Софийска компания ще извлича съставки от здравец и люляк по европроект за 8 млн. евро

Козметичната "Екомаат" участва в обединение на 17 партньора от 11 европейски държави по програма "Хоризонт 2020"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Софийската компания за биосертифицирани eтерични масла, екстракти, биокозметика и хранителни добавки "Екомаат" е единственият български участник в изследователски проект, финансиран по програма "Хоризонт 2020" на ЕС за научни изследвания и иновации. InnCoCells ("Иновативни козметични продукти с висока добавена стойност от растения и растителни клетки") включва 17 партньора (университети, научни организации, асоциации, фирми, лидери в козметичната индустрия) от 11 европейски държави. Изследването, което се финансира от Европейската комисия, е с бюджет 7.9 млн. евро и се координира от VTT (Технологичен изследователски център на Финландия). За българското дружество ще отидат 80 хил. евро от сумата, съобщи за "Капитал" Атанас Кръчмаров, управител на "Екомаат".

Да опитаме с люляк и здравец

Участниците в проекта обединяват усилията си за разработване на безопасни козметични съставки от растения, отглеждани по устойчив начин в оранжерии, в полеви условия или чрез аеропонни системи. След нужните изпитвания и клетъчни анализи крайната цел е комерсиализиране на получените съставки и влагането им в нови продукти, които отговарят на актуалния тренд за натурална, екосъобразна, чиста козметика.

"Ангажиментите на "Екомаат" в InnCoCells включват отглеждане за индустриални цели на няколко ендемични за България растения. Те ще бъдат култивирани по биологичен начин, ще бъдат подложени на изследване за ефективност и за създаване на нови натурални биосертифицирани съставки за козметичната индустрия. Сред растенията са българският здравец, който сега се добива основно като диворастящ вид, и люлякът, който се отглежда главно за декоративни цели. Първите мостри, извлечени от здравеца, се очакват в края на 2022 г., а от люляка - в края на четиригодишния проект", коментира за "Капитал" Атанас Кръчмаров.

Вси чки дейности, свързани с отглеждане на растенията, експерименталните опити за извличане на ценните молекули, както и прилагането на данните в индустриалното производство, ще бъдат проведени от екипа на фирмата в България.

20 години след началото

Семейната компания "Екомаат" е създадена през 2001 г. Притежава над 500 декара собствени градини с биосертифицирани етерично маслени култури. Полетата с насаждения, производствената база и фирмената лаборатория са разположени в с. Мирково, Софийско. Производственият цикъл е затворен с почти нулев отпадък. Постоянно заетите в дружеството са 25.

"Ние сме първите признати биопроизводители на етерични масла в България. Притежаваме първата в страната технология за екстракция със свръхкритичен въглероден двуокис. Това е "зелена", "космическа" технология за преработка на растителни суровини с втечнени газове, която гарантира изключително високо качество на крайния продукт", уточни за "Капитал" Атанас Кръчмаров.

"Екомаат" (името произлиза от "еко" и Маат - египетската богиня на истината, справедливостта, универсалната хармония, закона) произвежда етерични масла и екстракти, които се използват като суровина в козметичната индустрия, парфюмерията и хранително-вкусовия бранш (като натурални овкусители за води и безалкохолни напитки). Друго направление в дейността на компанията е производството на крайни продукти под собствени марки: Spa maat products (етерични масла за прилагане в СПА центрове, салони за красота и козметични студиа), Natural&deluxe (колекция за лице и тяло с CO2 екстракти), La vie en Rose (хранителни добавки на основата на българската маслодайна роза).

"Екстрактите и етеричните масла са изцяло за износ, а крайните продукти под собствени марки се продават в цяла Азия, ЕС, Канада. Оперираме в луксозния сегмент. На българския пазар продаваме малка част от произведеното. Нашите продукти могат да бъдат закупени от онлайн магазина ни или в подбрани търговски обекти в страната. Компанията има и свое козметично студио за процедури с фирмени продукти", обобщи Атанас Кръчмаров.

Дружеството приключва последния етап от инвестиция в нова производствена лаборатория, която ще повиши четири пъти капацитета за производството на крайни продукти. Инвестицията е около 1.5 млн. лева и част от нея е субсидия по Програмата за развитие на селските райони.

През 2020 "Екомаат" отчита 1.83 млн. лв. приходи и очаква ръст от 5% за 2021 г. Дружеството прогнозира също, че ще запази равнището на печалбата като през 2020 г., когато тя е почти 300 хил. лева.