Петте най-важни умения в ерата на бизнес технологиите

Виенският университет предлага 12-месечна Професионална магистърска програма по устойчиво развитие, предприемачество и технологии

Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy
Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy
Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy
Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Високи технологии, хранителни технологии, биотехнологии, финтех, проптех, чисти технологии: технологичните индустрии изживяват бум - технологии има в почти всичко. Експерти от цял свят предричат, че огромна част от новия бизнес в бъдеще ще се създава чрез синтеза между технологии и икономика. Какво означава това за компаниите и как мениджърите могат да се подготвят?

Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy (на снимката), и Томас Функе - технологичен експерт и съосновател на Tomorrow's Education, посочват петте ключови умения, от които мениджърите ще се нуждаят в бъдеще, за да придобият солидни и холистични познания за технологиите и да разберат как те ще се отразят на бизнеса им.

Статия на Bloomberg Businessweek, публикувана през април 2021 г., обяви, че "технология" е най-безполезната дума в английския език", тъй като в днешно време на практика всяка компания борави с технологии, макар и в много широк спектър от приложения и направления. Въпреки това статията е категорична по един въпрос: не можем да избягаме от технологиите. Никоя индустрия не може да си позволи да пренебрегне технологичното развитие: "Без значение от сектора всеки бизнес се сблъсква с дигитализация, големи данни и иновативни технологии, казва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy. Затова мениджърите и основателите се нуждаят от солидна експертиза по темите, свързани с технологиите и икономиката - и това се отнася до всеки бизнес във всеки сектор."

Теми, ориентирани към бъдещето: устойчиво развитие, предприемачество и нови технологии

"Ключовите теми в XXI век са, на първо място, устойчивото развитие, което върви ръка за ръка с втората тема - отговорното предприемачество, и на трето място - задълбоченото разбиране от технологиите в синтеза между човека и машината", казва Томас Функе - технологичен експерт и съосновател на Tomorrow's Education. Той добавя: "Това е и причината, поради която, в сътрудничество с WU Executive Academy, разработихме новата онлайн Професионална магистърска програма по устойчиво развитие, предприемачество и технологии, която се фокусира именно върху тези три ключови сфери."

А ето и петте ключови умения по отношение на технологиите и бизнеса, от които мениджърите ще се нуждаят.

1. Ноу-хау за технологиите и техните вторични ефекти

Технологиите влияят на обществото по сложни начини, но предприемаческите решения все още се взимат с фокус върху увеличаване на приходите, навлизане на нови пазари и подриване на съществуващите бизнес модели с помощта на технологичните иновации. "В този процес често се пренебрегва фактът, че изкуственият интелект се програмира от човешки същества, което означава, че е силно засегнат от обществените предразсъдъци и нагласи", обяснява Томас Функе. Първоначалното предназначение на една нова технология често се променя в нещо съвсем различно. Понякога е трудно да се предвидят последиците от развитието на технологиите (които в някои случаи могат да бъдат животозастрашаващи).

"GPS системата е първоначално разработена от американските военни с цел локализиране на местоположението на бойни кораби и оръжейни системи", добавя Томас Функе. Днес GPS системи има в повечето коли. От мениджърите все по-често се иска да помислят върху потенциалните ефекти и последствия от новите технологии върху хората, бизнеса и обществото. "В същото време въпросите, свързани с дигиталната етика при използването на технологии, стават все по-релевантни, но продължават да играят малка роля при бизнес планирането. Това спешно трябва да се промени", казва Барбара Щьотингер.

2. Разнообразие и интердисциплинарни подходи

Експертите в IT отделите и техните колеги маркетолози или изпълнителните директори често говорят на съвсем различни езици. В екипи, които обединяват различни звена, и при интердисциплинарни проекти е все по-важно човек да може да мисли и говори като професионалистите от другите сфери. Това изисква разбиране на специализираната материя относно дигитализацията и информационните технологии, както и относно маркетинга и мениджмънта.

