🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд "Традиция"

Новата инвестиционна компания на Павел Езекиев Neo Gravity стартира с портфейл от 5 млн. евро

Neo Gravity на серийния инвеститор Павел Езекиев ще функционира като "вечен фонд" без краен срок за влагане на портфейла.
Neo Gravity на серийния инвеститор Павел Езекиев ще функционира като "вечен фонд" без краен срок за влагане на портфейла.
Neo Gravity на серийния инвеститор Павел Езекиев ще функционира като "вечен фонд" без краен срок за влагане на портфейла.    ©  Георги Кожухаров
Neo Gravity на серийния инвеститор Павел Езекиев ще функционира като "вечен фонд" без краен срок за влагане на портфейла.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Малко над 3 млн. евро вече са инвестирани в три български дружества за производство на крафт бира, веган сирена и кола маска.
  • Фондът ще набира допълнителен капитал само след готови предложения за фирми, в които да го инвестира.

Свежият капитал за стартиращи компании в страната и региона се увеличава всяка година. Частните и институционалните фондове напоследък се насочват основно към компании с технологични решения, които могат бързо да разраснат бизнесите си зад граница, лесно да наберат допълнителен капитал и впоследствие да бъдат продадени. Потенциал в по-традиционните производствени бизнес сектори вижда серийният инвеститор Павел Езекиев, участвал в управлението на няколко фонда в страната. Сега той основава Neo Gravity, който започва с портфейл от 5 млн. евро, а част от него вече е инвестирана в компании за производство на крафт бира, веган сирена и безболезнена кола маска. Целта на фонда е да набира допълнителен капитал само след готови предложения за фирми, в които да го инвестира.

Фондова история

Павел Езекиев е сред доайените на българската предприемаческа сцена. Той е основател на фонда NEVEQ I, който стартира дейността си през 2007 г. с капитал от 22.5 млн. евро, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, чуждестранни инвеститори и мениджърите във фонда. Седем години по-късно управлява портфейла и в продължението на фонда NEVEQ II с 20 млн. евро, 70% от които по програма JEREMIE от Европейския инвестиционен фонд, а останалите - привлечени от мениджърите. Двата фонда вече са изцяло инвестирани, а шест от компаниите в тях продадени. Това са Dealmarket, Spinetix, 3DC, FinАnalytica, Vayant и най-новият екзит - "Булпрос".

В края на 2017 г. Езекиев постави основните на т.нар. вечен фонд Neo Ventures. Той е насочен към високотехнологични проекти в областта на Космоса, дигиталното здраве и изкуствения интелект. В началото портфейлът му беше в размер на 3 млн. евро, а впоследствие нарасна до 9.7 млн. евро, като към момента свободният капитал е малко повече от милион. Портфолиото му включва девет стартъпа, от които един български - компанията за нано-сателити Endurosat. "Около нея се образува своеобразен космически инкубатор, който спомага за развитието на останалите компании от сектора в портфолиото ни", обяснява Езекиев пред "Капитал". Най-новата инвестиция на Neo Ventures е израелската фирма Cyberwrite. Тя прави анализ доколко дадена компания е изложена на кибератаки, къде са слабите ѝ места и как може да ги предотврати. Фондът влага в тях половин милион долара. Специфичното на Neo Ventures е, че набира допълнителен капитал само след готови предложения за фирми, в които да го инвестира.

Най-голямата инвестиция на новия фонд е в размер на 3 млн. евро в пловдивската компания "Ла диг шоп", която произвежда кола маска с бранда Waxx.

Пандемията отваря нови бизнес възможности и Езекиев вижда потенциал в по-традиционните сектори. Затова той основава фонда Neo Gravity като продължение на Neo Ventures. Новият фонд започва дейността си с портфейл от 5 млн. евро, осигурени изцяло от частни инвеститори. "Искахме да направим структура, която не зависи от институционални или пазарни фактори", коментира пред "Капитал" Езекиев. Neo Gravity също функционира като "вечен фонд" без краен срок за влагане на портфейла и стъпва на идеята за набиране на ресурс тогава, когато има подходящ бизнес, в който да го инвестира. Сумите се отпускат срещу миноритарен дял от бизнеса между 5 и 10%. Екипът на Neo Ventures и Neo Gravity е един и същ, съставен от четирима бизнес специалисти.

С фокус производство

В портфолиото на Neo Gravity вече фигурират и първи инвестиции. Свеж капитал от 50 хил. евро фондът отпуска на българската компания за веган сирена "Чийз ди куийн". Преди сделката едноличен собственик на бизнеса е Вера Тинкова. Сирената под бранда Cheese The Queen са произведени по собствена технология от 100% кашу и и с дълъг процес на зреене. Те съдържат пробиотици и са с високо съдържание на протеини. Компанията е на пазара от 2017 г. и към момента предлага пет вкуса - натурален и с различни подправки. Тя произвежда по 50 хил. броя сирене на месец, които продава в магазини и ресторанти в България и по света. "Правим модерен продукт и сме част от създаването на новата гурме култура. Павел Езекиев има поглед към иновациите и добър опит в сферата на инвестициите и се получи добра синергия", обяснява пред "Капитал" Тинкова.

Сред инвестициите на Neo Gravity е и компанията "София електрик брюинг", основана през 2018 г., когато започва подготовка за производството на собствени крафт бири. Основател е Симеон Първанов, който си поделя собствеността на бизнеса с главния пивовар от чешки произход Петр Белек. Първите бири са факт през юни 2020 г. и към момента портфолиото на бранда Sofia Electric Brewing включва 22 продукта, като цената им варира между 2 и 5 лв. Компанията произвежда 7 хил. литра бира на месец и продава в Нидерландия, Израел, Сингапур, Англия, Франция и Дания. По думите на Първанов пред "Капитал" бирите се различават от конкурентите си с разнообразието от вкусове, качеството и вниманието към детайла при производството. Компанията също получава инвестиция от Neo Gravity в размер на 50 хил. евро.

Третата и най-голяма инвестиция на фонда на Павел Езекиев е в пловдивската компания "Ла диг шоп", която произвежда кола маска с бранда Waxx. Бизнесът получава свеж капитал от 3 млн. евро за развитие на продукта и засилване на присъствието на чужди пазари. Компанията е основана в началото на 2019 г. от Валентин Найденов и произвежда различи видове кола маска, които не причиняват болка при използване. Под бранда Waxx се продават също и допълнителни козметични аксесоари и машина за разтопяване на кола маската. Компанията продава в България, но по думите на Павел Езекиев най-големият пазар за бизнеса им е Дубай.

Фондът Neo Gravity е в процес на активно набиране на капитал, като според Езекиев няма да ограничава инвестициите си единствено до български компании. Екипът активно ще разглежда и международни бизнеси, като общото между тях ще бъдат по-традиционните сектори на производство, в които оперират. От фонда работят и върху обособяване на своеобразно споделено работно пространство, където да се помещава екипът на Neo Gravity и Neo Ventures, както и компаниите от портфолиото им, така че да си взаимодействат и помагат.

Все още няма коментари
Нов коментар