресурси и управлението на ключови акаунти, представляват голям дял от студентите в програмата.

Кариерна цел: постигната

Ноу-хауто и разбирането за това как проектите да се планират по холистичен начин и да се изпълняват с цел постигане на устойчивост, са огромни активи във всяка професия. Това важи както за техническите професии, така и за позициите в културната индустрия или в продажбите.

Следващите два примера за успешно кариерно развитие, споделени от възпитаници на Професионалната MBA програма по управление на проекти на WU Executive Academy, илюстрират гигантския кариерен тласък, който могат да дадат тези новопридобити умения.

Елена-Кристина Добрита, експерт по продажби:

Елена-Кристина Добрита успява да развие кариерата си до удивителни висоти благодарение на професионалната MBA програма по "Управление на проекти" във WU Executive Academy. "Първоначално работех в сферата на продажбите и кандидатствах за позиция в управлението на ключови клиенти по същото време, когато подадох документи за прием в магистърската програма по бизнес администрация (MBA)", споделя тя. По време на интервюто си за работа тя разказа на бъдещия си шеф за плановете си и че отдавна се е интересувала от управлението на проекти и най-накрая е поискала да направи тази крачка. В крайна сметка тя получава работата, не на последно място благодарение на стремежите си да придобие високо ниво на квалификация в управлението на проекти. "Длъжността изискваше много управление на проекти: чрез основаването на дъщерно дружество, ИТ системи, важни за газовия пазар, трябваше да бъдат внедрени в Холандия. Аз служих като посредник, координирайки дейностите с колегите на място и тези в централата на компанията," разказва тя. Елена-Кристина Добрита успява незабавно да пренесе уменията, които е придобила в MBA модулите, в ежедневната си работа. "Научих се да прилагам методи като анализ на заинтересованите страни, дизайн мислене, или решаване на проблеми с помощта на петте "защо"-та. Това ми помогна да стигна до същината на много проблеми, които срещнах по време на работата и да намеря новаторски решения", казва Елена-Кристина. Един от експертите, които интервюира за дипломната си работа, е ръководителят по бизнес консултации и проекти на OMV. Няколко месеца по-късно тя получава предложение за работа в неговия отдел на стартова позиция в управлението на проекти. Само девет месеца по-късно е повишена и оттогава е експерт по ИТ и дигиталните проекти в отдела за ИТ и цифрови проекти на OMV. Елена-Кристина няма намерение да спира дотук. "Професионалната MBA диплома и опитът, който придобих в програмата, не само ми помогнаха да се насоча в мечтаната ми кариерна посока, но ми спечелиха повишение и продължаващо развитие в тази област", споделя тя.

За нея няма съмнение, че служителите с изявени умения в управлението на проекти са огромен актив за всяка компания. "Проектите са важни, тъй като ни тласкат в правилната посока, когато е необходима промяна. Това обхваща всичко - от стратегически мерки до нови цифрови платформи. Ето защо управлението на проекти се превръща в мощен инструмент за иновации", казва тя. Освен необходимото ноу-хау в управлението на проекти, тя посочва и друг важен фактор за успех. "От съществено значение е да се съсредоточим върху взаимоотношенията между служителите, защото проектите неминуемо опират до хората и взаимоотношенията", смята експертът по продажби.

Наталия Вилянуева Гарсия, мениджър в културната индустрия:

Примерът на Наталия Вилянуева Гарсия показва, че мениджърите в културната индустрия имат особено голяма полза от MBA програмата. Наталия е основател и изпълнителен директор на оркестър "Макс Щайнер". "Исках да се науча да управлявам проектите по-професионално във високо-конкурентните условия на културната индустрия", разказва тя. "Придобитите от мен знания ми помогнаха да разширя бизнеса си и ми позволиха да работя по проекти заедно с множество известни артисти, като супер звездата на музикалния театър Андрю Лойд Уебър, оперните певци Анна Нетребко, Томас Хемпсън, Лука Пизарони и Ервин Шрот, носителите на "Оскар" Ханс Цимер, Дани Елфман, Александър Деспла и Джеймс Хорнър, както и латиноамериканският певец и композитор Хосе Фелисиано", казва Наталия Вилянуева Гарсия.