🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата българска мисия в Космоса

Компанията за наносателити EnduroSat получи 2 млн. евро инвестиция от фонда Neo Ventures, което я оценява на близо 50 млн. евро.

Екипът на EnduroSat в момента е към 75 души и тепърва ще се разширява с отворените редица нови позиции в компанията
Екипът на EnduroSat в момента е към 75 души и тепърва ще се разширява с отворените редица нови позиции в компанията
Екипът на EnduroSat в момента е към 75 души и тепърва ще се разширява с отворените редица нови позиции в компанията    ©  EnduroSat
Екипът на EnduroSat в момента е към 75 души и тепърва ще се разширява с отворените редица нови позиции в компанията    ©  EnduroSat
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заглавие като "Българска компания завладява Космоса" за мнозина читатели може и да изглежда преувеличено. Но в случая на създадената преди шест години "Ендуросат" (EnduroSat) e вярно. Основателят й Райчо Райчев иска да направи Космоса достъпен за много компании чрез предлагането на нови споделени услуги през наносателитите си. Доказателство за потенциала на EnduroSat e и новата инвестиция в дружеството от 2 млн. евро от Neo Ventures, която го оценява на почти 50 млн. евро, а според фонда компанията може да стане и първият български еднорог (стартираща фирма с оценка над 1 млрд. долара).

Трето финансово зареждане

С новата си инвестиция делът на фонда в ЕnduroSat достига близо 15%, което прави Neo Ventures втория най-голям акционер след Райчо Райчев, който е мажоритарен собственик с малко над 50%. Това е третото капиталовложение на фонда в космическото дружество - предишните бяха съответно за 1 млн. евро в първите години на EnduroSat и 652 хил. лв. през 2020 г. "ЕnduroSat ще се възползва от пропуска на Google в сектора, за да нанесе снайперски точен удар в новия трилионен пазар на обмяна на недостъпни от земята данни", заяви пред "Капитал" управляващият партньор в Neo Ventures Павел Езекиев. Той е още по-смел в прогнозите и казва, че според него екипът на компанията ще реализира първия реален български еднорог.

Акционери в българското дружество "Ендуросат" са още съоснователят на компанията Станимир Ганчев, оперативният директор Владислав Николов, германският фонд Freigeist (вложил миналата година 2 млн. евро), финансовата компания Trading 212, "Стелар сат" на създателите на Imperia Online Доброслав Димитров и Мони Дочев. Преди години EnduroSat получи финансиране в размер на над 1.2 млн. евро и от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020". Приходите на "Ендуросат" за последната официално отчетена засега година - 2019 г., достигнаха 2.6 млн. лв., с над 40% повече от предишната година, а за 2020 г. според неодитираните данни са 3.83 млн. лв.

Споделено бъдеще

EnduroSat е основана през 2015 г. и разработва наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често между 500 и 650 км височина). В първите си години тя продава основно хардуер за сателити и самите наносателити, като клиентите ги изстрелват сами и използват според своите нужди. В този бизнес компанията има вече над 100 клиента. Но целта на Райчев винаги е била да развие бизнеса в друга посока - да предлага собствена споделена сателитна инфраструктура и софтуер на клиенти, които да могат да качват полезни товари на машините на EnduroSat.

"Чрез собствените си сателити EnduroSat стартира "Споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса" (Shared Satellite Service), която дава възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита. Планът е да се създадат значително по-достъпни космически мисии, които да отворят път за ускорени иновации в Космоса", заяви пред "Капитал" Райчо Райчев. Но още по-големият пробив са софтуерните решения на компанията, които позволяват сателитите на EnduroSat да бъдат предварително конфигурирани да изпълняват различни мисии и да поддържат в орбита много и различни полезни товари едновременно, без да се налага модификация на хардуера на сателита. "Тази технология прави възможно постоянното подобряване на възможностите на сателита в орбита, чрез софтуерни ъпдейти и приложения", уточнява Райчев. Според него споделената сателитна услуга ще създаде и уникален по рода си общ пазар (marketplace) за космически данни, в който стотици космически сензори ще генерират гигабайти данни всеки ден, достъпни за директна визуализация и анализ чрез приложения. Така клиентите могат да бъдат най-различни - от космически агенции, през научни и академични организации, до транспортни, логистични и енергийни компании.

Първата мисия на компанията, наречена Spartan, ще бъде изстреляна през юни от SpaceX. "Сателитът ще лети с изцяло новото ни поколение софтуерно-дефинирани системи, а на борда си носи и 7 напълно различни полезни товара", казва Райчев. Компанията има и първите си клиенти за тези пилотни услуги - подписаните договори са вече три, а в следващите седмици предстои да се присъединят още трима клиента. Според Райчев това доказва, че предлаганата услуга отговаря на търсенето на пазара.

Новата инвестиция от Neo Ventures ще бъде използвана за разрастване на екипа на компанията, който в момента е към 75 души (в момента има редица отворени позиции в компанията в търсене на нови хора), както и за нови лаборатории за тестване и асемблиране на сателитни системи. Всички наносателити и разработки се правят в България. "Целта ни е да можем да интегрираме сателити с полезни товари на наши клиенти максимално бързо. В момента създаваме и цялата си облачна инфраструктура", коментира Райчев. Всички сателитни системи, създадени от екипа на EnduroSat, отговарят на най-строгите стандарти за тестване, определени от Европейската космическа агенция и НАСА, допълва съоснователят на компанията.

