🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Morningside Hill инвестира 6 млн. евро в 6 стартъпа

Парите се влагат в разнообразни сектори - от изкуствен интелект и медицински технологии до онлайн супермаркет и здравословни храни

Делян Ганев, Екатерина Велкова и Павел Велков, партньори във фонда Morningside Hill.
Делян Ганев, Екатерина Велкова и Павел Велков, партньори във фонда Morningside Hill.
Делян Ганев, Екатерина Велкова и Павел Велков, партньори във фонда Morningside Hill.    ©  Цветелина Белутова
Делян Ганев, Екатерина Велкова и Павел Велков, партньори във фонда Morningside Hill.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фонд мениджърът към Фонда на фондовете - Morningside Hill, е инвестирал общо 6 млн. евро в две групи по три компании. Първата обхваща компаниите Gastronom.bg, Neurorehabilitation Robotics и Univalent, а втората - Ensk.ai, Threeding и AQUILE. От Morningside Hill дават само общата сума, която са инвестирали, без стойността на всяка по отделно, но с уточнението, че "всички са по около 1 млн. евро, с малки разлики".

Компанията управлява общо 38 млн. евро, от които по-голямата част са публичен ресурс от Фонда на фондовете. Morningside Hill има мандат за поне 26 инвестиции в български фирми до края на 2023 г., като размерът на финансирането може да бъде между 750 хил. и 3.5 млн. евро. Общо до момента е направил 8 инвестиции - освен сегашните шест през миналата година Morningside Hill вложи средства в компанията за събиране на данни от обществени поръчки на глобално ниво Bizportal, както и в компанията за преработка на ларви Nasekomo.

Пред "Капитал" екипът на фонда коментира, че за момента се придържа към по-ниската граница на инвестициите си, за да може да има достатъчно ресурс при допълнителни вложения в най-успешните представители на портфолиото си.

Група 1: онлайн супермаркет, рехабилитация и дезинфекциращи врати

Първите три инвестиции са били затворени в края на миналата година. Една от тях е в онлайн супермаркета Gastronom.bg (оперираща през дружеството "Инфо ритейл"). Gastronom.bg дава възможност за пазаруване онлайн на хранителни продукти, препарати, домашни потреби и т.н., както и последваща доставка. Супермаркетът е в директна конкуренция с други български компании в сектора като eBag и Gladen.bg. От миналата година някои традиционни супермаркети също предлагат доставка чрез собствена логистика или чрез онлайн платформи. "Пазарът е в ранна фаза на развитие и тепърва ще се установяват стабилни играчи с постоянен пазарен дял", коментира Павел Велков, партньор в Morningside Hill.

Втората инвестиция от края на 2020 г. е в компанията за медицински технологии Neurorehabilitation Robotics (през дружеството "Нюрорехабилитейшън роботикс"), която разработва хардуер и софтуер за рехабилитация на пациенти. Инвестицията е единствената от шестте, в която влиза и допълнителен частен инвеститор.

"Neurorehabilitation Robotics помага както на пациентите, така и на целия сектор, защото в момента той е ограничен от броя терапевти, тяхното време и съответно колко пациенти могат да бъдат поети от тях. Компанията прилага технология, която събира и данни, така че да подобри терапевтичните протоколи. Пандемията показа, че тези продукти работят много добре", казва Екатерина Велкова, партньор във фонда.

Третата компания е Doordesfecto (през дружеството "Юнивалент"), която произвежда различни видове врати, рамки и портали за дезинфекция. Doordesfecto разработва сама продуктите си, които осигуряват дезинфекция на хората, преминаващи през тях - от подметките на обувките им до пулверизация на дезинфекциращ разтвор, без нужда от човешка намеса.

