🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WU Executive Academy с нова MBA програма по дигитална трансформация и наука за данните

Студентите могат да структурират обучението си според индивидуалните си нужди

WU Executive Academy с нова MBA програма по дигитална трансформация и наука за данните
WU Executive Academy с нова MBA програма по дигитална трансформация и наука за данните
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата професионална MBA програма по дигитална трансформация и наука за данните (Professional MBA Digital Transformation & Data Science) е последното допълнение в портфолиото на професионалните магистратури по бизнес администрация на WU Executive Academy. Предлагана от есента на 2019 г., тази новаторска специализация ще позволи на мениджърите да отговорят оптимално на специфичните предизвикателства в областта на цифровизацията, големите данни и дигиталната стратегия. Благодарение на гъвкавия формат на програмата ще има още повече възможности за нетуъркинг, а участниците ще могат да персонализират обучението си. Тази нова специализация може напълно да се нагоди според индивидуалната програма на участниците и е предназначена за мениджъри, които се стремят да подобрят своите лидерски умения и да придобият стабилни бизнес познания.

В последно време дигитализацията, подривните иновации и големите данни са приоритет в корпоративната програма навсякъде, тъй като бързата трансформация засяга всички индустрии. В отговор на това WU Executive Academy разработи нова професионална MBA специализация. Създадена с цел да запознае студентите както с технологиите, така и с управленските инструментите, базирани на тях, специализацията по дигитална трансформация и наука за данните ще предостави на участниците възможността да направят конкретна връзка между бизнес и управленските познания и дигитализацията така, че да разберат основните принципи, механизми и динамики.

"Един от приоритетите ни в разработването на програмата бе не само да подготвим мениджърите за справяне с горещите теми на лидерството, но и да им дадем основните компетенции, които ще се окажат ключови за постигане на успех в бъдеще. Като допълнение към разбирането на процесите на дигиталната трансформация и науката за данните в хода на основните модули студентите ще могат да изследват теми като стратегическо прогнозиране, подривни иновации, блокчейн или организационен дизайн по време на избираемите дисциплини, които те ще могат да включат към програмата си според личните си предпочитания", коментира философията на новата програма проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.

Най-актуалните теми и голяма гъвкавост

Това, което прави новата специалност изключителна, е фактът, че студентите ще могат да структурират обучението си според индивидуалните си нужди и изисквания. Вместо да се налага стриктно да следват даден курс на обучение, участниците ще могат да завършат MBA програмата си по различни начини. Модулите на специализацията ще се състоят от кратки програми, които са част от сегашното портфолио от отворени програми на WU Executive Academy.

"В резултат на тази структура, която позволява комбинирането на различни теми, създаването на контакти ще бъде много по-засилено. По време на програмата студентите не само ще взаимодействат с колегите си от MBA програмите, но и ще се запознаят с други експерти от кратките програми, които, например, посещават само един модул от специализацията. Това голямо разнообразие от нови контакти ще бъде изключително ценен кариерен актив за участниците", казва Хелга Патарт-Дрекслър, ръководител на отдел Executive Education във WU Executive Academy.

Друго предимство на новата професионална MBA специализация е голямата гъвкавост по отношение на интензитета на обучението и продължителност на програмата. Освен придобиването на познания по основни управленски теми (бизнес ядрото на програмата), ще има възможност за ранно завършване на определени модули от специализацията. Участниците, които искат да вземат определени модули в началото, или вече са го направили в хода на отворените програми, сега ще могат да ги използват за цялата MBA програма, включително и бизнес ядрото й. "С това ние отговаряме на търсенето на още по-гъвкаво, персонализирано обучение, защото такова обучение е абсолютно необходимо, когато става въпрос за реалното разбиране на различните аспекти на дигитализацията. Предлаганата от нас широкообхватна специализация дава възможност на всеки студент да извлече максимална полза от своето обучение", твърди Хелга Патарт-Дрекслер.

Съобразена с индивидуалните предпочитания и нужди

Студентите ще могат да избират и комбинират модули според индивидуалните си предпочитания и нужди. Само основните модули по дигитална трансформация и наука за данните ще бъдат задължителни. Те ще научат участниците не само как да извлекат максимална полза от анализирането на огромното богатство от данни, достъпно за бизнеса, и да използват получените резултати като основа за вземане на информирани стратегически решения, но също така и как да помогнат на бизнеса си да премине успешно в дигиталната ера.

В допълнение към основните модули, студентите ще могат да добавят и избираеми от различни специализирани теми:

  • Стратегия в епохата подривните иновации
  • Блокчейн
  • Стратегическо прогнозиране
  • Съвместно създаване в гъвкави структури
  • Гъвкаво лидерство - преосмисляне на лидерството: основите на гъвкавото ръководство и конкретните стратегии за трансформация, напр. съвместно създаване

Новата специализация е предназначена също така и за анализатори на данни, които се стремят да работят на управленски позиции, както и за технологични експерти, които биха искали да подобрят своите лидерски умения и да получат добра основа по бизнес въпроси.