🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският регулатор FINRA глоби Robinhood със 70 млн. долара

Съоснованата от родения в България Владимир Тенев компания не е реагирала адекватно в редица случаи през последните години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съоснованата от родения в България предприемач Владимир Тенев компания за директна търговия на борсата Robinhood беше глобена със 70 млн. долара от Органа за регулиране на финансовата индустрия (FINRA), американска саморегулираща се организация, пише CNBC. Глобата не е по един конкретен случай, а по множество, случили се през последните пет години. Това е най-голямата глоба в историята на FINRA, която официално не е част от американското правителство, но има правомощия, дадени ѝ от американския Конгрес.

Според разследването на FINRA милиони клиенти на компанията са получили грешна или подвеждаща информация от Robinhood в различни случаи, включително колко пари имат в сметките си и дали могат да търгуват с маржини. Общо тези грешки са стрували на клиентите повече от 7 млн. долара, които Robinhood ще възстанови.

Пореден проблем

Случаят не е първи проблем за Robinhood, която е основана през 2014 г. и оттогава насам през нея търгуват милиони потребители, голяма част от които ново поколение борсови трейдъри. През 2018 и 2020 г. имаше прекъсвания в нейните системи за търговия, което доведе до загуби и за компанията, и за клиенти - обвинение, което е добавило към сметката на FINRA. Също през 2020 г. 20-годишният американец Алекс Киърнс се самоуби, след като сметката му е показвала негативен баланс от над 720 хил. долара - число, което според FINRA е било грешно.

Други обвинения, разгледани от FINRA и счетени за верни, са във връзка с търговията с опции в платформата. FINRA твърди, че хиляди потребители са могли да търгуват с рискови опции, а Robinhood не е спряла тези възможности за тях дори когато са започнали да губят много пари.

Robinhood стана широко известна през януари 2020 г., когато хиляди потребители от Reddit поведоха вълна за купуване на акции на нишовата верига магазини за видеоигри GameStop. Това доведе до скок в цената и милиарди загуби на хедж фондове, заложили върху спад в стойността на акциите. В разгара на борсовата война Robinhood, основната платформа сред потребителите на Reddit, спря възможността да се купуват акции на GameStop, но не и да се продават, след което цената бързо падна.

Случаят хвърли светлината на прожекторите върху Robinhood. Множество предприемачи, коментатори, конгресмени и сенатори обвиниха компанията, че манипулира пазара, защото е спряла търговията само в една посока. Първоначалното обяснение на Robinhood и конкретно на Тенев беше неясно, но впоследствие компанията набра по спешност 1 млрд. долара, за да може да захрани клиринговата си къща, което потвърди теориите, че тя не е могла да покрие увеличената маржин търговия.

Все още няма коментари
Нов коментар