GameStop: Как "дегенератите" от Reddit поведоха революция срещу големите на Уолстрийт

За няколко дни дребните инвеститори обърнаха правилата на борсите с главата надолу и донесоха 5 млрд. долара загуби за хедж фондовете

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чували ли сте името GameStop? Най-големият търговец на видеоигри на дребно в САЩ обичайно не буди особен ентусиазъм сред инвеститорите, но ако се видят графиките ѝ през последните няколко дни, може спокойно да се твърди, че е най-интересната компания в света. За последните три месеца цената на акциите ѝ се е повишила с над 3000%. Зад всичко това стоят няколко героя - участниците в подфорума WallStreetBets (WSB) в Reddit, които са едно ново поколение инвеститори без задръжки, големите хедж фондове и няколко техни особено дръзки къси позиции.

Историята накратко: Подобно на други ритейлъри GameStop обяви, че се бори с последствията от COVID-19 и планира да затвори 450 физически магазина през тази година. Но обявлението ѝ за това става през април миналата година и на него очевидно обръщат внимание старите инвеститори като хедж фондове, които заемат къси позиции в нейни акции, защото очакват веригата да фалира. При такива сделки продавате актив, който в момента не притежавате, с надеждата, че цената му ще се понижи и ще може да го купите по-евтино и така да направите печалба. През април миналата година една акция на GameStop струва малко над 3 долара.

Борсовите новаци (които наводниха пазара през платформите за търговия без комисиони) обаче не харесват това и започват масирано да препоръчват покупки на акции на GameStop във форума на Reddit - много от тях са геймъри и имат симпатия към компанията, а освен това не обичат големите от Уолстрийт.

Те се активизират да купуват акции на GameStop, което води до ръст в цените и нови и нови ентусиасти, като очакват, че не само ще я спасят от фалита, но и ще го направят напук на големите фондове. Така само във вторник след повишение от 92% цената вече е 148 долара, а в сряда след нови 134% растеж цената вече е около 350 долара. Армията от непрофесионални малки инвеститори слабо се интересува от традиционните правила на Уолстрийт - никой не гледа отчети, парични потоци, прогнози. Така инвестираха през миналата година и в подалата заявление за защита от фалит Hertz.

Проблемът на хедж фондовете, които залагат на спад на цените, е, че когато това не се случи, те трябва да покрият позициите си в даден момент и затова да купят акции. И тъй като са притиснати от времето, го правят на почти всяка възможна цена. Това може да доведе до т.нар. процес "short-squeeze", при който цената на акцията може да се издигне право нагоре за кратко време, което, изглежда, се случва при GameStop.

По различни оценки загубите за фондовете, заложили на късо в компанията, са 5 млрд. долара. Всичко това предизвика много коментари, слаба реакция от регулаторите, които засега няма много какво да направят. Очевидно е едно - Уолстрийт в момента е свидетел на нещо като революция на малките непрофесионални инвеститори. Някои дори сравниха действията им като финансовия еквивалент на превземането на Бастилията по време на Френската революция.

Поколението Robinhood и "дегенератите" от r/WallStreetBets

Въпросната армия от дребни инвеститори идва от един доскоро нишов подфорум в социалната мрежа Reddit - r/WallStreetBets (WSB), който съществува от януари 2012 г., но стана наистина известен през 2019 и 2020 г. В WSB се случват много неща, но традиционното инвестиране не е едно от тях. Доскоро най-често срещаните публикации там са скрийншотове на дневни печалби или загуби - като те винаги са в двете крайности, или загуба за милиони, или печалба за милиони.

Това е и цялата философия на WSB - конвенционалните предпазливи инвестиции в акции и облигации са скучни. Вместо това инвестирайте всичко в опции и след това се похвалете с печалбата или загубата си. Мисленето може да бъде събрано в един цитат на потребител в мрежата, който успя да впечатли дори Financial Times: "Заложих всичките спестявания на баща ми. Казах му, че или ще се пенсионира на яхта, или минава на купони за храна."

