Robinhood, който разгневи бедните

Компанията, изглежда, помогна на богатите хедж фондове в битката им с Reddit инвеститорите - но не по своя воля

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не е нужно да си психолог, за да забележиш колко некомфортно се чувстваше съоснователят на платформата за търговия Robinhood Владимир (Влад) Тенев при участието си в редица американски телевизии часове след като компанията му спря възможността за купуване на акции от GameStop. Във всеки друг случай подобно действие би останало незабелязано, но не и насред най-голямата и странна драма на Уолстрийт от години насам.

Не е нужно и да си PR експерт, за да оцениш колко катастрофални бяха участията за Тенев. Вместо да взима от богатите и да дава на бедните, изглеждаше сякаш този път Робин Худ прави всичко възможно, за да спаси големите хедж фондове от милиарди загуба.

Имиджовото петно ще остане задълго върху компанията. Хиляди дребни инвеститори обявиха, че напускат платформата и се насочват към други места, където да търгуват на борсата. Въпреки това броят на теглещите приложението от магазините на Apple и Google само се увеличи, макар то вече да е с оценка от 1 звезда в Google Play Store. И все пак остана въпроса - наистина ли Robinhood рискуваха репутацията си и дори разследване от Комисията за регулиране на ценни книжа (SEC) в САЩ, само за да предпазят хедж фондовете?

Краткият отговор е "не". Дългият е, че цялата история около GameStop, Reddit и хедж фондовете постави бизнеса на Robinhood в ситуация, в която едва ли иска да се намира. Това, което Тенев не искаше да каже и обясни с "регулаторни изисквания", бе, че компанията просто нямаше достатъчно пари, за да покрие всички позиции на инвеститори, които инвестират с левъридж - а те не са никак малко. В превод от борсов жаргон това означава, че ако един инвеститор заложи 20 долара, с 10 пъти левъридж, Robinhood покрива разликата от 180 долара. Затова и се наложиха две огромни капиталови инжекции в Robinhood - една за 1 млрд. долара и една за 2.4 млрд. долара, в рамките на по-малко от седмица.

Закъсняло обяснение

Няколко дни след маратона си от интервюта заради решението на компанията да спре възможността за покупка на акции от GameStop, Тенев обясни, че клиринговата къща към Robinhood (отделът, който отговаря за ликвидността при инвестиции с левъридж) е поискала 3 млрд. долара допълнителен кеш в четвъртък. След това заявката е спаднала до 700 млн. долара, заради решението търговията да бъде ограничена. При високи обеми и волатилоност клиринговите и депозитарни къщи изискват повече капитал.

Реалното обяснение на Тенев дойде твърде късно. По това време вече имаше заведени няколко дела срещу компанията, включително и от дребни инвеститори, които твърдят, че платформата сама е продала акции от техните акаунти, без разрешение. Други смятат, че решението е практическа борсова манипулация, защото Robinhood е спряла само възможността за покупка на акции, но не и възможността за продажба - т.е. цената може да върви само надолу, какъвто е и интереса на големите хедж фондове. Тенев ще трябва да обясни решението си официално, под клетва, пред американския Конгрес на 18 февруари.

Цялата история показва две неща: първо, искат или не, платформите за дигитална търговия без комисиони имат своите ограничения. И второ - Robinhood вече е достатъчно голям фактор и потребителите на приложението могат реално да влияят и на пазара, и на социалната конюнктура. Коя обаче е компанията зад всичко това?

Еднорогът, който обърна инвестирането с главата надолу

Robinhood е основана през 2013 г. от двама души - българинът Владимир Тенев, който живее в САЩ от 4-годишна възраст, и Байджу Бхат, неговият съквартирант в Станфорд. Тяхната идея е проста: да създадат компания, която позволява бързо инвестиране без комисиони - или, според мисията на Robinhood, "да демократизира пазара". Преди това, за да се инвестира на борсата, е нужно немалко време и финансов ресурс, работа с посредници и т.н. Казано накратко, инвестирането не е за всеки, но вече буквално е.

Освен че дава възможност на всеки да търгува с акции, облигации, опции и т.н., Robinhood позволява и купуване на фракции от акции, т.е. не е задължително един потребител да си купи цяла акция в Amazon (на цена 3380 долара към сряда), а може да инвестира дори само един долар. Стига, разбира се, да се намира в страна, в която Robinhood има бизнес (България не е сред тях, но от тук това е възможно през Revolut, eToro).

През 2017 г. Robinhood се оценява на 1.3 млрд. долара, което официално я прави еднорог. Три години по-късно оценката на компанията вече е 11.2 млрд. долара, а броят на търгуващите потребители: 13 млн. души.

Бизнес моделът на Robinhood е колкото прост, толкова и сложен. Простата част е за потребителите: те търгуват без комисиони, с удобен интерфейс и в реално време. Сложната част е, че безплатен обяд, разбира се, няма. Robinhood плаща сама комисиони на банките, които обслужват преводите. Съответно моделът на Robinhood залага на мащаб, който засега се плаща от капитала на акционерите й - големи фондове и частни инвеститори.

Още по-сложната част е, че Robinhood все пак е финансова институция, макар и добре замаскирана като изцяло технологична компания. Оттук дойдоха и проблемите в случая с GameStop: капиталовите буфери на компанията се оказаха недостатъчни, за да покрият растящото търсене към доскоро нишовата акция.

Сагата с GameStop, Reddit и хедж фондовете не е и първият път, в който Robinhood има проблеми с негативно отразяване. През юни 2020 г. студентът Александър Кърнс се самоуби заради търговията си в платформата, след като балансът му достига минус 730 хил. долара. Впоследствие обаче стана ясно, че това не е бил истинският баланс в сметката на Кърнс, който в предсмъртното си писмо обвини Robinhood, че компанията му е позволила да направи подобна рискова инвестиция.

Три месеца по-късно федералният регулатор в САЩ SEC започна разследване в Robinhood, защото не е съобщила на всичките си клиенти, че продава някои техни поръчки на други компании за бърза търговия. В крайна сметка Robinhood плати 65 млн. долара след споразумение с регулатора.

Следващата стъпка вероятно ще се забави

В края на миналата година Robinhood изглеждаше като един от най-вероятните кандидати за дебют на борсата през тази година. Случаят с GameStop, увеличеното внимание към компанията не само от страна на инвеститори, но и от медии, политици и странични наблюдатели, може да остави този план назад във времето.

Крайният резултат за Robinhood едва ли ще бъде пагубен, при това далеч не само заради мантрата, че "няма лоша реклама". Дори в момента тя остава предпочитаната дестинация за повечето дребни инвеститори. Много от нейните конкуренти също ограничиха търговията с акции на GameStop, поради същите причини: невъзможност да поддържат подобни финансови буфери. Robinhood може да се загуби в гората за кратко и да не се ползва вече с толкова голямо доверие в мисията си да "демократизира" пазара, но приказката все още не е свършила.

Все още няма коментари
Нов коментар