🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Sony Entertainment купува студиото за видеоигри Bungie за 3.6 млрд. долара

Това е третата подобна сделка в сектора от началото на годината

По този начин Sony е подготвена за евентуален ход на Microsoft, който може да направи игрите на Activision ексклузивни за собствената си конзола - Xbox.
По този начин Sony е подготвена за евентуален ход на Microsoft, който може да направи игрите на Activision ексклузивни за собствената си конзола - Xbox.
По този начин Sony е подготвена за евентуален ход на Microsoft, който може да направи игрите на Activision ексклузивни за собствената си конзола - Xbox.    ©  Reuters
По този начин Sony е подготвена за евентуален ход на Microsoft, който може да направи игрите на Activision ексклузивни за собствената си конзола - Xbox.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Sony Entertainment обяви, че е постигнала окончателно съгласие за придобиването на студиото за видеоигри Bungie. Сделката е на стойност 3.6 млрд. долара, като това е директен отговор на закупуването от Microsoft на Activision за 69 млрд. долара.

Производителят на гейминг конзолата PlayStation обяви, че сделката няма да има влияние върху продуктите на студиото и игрите им няма да бъдат ексклузивни за PlayStation. Пийт Парсънс, който е изпълнителен директор на базираното във Вашингтон студио, ще запази поста си. Очакванията са това да се случи и с останалата част от борда на директорите на компанията.

Bungie е основана през 1991 във Вашингтон. Най-известните игри, които компанията е разработила, са Halo и Destiny, като и двете стават световен хит бързо след излизането си. През 2000 г. студиото е закупено от Microsoft, като двете компании са заедно до 2007 г. От разделянето им насам технологичният гигант запазва разработването и името на Halo, като последното издание на играта излиза през 2021 г., а платформите, на които може да бъде играна, са Xbox и Windows.

Според изпълнителния директор на Sony Джим Райън сделката е напълно логична, след като двете компании имат добри работни отношения от години насам. "Имаме силно партньорство с Bungie от началото на франчайза на Destiny и не мога да бъда по-доволен да приветствам официално студиото в семейството на PlayStation", каза Райън в прессъобщение, разпространено до медиите. "Това е важна стъпка в нашата стратегия за разширяване на обхвата на PlayStation до много по-голяма аудитория. Ние знаем колко важна е общността на Bungie за студиото и сме развълнувани да продължим да ги подкрепяме, тъй като те остават независими и продължават да се развиват", добавя той.

Придобиването на Bungie има и голяма стратегическа стойност. По този начин Sony е подготвена за евентуален ход на Microsoft, който може да направи игрите на Activision ексклузивни за собствената си конзола - Xbox.

Това е третата подобна сделка за месец януари, като общата стойност на придобиванията надхвърля тази на всички подобни договорени в последните десет години. Първата беше между студиото, което стои зад една от най-големите игри в света Grand Theft Auto - Take Two, което придоби дизайнера на мобилни игри Zynga за 12.7 млрд. долара. Така Take Two се сдоби с най-известните заглавия на компанията - FarmVille, Words with Friends и Zynga Poker. След това последва и рекордната сделка между Activision и Microsoft. За момента от Microsoft не са дали конкретен отговор дали игрите на студиото ще може да бъдат играни единствено на платформите на технологичния гигант - Xbox и Windows.

Все още няма коментари
Нов коментар