🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Решенията на Visa предлагат нови възможности за превоз в градовете

Джелял Джундоглу, ръководител търговски продажби на Visa за Югоизточна Европа

Решенията на Visa предлагат нови възможности за превоз в градовете
Решенията на Visa предлагат нови възможности за превоз в градовете
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как технологиите наVisa променят градовете в съвременния свят и им помагат да имат интелигентно управление?

Във Visa вярваме, че технологиите - и по-специално свързаните устройства - имат потенциала да превърнат съвременните динамични градове във високоефективни мегаполиси на бъдещето. Компании като нашата могат да допринесат за развитието на търговията, като подпомогнат транспорта. Тъй като имаме поглед върху по-широката картина, ние можем да улесним създаването на по-интелигентни и по-добре проектирани градове за хората, които живеят в тях. Безконтактните и дигиталните разплащания допринасят за устойчивостта по много начини - от намаляване на необходимостта от хартиени билети до улесняване на операторите да проучват моделите на транспорт. Решенията, които предлага Visa, могат да помогнат за развитие на нови устойчиви възможности за превоз в градовете - особено при екологични средства за транспорт като скутери и велосипеди.

Кои предизвикателства, вследствие на пандемията отCOVID-19в градовете, намериха своето решение благодарение на технологиите наVisa?

- COVID-19 оказа огромно въздействие върху нашия живот във всеки един аспект. Пандемията промени начина, по който работим, по който общуваме и, разбира се, начина, по който пътуваме и т.н. Ефектът ѝ върху обществения транспорт е огромен. Броят на пътуванията намаля, а системите за транспорт бяха изправени пред предизвикателства, като осигуряване на социална дистанция и прилагане на санитарни мерки.

Заради пандемията в градовете по света безконтактните разплащания в транспорта се превръщат от пожелателен в задължителен фактор, който осигурява на потребителите санитарни решения не само във връзка с COVID-19.

Каква е ролята на дигиталните плащания в обществения транспорт за възстановяване и развитие на икономиката в градовете?

- По-голямото удобство при използването на обществения транспорт е един от начините Visa да допринася за икономическото възстановяване. Дигиталните разплащания при придвижването на хората във и извън градовете подпомагат и местния бизнес. Малките фирми са гръбнакът на местната икономика, а те бяха тежко засегнати от пандемията. Улесняването на клиентите да се завърнат в тях е решаващо за бъдещето им. Например в градовете, в които са въведени безконтактни системи за таксуване, потребителите, които разчитат на обществения транспорт, по-често се отбиват в местните обекти за ежедневни покупки като заведения за бързо хранене, бакалии и аптеки.

Бихте ли посочили добри практики за навлизане на дигиталните разплащания в обществения транспорт в Европа и конкретно в Югоизточна Европа?

- Visa участва в над 500 проекта за градска мобилност в целия свят и е помогнала за реализацията на над 400 проекта за безконтактни разплащания в публичния транспорт, като 110 от тях са в Европа - например в Прага, Братислава, Букурещ, Флоренция и Мадрид. По този начин компанията подкрепя общините в трансформацията на градската мобилност в Европа.

Румъния е един от най-добрите примери сред съседните на България държави. През ноември 2019 г. метрото в Букурещ въведе дигитални разплащания. Пътниците получиха възможността да плащат безконтактно тяхното пътуване директно на гейта, а впоследствие технологията беше внедрена също в градските автобуси и трамваи.

В наши дни 16 града в Румъния се възползват от този начин на разплащане в публичните превозни средства и страната вече е на второ място в Европа по обем на транзакциите в градския транспорт. Още по-интересно е, че се наблюдава ръст в предпочитанията на потребителите да се използват за целта мобилни устройства.