Самата култура на WSB кара доста западни медии, които отразяват случващото се, да се чувстват неудобно. Членовете се обръщат един към друг с "аутисти" и "дегенерати", а всеки, който не смята, че "акциите вървят само нагоре" (задължително с няколко символи-ракети във всеки пост), е "гей мечка". Илън Мъск, който, изглежда, също е фен на групата и подпомогна растежа нa GameStop с един пост в Twitter, е известен като Papa Musk ("Татко Мъск"). Далеч преди историята с хедж фондовете хиляди инвеститори натрупаха милиони в сметките си именно заради Tesla. Или казано на езика на WSB: T$LA.

Описанието на групата - "Сякаш 4chan откри Bloomberg Terminal", е повече от точно - ако, разбира се, знаете какво означават тези думи. Ако ли не, обяснението не би било никак просто. И целият форум непрекъснато става все по-популярен. Преди година, когато WSB се появи на корицата на Bloomberg, групата имаше 900 хил. членове. Преди седмица - около 2.3 млн. Днес те са 4.3 млн. души. Утре ще бъдат повече.

Всичко това е възможно чрез съоснованата от българина Влад Тенев компания Robinhood, която предлага мобилна платформа за търговия на борсата без комисиони и без чакане. В момента цяло поколение може да започне да търгува на борсата с буквално няколко докосвания на екрана. Нещо повече - Robinhood предлага закупуването на частица от акции (фракции), така че потребителите могат да инвестират всякакви суми във всичко. При акция на Amazon за над 3200 долара всеки през тези платформи може да стане акционер и срещу 1 долар.

Доскоро възможностите, които Robinhood дава, се пренебрегваха, защото парите на малките инвеститори обичайно бяха поравно разпределени и не водеха до промени в движението на борсата. Разликата днес е, че WSB изведнъж насочи десетки хиляди инвеститори, много от които с възможности, опит и без задръжки да инвестират всичко, което имат, към няколко конкретни компании. Преди GameStop това бяха Palantir, Tesla, Virgin Galactic и други. Следващите по всяка вероятност ще бъдат BlackBerry, AMC и Americal Airlines.

Ред в хаоса

Това е и голямата промяна. Докато досега инвеститорите от Reddit си избираха компании на сравнително случаен принцип, в края на 2020 г. те започнаха да следят на какво залагат хедж фондовете - и конкретно залозите им, че дадена компания ще фалира. Вчера Melvin Capital се отказа от късата си позиция срещу GameStop, като компанията има нужда от 2.75 млрд. долара капиталова инжекция заради загубите си. Най-натовареният период в търговията, започнал през миналата седмица, се дължеше на залога на известния в средите спекулант Андрю Лефт от Citron Capital, който също обяви къса позиция - и която в момента вероятно му струва немалко пари. Общата загуба на всички хедж фондове, заложили на фалита на GameStop, засега е 5 млрд. долара, сочат данните на S3 Partners.

Американският търговец на видеоигри е само един пример за противопоставянето между хедж фондовете и малките инвеститори, които се организират чрез социалните медии. В по-малък мащаб методът стои зад неотдавнашното нарастване на цените на производителя на батерии Varta, твърдят борсови играчи. Възходът на акциите на финландския доставчик на мрежово оборудване Nokia също се дължи на подобни договорки в интернет форуми.

Чамат Палихапития, бившият директор във Facebook и настоящ директор на фонда Social Capital, също затвори позицията си, но на печалба, след като послуша съвета на членове на WSB. В сряда той обяви, че ще дари всички спечелени от позицията пари - 500 хил. долара, като същевременно защити и това, което правят от подфорума.

"Вместо да си правят тайни вечери и да си говорят шепнейки като хедж фондовете в Хемптън, тези деца имат смелостта да правят всичко това прозрачно във форум. Това, което историята доказва, е, че търговията на дребно е тук, за да остане. За нормален човек нищо от това няма смисъл, но за един математик на Уолстрийт това е просто игра, която фондовете загубиха", коментира Палихапития пред CNBC.

Неговото изказване дойде, след като хедж фондове, банки и посредници при търговия поискаха дребните търговци да бъдат регулирани, защото масовото насочване към дадена акция може да се разглежда като манипулация на пазара.

