🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Take-Two придобива Zynga за близо 13 млрд. долара

Сделката е най-голямата в историята на сектора с видеоигри

Новото дружество се очертава да бъде лидер на всички платформи, свързани с видеоигри
Новото дружество се очертава да бъде лидер на всички платформи, свързани с видеоигри
Новото дружество се очертава да бъде лидер на всички платформи, свързани с видеоигри    ©  unsplash
Новото дружество се очертава да бъде лидер на всички платформи, свързани с видеоигри    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Take-Two, компанията зад популярната поредица Grand Theft Auto, обяви, че ще закупи Zynga, известна с игрите Farmville и Zynga Poker от Facebook, за около 12.7 млрд. долара в най-голямата сделка в сектора в историята.

Според Строс Зелник, председател и главен изпълнителен директор на Take-Twо, сливането ще създаде "една от най-големите публично търгувани компании за интерактивно забавление в света" с 6.1 млрд. долара годишна печалба от продажби на игри за периода, приключил на 30 септември 2021 г.

"Вълнувам се, че съм тук днес, за да обявим момента, който ще бъде трансформиращ за играчите, служителите и акционерите на Zynga и Take-Two", сподели пък Франк Гибо, главен изпълнителен директор на Zynga, в разговор с анализатори.

Доста висока цена

Take-Two e компанията зад Rockstar, която разработва едни от най-популярните видеоигри за PC и конзоли като Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, NBA и много други. С капитализацията си от 16.7 млрд. долара сделката за 12.7 млрд. изглежда като твърде голяма хапка за Take-Two, но така е само на пръв поглед.

Придобиването ще бъде извършено в комбинация от кеш (около 35%) и акции (65%). Освен това Зелник успокои инвеститорите, че сделката няма да натежи на баланса на групата. Изпълнителният директор на Take-Two обяви, че компанията е осигурила заем от JP Morgan в размер на 2.7 млрд. долара за финансирането на придобиването.

Въпреки високата цена Take-Two смята, че компанията ще възвърне инвестициите си сравнително скоро. Според детайлите по сделката очакванията са, че транзакцията ще осигури около 100 млн. долара годишни синергии през първите две години след приключването ѝ и повече от 500 млн. в годишни печалби от продажби на игри в бъдеще след това.

Пробив в мобилния свят

Въпреки безспорните успехи на гейминг заглавията на Take-Two основната част от почти 4-те млрд. годишни приходи на компанията идват от игри за персонални компютри и конзоли. През 2021 г. обаче глобалните продажби от игри за мобилни устройства вече надминаха постъпленията от конзоли и PC, взети заедно.

Според компанията за анализ на данни Newzoo мобилните устройства вече носят над половината от целия оборот от игри, генерирани чрез директни потребителски разходи. Мобилният сектор генерира 90.7 млрд. долара през 2021 г., докато продажбите за компютри са 35.9 млрд. долара, а за игри за конзолите са похарчени 49.2 млрд. долара.

Именно това провокира високата цена, която Take-Two ще плати за Zynga. Според Зелник комбинацията на двете компании ще направи Take-Two лидер в най-бързо растящия сегмент на видеоигрите. Той смята, че приходите през 2023 г. от мобилния сегмент на Take-Two могат да достигнат 50% от общите, ако сделката се осъществи безпроблемно, в сравнение с едва 12% през 2022 г.

След обявяването на сливането акциите на Zynga поскъпнаха с над 40%, докато тези на Take-Two загубиха около 13% от стойността си. Очакванията са придобиването да бъде завършено напълно до края на първата половина на 2022 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    burgaski avatar :-|
    burgaski

    Още от 2011 г. играя игричките им, които бяха във фейса.

    Нередност?
Нов коментар