Райчев не изключва варианта скоро да има и допълнително финансиране на компанията, като целта е да има по една споделена сателитна мисия на всеки 45 дни. В EnduroSat се надяват в следващите няколко години да достигнат над 100 клиента на тези услуги. В крайна сметка основната цел на Райчев и екипа му е да направят Космоса достъпен за много повече стартиращи компании, компании за данни и по-големи космически играчи. "95% от всички космически компании са всъщност data компании, които обаче трябва да създадат свои изключително сложни инфраструктури, за да могат да стигнат до самото предлагане на данните. Чрез услугата ще направим космическите мисии стандартизирани и многократно по-лесни за крайните ни клиенти (космически компании, агенции и университети), като им позволим да насочат огромна част от ресурса си в комерсиализацията на данните вместо в изграждане на свои сателити", допълва Райчев. Според него споделената сателитна услуга предлага над 5 пъти по-бърз достъп до орбита, клауд базирани операции на полезните товари при цена, над 10 пъти по-ниска от стандартната за традиционна наносателитна мисия със сходна продължителност. По този начин всяка компания ще е наясно отрано какви ще са разходите й.

Q&A

Райчо Райчев, съосновател на EnduroSat

Как се развиват секторът и основните ви конкуренти?

Секторът се развива страшно динамично. Има много и добре развиващи се конкуренти в целия свят и на ниво мисии и на ниво сателитни системи. Основните ни конкуренти са компании от Западна Европа и Щатите. Към момента има планирани над 10 000 мисии с малки и наносателити, които включват десетки сателитни съзвездия с приложения в комуникация, наблюдение на Земята от Космоса, IoT, блокчейн и др. Космосът отдавна е водещ технологичен сектор и за всяка развита икономика той е приоритет. Ние непрекъснато подобряваме технологиите си и нашият софтуерно дефиниран подход ни дава значително предимство. Въпреки това, ако забавиш развойната си дейност в този сектор, си застрашен от много бърза загуба на пазар и позиции.

Кои са основните пазари, върху които се фокусирате?

В момента сме фокусирани върху космическия сектор. Наши клиенти са над 100 организации в целия свят и включват частни космически компании, космически агенции и водещи университети. Искрено се надявам скоро да имаме и български клиенти на услугите ни. С развитието на новата ни Shared Satellite услуга се надяваме да имаме и все повече не-космически клиенти - компании за данни и анализ на данни, транспортни, логистични, енергийни научноизследователски компании. Всички те ще имат директен достъп до нашия пазар за космически данни и ще могат да подобряват услугите си чрез актуална информация на базата на стотици сензори в орбита.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mvu171048738 avatar :-|
    mvu171048738
    • - 4
    • + 3

    Като гледам на снимката май почти няма инженери.
    Само продавачи, координатори и един адвокат.
    Разбирам, че инженерите не са толкова фоготенични но все пак те допринасят най-много за развитието на компанията. Това е R&D компания а не търговска.

    Нередност?
  • 2
    asen434 avatar :-|
    Asen Nakov
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Как пък стигнах те до това заключение само по снимката? Инженерите да не би да имат гърбица и голяма брадавица на носа, че така се изказахте?

    Нередност?
  • 3
    rwu1478619938510087 avatar :-P
    Някъв Там
    • + 4

    Браво на екипа! Продължавайте да мачкате!

    Нередност?
  • 4
    soren avatar :-P
    soren
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Вижте на тази страница - https://www.endurosat.com/about/. По средата на страницата е "our teem". Единственият член на екипа, който е с инженерни функции, отсъства от общата снимка. В раздела "jobs" има обявени 16 свободни работни места за икономисти и програмисти. И нито едно за инженер в същинския смисъл на думата.

    Нередност?
  • 5
    alj45615697 avatar :-?
    Василен Петров
    • + 4

    Не искам да звуча като гадняр, обаче в международната база данни за наносателити са регистрирани над 3000 наносателита. Ендуросат присъстват с един-единствен, като срещу статут "operational" има турена въпросителна.
    https://www.nanosats.eu/database

    Нередност?
  • 6
    pety_m avatar :-|
    pety_m
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Явно не познавате екипа на компанията или може би сте разстроени от това, че космически инженери може да са красиви млади дами.

    Нередност?
  • 7
    ksy121048986 avatar :-|
    ksy121048986
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Интересно защо програмистите не ги броите за инженери?

    Нередност?
  • 9
    blr321099158 avatar :-P
    blr321099158
    • + 1

    Фирмата има успех 3 от 3 - нито един от изстреляните сателити не работи. Но най-доброто предстои - през 2022-ра ще постигне 6 от 6.
    Съществува истинска фирма в този сегмент в Литва, която преди 7 години постигна това, което Райчев си мечтае да постигне идното десетилетие. Но това няма значение разбира се - важното е да се пишат презентации и да се усвояват средства със солидна политическа подкрепа. Темата е вече обсъждана тук:
    http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=277&start=285
    Да им пожелаем успех ... и силата ( Лиляна Павлова ) да бъде с тях!

    Нередност?
Нов коментар