Регулация или двоен стандарт

"Дребните инвеститори се насочват координирано към акции, където хедж фондовете имат къси позиции, което отваря всякакви въпроси по отношение на манипулиране на пазара. Вече е нелегално за институциите да се координират по такъв начин. Въпросът е доколко е легално това, което в момента се случва в тези форуми", коментира пред Reuters Майкъл Хюсън от CMC Market във Великобритания.

Не е ясно как би могла дори да изглежда подобна регулация. WSB не е юридическо лице и огромната част от потребителите в подфорума дори не инвестират. Самите борси вече имат механизъм за предпазване от подобни волатилни ситуации, като търговията с акции с прекалено големи движения се спира за няколко минути - с GameStop това се случва по няколко пъти на сесия, но предпазната мярка, изглежда, само засилваше интереса на инвеститорите.

Засега анализаторите на пазара са разделени. Не липсват гласове, които искат проверка на случая с GameStop. Други обаче споделят позицията на членовете на WSB - че изглежда сякаш регулаторите се задействат, когато хедж фондовете започват да губят, а не виждат проблем, когато те залагат на фалит на други компании.

"Възможностите за интервенция тук са много високи, но това само още повече ще настърви WallStreetBets, защото носи чувството, че има неравенство на финансовите пазари", казва Крис Уестън, директор в брокерската компания Pepperstone. "Излиза, че няма проблем да съживяваме компании зомбита чрез печатане на пари от Фед, но ако малките инвеститори тръгнат по същия път и изкривят цените на борсата, изведнъж това е проблем и те трябва да бъдат спрени."

Комисията за ценни книжа и фондовите борси в САЩ (SEC), вече обяви, че наблюдава случващото се, но без да индикира за действия. Същото обяви и Джанет Йелън, новият американски финансов министър. Снощи председателят на Фед Джером Пауъл отказа да отговори на въпрос относно GameStop и дребните инвеститори.

Същевременно модераторите в WSB казват, че до момента никой не се е свързвал с тях, което не значи, че случаят не носи главоболия и за тях: те не могат да се справят с наплива на милиони нови потребители, което пречи на форумната среда и доведе до краткотрайно затваряне за нови членове. "Имаме толкова много коментари и заявки, че не е възможно да ги прочетем всичките, още по-малко да им отговорим", написа един от модераторите при повторното отваряне.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • - 2
    • + 26

    За съжаление са натиснали robinhood и атаката от там не може да продължи. Забранили са търговията с Нокия, АМС и Gamestop.

    Иначе фондовете които залагат на шортoве са истински лешояди - залагат на спад или фалит на компании за да приберат активите на безценица , и близки фондове или анализатори започват да тръбят колко са надценени акциите.

    A Melvin Capital сами са си виновни - заложили за спад от 140% - т.е. за повече акции отколкото съществуват. А въвеждането на регулации само за малки играчи няма ще е прекалено...

    И между другото един от печелившите е Майкъл Бъри :)

    Мъск пък се включи с туит защото Melvin Capital бяха един от фондовете които залагаха срещу Тесла и почти я фалираха.

    След цялата веселба най-вероятно фондовете ще се отакажат от агресивни шортове - което им е един от основните инструменти за печалба - и да се надяваме че ще започнат да инвестират по-дългосрочно.

    Нередност?
  • 2
    marulio avatar :-|
    Darulio
    • - 14
    • + 11

    Robinhood = fraud
    Или както обичаме да казваме тук - хубава работа, ама българска. Пожелавам им бърз фалит и бегом марш към бунището на историята.

    Нередност?
  • 3
    chepokalipsis avatar :-|
    chepokalipsis
    • + 19

    Робинхуд вече ги съдят, а тия от хеджфондовете се скъсаха да ревът по медиите, че някакви аматьори, защото повечето са точно такива, са им прецакали бизнеса. Да не говори, че по тоя начин само надъхват още повече хора да продължат да ги цакат.

    Нередност?
  • 4
    vlc1593799485669039 avatar :-|
    Ivan Kolev
    • - 1
    • + 20

    Хедж фондовете ще преживеят истинска френска революция. Тя бе нужна от години.

    Оптималният ход на държавните институции в САЩ ще е да направят по прозрачни действията на Хедж фондовете, не да нападат търговеца на дребно. Това би довело до война.