"Мениджърите трябва да могат да разбират какво се случва извън собствения им ограничен балон. Това е единственият начин сложните процеси да се управляват успешно. Тяхна работа е да насърчават общия език и споделеното разбиране на ключови термини между различните екипи", обяснява Барбара Щьотингер. Критериите за устойчиво развитие и технологии влияят върху управленските решения повече от всякога и тези аспекти вече не могат да бъдат пренебрегвани. Това също така означава да се взима под внимание и приема цялата гама от различни мнения и опорни точки в процесите на взимане на решения.

3. Ориентация към устойчиви цели

Все повече компании разчитат на 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН (например: изкореняване на бедността, премахване на глада, осигуряване на здравословен начин на живот, качествено образование, равенство между половете и др.), за да адаптират своите бизнес модели и стратегии. "В същото време много предприятия забравят, че трябва да развият у своите служители съответните умения и умствена нагласа, за да постигнат тези цели", казва Барбара Щьотингер. "Технологиите могат да създадат добавена стойност за обществото само ако се използват по правилния начин", добавя Томас Функе. В това отношение все още има какво да се желае както от корпорациите, така и от стартъпите: докато "зебра" компаниите залагат на устойчиво развитие и създаване на стойност, новите компании "еднорози" са нетърпеливи за експлозивен растеж и успехи.

4. Предприемаческо мислене

"Както мениджърите, така и служителите трябва да се научат да мислят и действат като предприемачи, ако искат компаниите им да се развиват, независимо дали са корпорации или стартъп - казва Функе. - Да добавяш нови и нови стартъпи към портфолиото си - политика, която много компании водят в момента, често не е достатъчно, защото интегрирането на стартъп културата в корпоративната култура на вече съществуваща организация може да се окаже голямо предизвикателство. Ето защо предприемаческото мислене е важно не само за самите мениджъри - те трябва да развиват тази нагласа и сред членовете на екипа си."

Самоизграждане и нагласа към растеж

Много индикатори сочат, че сме в средата на една изцяло нова ера, в която експанзията се случва с все по-бързи обороти, а старите ни разбирания за това какво означава да си човек биват оспорвани. Живеем в експоненциално растящ, социално-икономически, урбанизиран свят. Скоростта, с която се случва тази трансформация, е толкова главозамайваща, че експертите могат да правят само плахи, колебливи прогнози за това какво ще представлява утрешният ден.

"Устойчивост, умствен баланс и емоционална интелигентност ще бъдат сред най-важните качества в бъдещето. Особено умението да продължаваш да се учиш през целия си живот ще е от решаваща важност в XXI век: това ще изисква най-вече любопитство, мотивация, самостоятелност и динамична представа за самия себе си. Всичко това ще допринесе за изграждането на нагласа към растеж - начин на мислене, който не е фокусиран върху предотвратяването на грешки, а върху разпознаването и използването на силните страни и възможностите за учене", обобщава Функе.

За програмата

12-месечната Професионална магистърска програма по устойчиво развитие, предприемачество и технологии е структурирана в модули, в които познанията в основните сфери като технологично предприемачество, машинно обучение и продукти с данни се предават чрез обучение, ориентирано към компетенции. Тази онлайн професионална магистърска програма, разработена съвместно от Виенския университет по икономика и бизнес и Tomorrow's Education, е насочена към професионалисти с висок потенциал, които вече са основали свой бизнес или планират да го направят и искат да задълбочат своите знания, да развият пълния си потенциал както в бизнеса, така и в технологичния сектор, и да допринесат за разрешаването на най-належащите проблеми на обществото. Темите, които се разглеждат в рамките на програмата, включват стартъп финансиране, продажби и преговори, развиване на компания, етика на изкуствения интелект, решения с данни (data solutions) и моделиране с данни (data-driven modelling).

Първото издание на програмата започна през летния семестър на 2021 г. с интерактивно онлайн обучение, базирано на приложение за смартфони.

Повече информация за Професионална магистърска програма по устойчиво развитие, предприемачество и технологии можете да откриете тук.