🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От първо лице: Спечелих над 30 млн. долара от GameStop само за дни

Няколко истории на участници от субфорума WSB на Reddit, които си купиха акции на компанията. Но не само успешни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кийт Гил се определя като съвсем обикновен човек. Нищо във визитката му не го кара да изглежда като нещо различно: Гил е баща на двегодишна дъщеря, бивш маркетингов експерт към застрахователната компания Massachusetts Mutual Life Insurance, активно прави видеа в YouTube и от време на време пише в социалната мрежа Reddit. Това, което го прави необикновен е, че Гил е първопричината дребните инвеститори от субфорума WallStreetBets да се насочат към акциите на GameStop, да вдигнат цената им 30-кратно и да нанесат щети за милиарди долари на големите хедж фондове, които бяха заложили на фалит на веригата за игри.

Както казва един от неговите фенове в Reddit, Джон Хагедорн, Гил "ще остане в историята като най-голямата легенда на WallStreetBets. Той е оригиналният гангстер."

Всъщност името Кийт Гил едва ли говори нещо на много от потребителите в Reddit, дори тези, които го следят. Там той е известен с потребителското си име DeepFuckingValue, в което накратко е събрана цялата му инвестиционна философия: търси подценени компании с дълбока стойност. В случая - GameStop.

Грешният залог на Уолстрийт

Пред Wall Street Journal Гил разказва, че е започнал да купува акции от GameStop още през юни 2019 г., когато цената е около 5 долара. По-малко от година по-късно веригата обявява, че ще затвори 450 от физическите си обекти в САЩ, което кара много хедж фондове да заложат на фалит на компанията. Те обаче пропускат един факт, на който Гил залага цялата си стратегия: в пандемия или не, скоро ще излезе новото поколение конзоли Sony PlayStation и Microsoft Xbox. И бизнесът ще бумти.

В Reddit Гил започва да пуска регулярни скрийншоти от инвестицията си винаги с едно описание: "GME YOLO Update", като YOLO е съкращение на идиома "веднъж се живее", особено популярен в WSB, където огромна част от инвестициите са именно такива: несигурен залог, който ще доведе или до огромна печалба, или до огромна загуба. Четенето на отчети и следенето на парични потоци е за загубеняци. В света на самонареклите се "аутисти" и "дегенерати" YOLO не е клише, а инвестиционна стратегия.

Малко по малко ъпдейтите на Гил стават все по-популярни, докато дребните инвестиции в GameStop не започват да растат експоненционално, а фокусът се насочва върху залозите на хедж фондовете - и конкретно този на Melvin Capital, който има къси позиции за фалит на 120% от акциите, т.е. повече, отколкото всъщност съществуват. И понеже става дума за нишова акция, силата на Reddit, увеличена неколкократно заради растящото медийно внимание, се оказва достатъчно, за да може акциите, закупени от Гил за 5 долара, да стигнат до цена от 469 долара.

Последствията за WSB са очевидни: в рамките на една седмица броят на потребителите в субфорума расте от 2 млн. души до над 8 млн. Разбира се, по-голямата част от тях вероятно дори не инвестират, но армията на дребните инвеститори със сигурност се увеличава, а следенето на дейността им ще става само по-трудно.

"Това са пари, които очаквам да изгубя"

Истории от първо лице не липсват дори в България. GeorgiJV* (за целите на статията "Капитал" използва потребителските имена в Reddit на интервюираните - бел. авт.) казва, че следи WSB от края на 2019 г., когато разбира за форума от видеа в YouTube. "Бяха ми интересни идеите им и това, че имаше или баснословни печалби, или баснословни загуби." Няколко месеца по-късно, през февруари 2020 г., успява да изкара хиляда долара именно заради WSB - тогава форумът залага, че заради пандемията ще се сринат акциите на хотелска верига в Азия. Така и става.

GeorgiJV хваща историята с GameStop късно, но преди това успява да си купи акции от AMC и BlackBerry - други "Reddit позиции", атакувани заради шортове на хедж фондове. "Купих си акции в GameStop заради каузата. Това са пари, които очаквам и съм готов да изгубя. Все още ги държа."

MotorizedDoucheCanoe, друг български потребител, казва, че следи WSB от едва две седмици насам, макар да е знаел за форума от по-рано. Преди това страни от него, защото "не харесва pump and dump схеми" - т.е. случаи, в които цената на една акция се напомпва до небесата, след което се срива.

Когато WSB започва битката си с хедж фондовете обаче, MotorizedDoucheCanoe инвестира над 4 хил. лв. в GameStop. "От цялата работа съм на минус, но си държа акциите. Рискът е оправдан и смятам, че големият squeeze тепърва предстои, защото има още много шорт позиции. Дали ще съм на минус или нула за мен няма значение."

WhiteCarp99, друг потребител, разказва, че следи WSB от година и половина и смята, че влиянието на дребните инвеститори ще става все по-голямо - "не толкова заради WSB, колкото заради по-голямото движение и липсата на бариери при търговия с Robinhood и другите приложения. Социалните мрежи им дават шанс да се организират и да бъдат фактор."

Неговият случай е особен: той успява да хване растежа в цената на GameStop по средата, залага дълга позиция, че цената ще скочи, след което излиза от нея около пика - или по-конкретно, когато Robinhood спира възможността за купуване на акции. Сега WhiteCarp99 прави обратното - залага, че цената ще падне, но до около 40 долара, което пак би било близо десетократно увеличение спрямо година по-рано.

Как ще свърши всичко

Настроенията как ще свърши всичко варират. Западните медии вече смятат, че двигателите на Reddit и WSB са изгаснали и макар историята да е показателна за силата на дребните инвеститори, тази сила е краткосрочна и по-скоро буря в чаша вода, отколкото ураган, който да помете Уолстрийт.

В самия форум обаче голяма част от потребителите вярват, че в момента се намират в ниска точка, в която повечето шорт позиции още не са освободени - когато това се случи, цената ще скочи "до луната" - или по-конкретно до 1000 долара при настояща цена 90 долара за акция. Обичайно пълен със скрийншоти от печалби и загуби за милиони, днес WSB е пълен с агитации потребителите да не продават акциите си и да покажат, че имат "диамантени ръце".

WhiteCarp99 смята, че когато мъглата се вдигне, ще има много жертви. "Нетният ефект ще бъде силно негативен. Всичко ще свърши много лошо за инвеститорите - но за дребните, а не за институциите."

Колкото до Кийт Гил - или DeepFuckingValue - той вече има още една грижа на главата си: какво да прави с милионите долари, които е спечелил от успешния си залог, че GameStop е подценена. Към края на миналата седмица Гил е разполагал в сметката си в Е*Trade с 33 млн. долара в акции на компанията, опции и кеш. A името му в WSB вече се споменава със страхопочитание. Както казва потребителят reality_czech под последния му скрийншот: "Твоята твърда ръка ни убеди не само да купим акции, но и да ги задържим. Примерът ти буквално промени живота на хиляди обикновени хора. Благодаря. Заслужаваш всяко пени."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 3

    Стига да имаш IQ над маймуна - YOLO има значително по-голяма възвръщаемост от билетче за лотарията :)

    Нередност?
  • 2
    nqb57566256 avatar :-P
    Черен Джендър Албинос
    • + 1

    До коментар [#1] от "realismisthename":

    Доста по-добре изхарчени пари, отколкото да кажем за 3-4 плейстейшън игри, които така или иначе ги има в замунда за пс :)

    Нередност?
Нов коментар