🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тук създаваме място за върхови постижения

София е предпочитана локация за привличането на професионалисти в IT сферата, казва Маркус Крьогер, управител на Технологичен център Комерцбанк София

Тук създаваме място за върхови постижения
Тук създаваме място за върхови постижения
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Маркус Крьогер е управител на Технологичен център Комерцбанк София. Той се присъединява към групата на Комерцбанк през 2014 г. и оттогава заема различни позиции в технологичните клонове и локациите в страни като Република Чехия, Полша и Индия. Преди да се присъедини към Комерцбанк, е работил в международни компании като Дойче банк и Алианц. От 2019 г. ръководи влизането на Комерцбанк АГ в България. Понастоящем е член на борда на директорите на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Господин Крьогер, разкажете ни малко повече за вас?

До този момент съм работил в Европа, Африка и Северна Америка. Непосредствено преди да дойда в България, участвах в изграждането на технологичния център на Комерцбанк в Лодз (Полша) и реорганизацията на съществуващите операции за Комерцбанк в Източна Европа - в Прага. Повече от 15 години вече имам дом в България. Дъщерите ми посещават училище тук, а синът ми учи в университет.

Какви са причините Комерцбанк да влезе на българския пазар?

Това е най-новото начинание на Комерцбанк и третият технологичен център. Започнахме "на зелено", като много бързо се разрастваме. Допринасяме за основните двигатели на успеха на Комерцбанк - дигитализация, устойчивост и рентабилност. София е предпочитана локация за привличането на професионалисти в IT сферата.

Разширяването на нашите технологични центрове, изграждайки вътрешни за Комерцбанк екипи, може да доведе до намаляване на разходите, но това, което е много по-важно - можем да поддържаме и разработваме собственото си ноу-хау. С нужния набор от знания и умения можем не само да намалим пречките при процеса от идеята до реализиране на услугата, но и да увеличим сътрудничеството между екипите и да стимулираме иновациите в един много мотивиран екип.

Банките оперират в силно регулирана среда, което създава предпоставки за усложнения и понякога бързо възникващи предизвикателства. Вярваме, че иновациите и дигиталната трансформация са от ключово значение за поддържане на конкурентното предимство на продуктите и услугите.

Така Комерцбанк възприе модела на трансформация на собствената организация за доставка на услуги, за да въведе иновативни процесии и доказани технологии. Част от тези усилия е споделеността на центровете ни, чрез която се осигуряват експерти и решения от различни точки на Европа. София вече допринася успешно за това.

Бихте ли споделили повече технически подробности и примери?

Разработваме и внедряваме стратегия с фокус върху облачните технологии за банката, т.нар. Cloud First. Внедряваме инструменти като многофакторна автентикация за Microsoft Azure, Microsoft Teams, Microsoft Endpoint Configuration Manager и Intune. Мисията ни е да разработим и внедрим възможно най-цялостно изживяване за служителите посредством Agile методологията.

Имаме екип, който работи по дигитализирането и модернизирането на кредитните процеси в банката, като въвежда модерни практики за разработка на софтуер и DevOps технологии. DevOps е това, което прави приложенията високодостъпни и дава възможност на разработчиците да разполагат с кода си във всяка среда, която искат, само с едно натискане на бутона. DevOps е това, което прави така, че цялата тази автоматизация на интеграцията да работи.

Онлайн банкирането е ключова услуга на съвременната банка. В наши дни това е първото нещо, което търсят частните и корпоративните клиенти. Те имат онлайн банкиране на своите компютри и мобилни устройства, така че то винаги е с тях. Разчитат на него във всеки момент. Затова то трябва да бъде сигурно и лесно за употреба. Един от нашите екипи извежда услугите на банката онлайн като част от нейната екосистема. Използва стандартизирани модерни технологии и методологии, които осигуряват високото качество на продуктите и услугите, използвани от нашите клиенти.

Друга ключова технология са т.нар. приложно-програмни интерфейси (Application Programming Interface - API). Още една от нашите цели е внедряването на изцяло ново потребителско изживяване чрез интегриране на най-високо оценените приложно-програмни интерфейси на пазара.

Постигнахме много и се гордеем с успешните резултати за краткото време, за което работим, и то по време на пандемия.

Как се интегрирате в България?

Вече разполагаме със страхотен екип, който продължаваме да развиваме. Но не само с опитни ИТ експерти, но и с млади хора, които са в началото на своя професионален път. Млади хора, които са мотивирани да учат и да бъдат част от промяната. Тук създаваме място за върхови постижения. Например това е основната локация за бъдещото планиране и тестване на решения за десктоп.

Мениджърите на нашите екипи имат важна роля за развитието на различни хардуерни и мрежови технологии, както и на добре известни софтуерни пакети.

Изграждаме тясно сътрудничество с университети и гимназии. Надяваме се, че те ще доведат до дългосрочно двустранно партньорство. Една от целите ни е да дадем достъп до образование по немски образец в партньорство с Германо-българската индустриално-търговска камара. Особено много се гордеем с това партньорство, тъй като постигаме успехи в области, в които сме пионери.

Защо хората да се присъединят към вашия екип?

Нашата цел е талантливите и ангажирани хора да се присъединят към страхотните ни екипи и да ни помогнат в усилията да допринесем за промяна. Успехът на компанията се определя от нашите колеги. По тяхна препоръка към екипа ни са се присъединили висок процент от новите му членове.

Екипите ни тук създават иновации посредством съвременни технологии и инструменти на работното място. Целта ни е да изградим устойчиви софтуерни системи и процеси. Имаме ясен дългосрочен план за това какво искаме да постигнем и какви са нашите приоритети в следващите няколко години. В момента също така и изграждаме нова платформа за виртуализация, която да позволи на всички служители да работят от почти всяка точка и да се възползват от новите начини за работа в дигиталната епоха.

Имаме уникалната възможност да допринесем за трансформацията на традиционна банка в дигитална организация, работеща с най-напредналите технологии, налични на пазара. Това е достатъчно сериозна причина да се присъедините към нас!

Нека не пропускаме и нашите "зелени" цели. Комерцбанк се стреми да намали своя въглероден отпечатък. Ние също ще дадем своя принос за това.