Група 2: футбол, 3D принтиране и чипс от леща

Втората група от инвестиции е съвсем нова и включва три доста различни компании. Първата от тях е Ensk.ai (през дружеството "Енскай") - компанията използва изкуствен интелект, за да оценява футболни играчи изцяло на база представянето им в числово изражение. Според фонда целевата група на Ensk.ai са както футболни клубове, така и мениджъри на играчи, които търсят нов клуб.

"Ensk.ai използва голяма числова информация. Тези данни се събират от умни камери, каквито има на повечето стадиони на Запад. Най-важното в случая е, че се премахва пристрастието на един скаут, ако той е фен на даден играч например. Има и други компании, които предлагат подобен, но не същия продукт. Ensk.ai е много по-аналитично настроена. Това е тенденция, която тепърва ще навлиза в спорта - даден играч да се оценява изцяло само по статистика", казва партньорът в Morningside Hill Делян Ганев.

Втората прясна инвестиция е в Threeding (през дружеството "Тридинг"), платформа за търговия на модели за 3D принтиране. Threeding се конкурира с няколко други подобни платформи като Gambody. Бизнесът има един голям плюс - на практика един и същ продукт може да бъде продаван безкрайно много пъти, след като е качен веднъж.

"Threeding работи като място за търговия тип eBay и съответно бизнес моделът се базира на комисиони. Но има и друго - те имат собствена библиотека от модели, които се правят със специални за целта скенери, и тя се разширява постоянно. Предимството на този бизнес е, че сканираш една чаша веднъж, но после я има завинаги за всеки, който иска да си я напечата", казва Павел Велков.

Последната инвестиция е в AQUILE (през дружеството "Акуиле" и през бранда Wingrain), прохождащ производител на здравословни снаксове, като например печен чипс от леща, нахут и други нетрадиционни за тази цел продукти. Компанията прави чипсовете в свои машини, произведени конкретно за целта, но все още не са излезли широко на пазара. Инвестицията ще бъде използвана за маркетинг кампания и развитие на производството.

"Идеята е да се произвеждат здравословни снаксове, които все пак покриват другите изисквания зад тази дума - да има дълъг срок на годност, да е лека храна, но същевременно да не се компрометира вкусът и да не се губят хранителните качества", казва Екатерина Велкова.

По малко, по малко

Стратегията на фонда до този момент е по-скоро изненадваща. Morningside Hill е с най-голям портфейл сред общо четирите фонда за дялово инвестиране в стартъпи към Фонда на фондовете, с най-малък брой сделки, които трябва да направи по договор, което предполагаше големи инвестиции във вече наложени имена.

Вместо това екипът залага на сделки около ниската си граница по договор, около 1 млн. евро, в по-малко известни компании, но такива, в които вече е вложен капитал, има изграден продукт, но не толкова изградено присъствие на пазар. "Въпросът е да хванем някой, който тепърва ще расте, но има добре направен продукт. Ние не искаме да чакаме някой тепърва да разработва продукт, а той вече да се продава. Съответно нашите пари са за разрастване в мащаб", казва Велков. Големият капитал се пази за последващи инвестиции в най-успешните компании от портфолиото.

Досега осемте компании, в които са направени инвестициите, са избрани сред над 100 предложения, които фондът е разгледал. "Оказва се, че развиващи се компании има. Много от тях обаче въобще не търсят капитал, други търсят такъв направо от западни инвеститори. Но самият капитал на пазара го раздвижва, макар да си остава отворен въпросът дали първо е кокошката или яйцето", добавя той.

Morningside Hill и другите фонд мениджъри (Vitosha Venture Partners, Innovation Capital и NV3) продължават да инвестират при облекчени от Брюксел правила - в конкретния случай без нужда от частен инвеститор в сделки до 1 млн. евро. Обичайно фонд мениждърите към Фонда на фондовете не само съдържат в себе си частен капитал, но и трябва да търсят допълнителен такъв за по-големите си сделки с цел валидация от страна на пазара. Облекчените правила, които първоначално бяха само до края на декември 2020 г., вече са удължени към този момент поне до края на 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар