🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт отвръща на удара: Robinhood спря търговията с акции на GameStop

Съоснованата от българина Владимир Тенев компания може да бъде разследвана за пазарна манипулация

Владимир Тенев, съосновател на Robinhood    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борсовата война между дребните инвеститори от Reddit субфорума r/WallStreetBets (WSB) и големите хедж фондове направи неочакван завой в четвъртък, след като платформата за свободна търговия без комисиони Robinhood спря търговията с акции на компанията GameStop, основното "бойно поле". Уловката е, че Robinhood, която е съоснована от българина Владимир Тенев, спря само възможността за купуване на акции, но не и на продажба - като по този начин цената може да върви само надолу, какъвто е и интересът на хедж фондовете, заложили на фалит на компанията. Вследствие на решението на Robinhood акциите на GameStop се сринаха с 45%, което означава, че загубите на хедж фондовете са намалели поне частично.

Всичко това доведе до гневни реакции в социалните мрежи от всички страни - и от инвеститори, и от предприемачи, и от политици от двете големи политически партии в САЩ. Вече има две насрочени изслушвания на Robinhood в Конгреса, като компанията най-вероятно ще бъде представлявана именно от Тенев. Същевременно се събраха и протестиращи пред централата на Robinhood, борсовия регулатор SEC и фондовата борса в Ню Йорк.

Как се стигна дотук

Robinhood е предпочитаната платформа за търговия с акции на дребни инвеститори, защото не взима комисиони и всичко се случва директно през мобилно приложение. Оттам идваше и огромната част от интереса към акциите на GameStop, които за последната седмица вдигнаха десетократно цената си, а за последните три месеца - 30 пъти. Освен Robinhood търговията беше спряна и през други брокери като Webull и E*Trade.

Причината инвеститорите от WSB да се насочат натам е, че големите хедж фондове бяха заложили множество къси позиции на фалита на GameStop. Така се роди цяла стратегия да се купуват акции на компании, върху които хедж фондовете имат къси позиции. Според анализаторската фирма S3 Partners до този момент хедж фондове като Melvin Capital са загубили общо 5 млрд. долара само от позициите си в GameStop, а друга анализаторска фирма - Ortex, изчислява загубите на фондовете от всички техни къси позиции само през януари на 70 млрд. долара. Други компании, където се води подобна битка между хедж фондове и дребни инвеститори, са BlackBerry, American Airlines и AMC.

В Twitter Тенев коментира, че компанията е спряла търговията заради самата себе си и заради регулаторни изисквания. "Тези изисквания съществуват, за да предпазят инвеститорите и пазарите, така че е наша отговорност да гледаме на тях сериозно. Не можем да контролираме разпространението на информация и дезинформация в социалните мрежи, което се случва със скоростта на светлината." Той направи и няколко участия по телевизии като Bloomberg, но те доведоха само до още повече критики към решението на компанията.

От компанията твърдят, че търговията и в двете посоки ще бъде възобновена скоро - в петък ще могат да бъдат търгувани само част от акциите на GameStop. На Robinhood се наложи бързо да събере над 1 млрд. долара от своите инвеститори и да използва кредитни линии от банки, за да укрепи финансовото си състояние след бурните последни четири дни. Компанията е усвоила най-малко няколкостотин милиона долара от банки, водени от JPMorgan, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays и Wells Fargo, според запознати източници на Financial Times. Говорител на Robinhood рано в петък описа описа осигуряването на 1 млрд. долара от своите инвеститори като "силен знак на доверие", който ще му помогне да "обслужва по-нататък нашите клиенти".

Спасяването на хедж фондовете и гневът на Вашингтон

Проблемът е, че решението на Robinhood и останалите брокери работи в полза само на една страна - хедж фондовете, които ще могат поне частично да покрият загубите си от залога върху GameStop. Веднага след новината в социалните мрежи се надигна гняв заради решението, което може да бъде лесно разчетено като пазарна манипулация. Обвиненията към Robinhood и другите брокерски фирми са, че те работят според интереса на големите хедж фондове, като правилата на финансовите пазари не са едни и същи за всички.

В самия форум WSB потребителите изглежда нямат никакво намерение да се откажат от битката си, като повечето от постовете в петък сутрин са насочени към отварянето на борсата в 16:30 ч. българско време.

Негативни спрямо решението на Robinhood бяха настроенията и във Вашингтон. Политици и от Републиканската, и от Демократическата партия обявиха за "недопустимо" решението на Robinhood.

"Недопустимо е да блокираш дребните инвеститори да търгуват с акции, докато хедж фондовете могат да правят каквото си поискат", коментира Александрия Окасио-Кортез, известен представител в Конгреса от демократите. Тед Круз, републикански сенатор и политически враг на Окасио-Кортез, отговори с думите "Напълно съм съгласен". В необичайния разговор се включи и изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск, който отговори с "Абсолютно".