    Дребният търговец винаги ще има предимство пред големите институции. Има достъп до същата информация. Умен е. Фокусиран е върху фундамебталните Параметри на бизнесите. Има възможността да влиза и излиза по-бързо от всичките си позиции. Не трябва да влиза или излиза от позиция само за да отчете година на плюс и да зарадва своите инвеститори които дере 2 на 20 без дори да бие S&P500. Та на кратко, да! Търговеца на дребно е тук за да остане и току що показа на света, че не е за подценяване.

    Нередност?
  • 5
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • + 11

    Ето какво мисля ,че се случи с robinhood

    - най-вероятно няма конспирация а Влад Тенев е ходещо ПР недоразумение и хич не успява да се справи в кризисенд момент и само ръси позитивни глупости и не отговавя на директни въпроси а увърта

    Май се оказва ,че 90% от търговията с тези акции минава през cleaninghousе-а на Thomas Peterffy.
    Той пък не знае дали като хедж фондовете ще имат пари да си купят обратно шортовете като настъпи момента и за да се предпази вдига collateral tax-ите (каквото и да значи това - просто го чух в интервю)

    Търговията става прекалено скъпа за посредниците и дори webull (конкурент на robinhood) - ама поне тяхното CEO обяснява ситуацията по-директно.

    ФТ твърдят че за да продължи търговята robinhood изтегля заем от JPMorgan , Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays и Wells Fargo (нещо което Влад не казва в интервютата си вероятно за да не му изглежда нестабилна платформичката) - затова обещават и утре пак да пуснат за малко купуването.
    Според мен е много вероятно да са му забавили заема за да поевтинеят акциите и хедж фондовете да си купят шортовете на по-ниска цена.

    Влад в интервюто си за CNN намеква и че вече е имал разговор с регулаторите. Според мен шанса да е направил някаква умишлена манипулация са минимални.

    Нередност?
  • 6
    yuriiprodanov avatar :-|
    Юрий Петров Проданов
    • - 1
    • + 2

    Нищо ново под слънцето. Още от времето на динозаврите голямото и сложно пада под ударите на малкото, просто и гладно нещо :) Всъщност, това отдавна се очакваше да се случи. Неслучайно във времето на вирусна пандемия, имаме "вайръл" ситуация и на борсите и хедж фондовете са във фийвър :)

    Нередност?
  • 7
    nqb57566256 avatar :-|
    Черен Джендър Албинос
    • - 3
    • + 2

    И сега робинхуд и продажничето Влад Тенев ще отидат в каналите на историята, защото нищо не може да спре едно движение, особено едно движение, което не го прави за да печели пари, а за да натрие носовете на клептократите.

    Нередност?
  • 8
    aro43516421 avatar :-P
    Jimmy Hartwell
    • - 1
    • + 11

    Защо хейтите Тенев? Създайте вие първо бизнес за милиарди и тогава давайте акъл. Много се развам, че хедж фондовете са пред фалит, защото от време оно залагат малки и средни компании да фалират - това е, което наричат short. Ако можете, ударете и вие едно рано на GameSpot и купете някоя акция!

    Нередност?
  • 9
    nqb57566256 avatar :-|
    Черен Джендър Албинос
    • + 3

    До коментар [#8] от "Jimmy Hartwell":

    Защото Влад Тенев обслужва хедж фондовете:
    https://www.capital.bg/biznes/pazari/2021/01/29/4169034_robinhood_spria_turgoviiata_s_gamestop_i_si_navleche/

    Милиарден бизнес, основан на корупция не заслужава уважение, ако ще брат ми да го е основал.

    Нередност?
  • 10
    hbi1530255463569161 avatar :-|
    2022
    • + 13

    В момента държа 50 акции закупени на 35 долара всяка при пазарна цена към момента на поста 440 долара акцията.

    Ако днес стане натиск и отидат на 2-3000 долара, то скоро може да си купя вила с басейн от един риск за 1500 долара понеже следя от години r/wsb :)

    "Дегенерати" или не, заради тях и Тесла позициите 2018 до 2019 си изплатих апартамент, купих си нова кола и сега имам доволно количество цветни метали.

    Нередност?
Нов коментар