Малко след това Мъск добави няколко туита по отношение на инвеститорите в къси позиции, които той отдавна критикува - и които често залагат срещу компанията му. "Не можеш да продадеш къща, която не притежаваш, не можеш да продадеш кола, която не притежаваш, но можеш да продадеш акции, които не притежаваш? Това са глупости, късите позиции са измама", написа Мъск, след което призова последователите си да не слушат "шорт апологетите".

В два от комитетите в Камарата на представителите със сигурност ще има изслушвания на участниците в драмата - и конкретно на Robinhood. Проблем може да се окаже и че един от най-големите хедж фондове с позиции в историята - Citadel, е платил над 800 хил. долара като хонорари за частни речи на Джанет Йелън, новия финансов министър на САЩ.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    happyappy avatar :-|
    Deadpudding
    • + 18

    Разгеле. Не е ново вече, но поне в един български сайт да видя материал написан за това фиаско.

    Нередност?
  • 2
    silverman avatar :-|
    silverman
    • + 10

    Затова се учеличава неравенството в световен мащаб, защото правилата се променят в полза на статуквото. Дебните инвеститори играха по техните правила!!!

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 13
    • + 2

    Robin Hood - взима от богатите и дава на бедните. Направо комунистическата мечта! Няма да се учудя ако излезе, че българина в основата на тази финансова далавера (българин във финансова далавера - това е нечувано!!!), така нареченият Vlad Tenev, произлиза от комунистическа номенклатура

    Нередност?
  • 4
    chepokalipsis avatar :-|
    chepokalipsis
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#1] от "Deadpudding":

    Явно влизаш в грешните сайтове и други сайтове публикуват историята.
    А Владко, явно не е научил, че доверие се печели трудно, но се губи лесно. С тия си действия, тотално уби бъдещето на компанията си, защото тия хора не забравят.

    Нередност?
  • 5
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • - 4
    • + 5

    А само преди 4-5 месеца, през август 2020, тук в Капитал и Дневник ни представиха "Влад Танев" като строител на капитализма и го хвалеха каква хубава и голяма компания е направил. Ирония и смях на буци...

    Нередност?
  • 6
    vstoyanov avatar :-|
    vstoyanov
    • - 12
    • + 3

    До коментар [#5] от "krasi_kara":

    ама ти верно ли не знаеш, че вестник комунал, псевдо-икономедия и останалите палячовци около тях са наследници на бившата московска номенклатура, присламчили се към новата уолстрийтска?

    ама как инач да си осигуриш добър живот като си второ поколение в обувки и за чеп за зеле не ставаш.

    Нередност?
  • 7
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • - 2
    • + 3

    според смислените коментари от нета, Владко е притиснат по няколко параграфа вкл финаносов и няма друг избор.
    т.е. не гледайте на него като на вездесъщият Безос... по скоро му куца ПР-а да се обясни нормално

    Нередност?
  • 8
    avalanche avatar :-|
    avalanche
    • - 2
    • + 3

    Капитал, моля спрете да заблуждавате!

    Лимитирани са само възможностите за покупка, всеки може да продава на воля.
    Лошото е че много хора са им затворени позициите без да искат или да са на марджин!
    Сега, твърди се че е натиснат от Вашингтон и големите играчи, но като цяло май изгуби доверието на клиентите си и Робинхуд вече не е Робинхуд, язък..

    Нередност?
  • 9
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 6
    • + 3

    Бях права. Бащата на въпросния мошеник Vlad Tenev, е преподавал планова комунистическа икономика в България и се е борил срещу "империалистичния Запад", преди да изнесе цялото си семейство в Америка след падането на комунистическата диктатура у нас. Очевидно обаче престъпния комунистическия ген е бил предаден на сина.

    Нередност?
  • 10
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • + 6

    До коментар [#7] от "Vasil Angelov":

    Абсобютно съм убеден, че клиринговите къщи и другите по веригата между Робинхуд и борсата са дръпнали шалтера на търговията с тези акции, защото е станала прекалено рискова, пардон - "волатилна". Обаче Робинхуд са на пангара и ще имат да перат голям пешкир. И те не са единствените. Но, така става като се пробваш да танцуваш с дявола и се правиш на голям играч. Дет се вика - "Sic transit gloria mundi" :)

    Ако не друго, поне успяха безпрецедентно да обединят заклети демократи и републиканци - кога преди се чуло Тед Круз да обави публично и безусловно в Туитър, че е съгласен с нещо, казано от Оказио-Кортез?

    Нередност?
Нов коментар