🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ имат план да "задушат" китайските производители на чипове

Вашингтон няма да им продава инструменти, необходими за производството

Скъсяването на доставките, идващо след години на противоречия между САЩ и Китай относно контрола върху технологиите, накара правителствата по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове
Скъсяването на доставките, идващо след години на противоречия между САЩ и Китай относно контрола върху технологиите, накара правителствата по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове
Скъсяването на доставките, идващо след години на противоречия между САЩ и Китай относно контрола върху технологиите, накара правителствата по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове    ©  Reuters
Скъсяването на доставките, идващо след години на противоречия между САЩ и Китай относно контрола върху технологиите, накара правителствата по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове    ©  Reuters

Създаването на чипове е сложна работа. Самите производители на полупроводници като Intel, Samsung и TSMC разчитат на инструменти, създадени от множество фирми, които са далеч от известните имена. Оборудването, продавано от Applied Materials, Tokyo Electron, ASML, KLA и Lam Research, е незаменимо при производството на микроскопичните изчислителни машини, които захранват цифровата икономика. Скъсяването на доставките, идващо след години на противоречия между САЩ и Китай относно контрола върху технологиите, накара правителствата по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове. Значението на комплекта, използван за направата на чипове, вече също се отбелязва.

Такива инструменти се справят със сложните процеси на надраскване на милиарди електрически вериги в силициева пластина. Тези вериги транспортират електрони, за да направят изчисленията, които показват тази статия на екрана, да начертаят маршрута ви през града или да позволят на вашия пръстов отпечатък да отключи телефона ви. Те трябва да са перфектни. KLA прави инструменти за измерване, които по същество са електронни микроскопи, сканиращи всяка част от готовия чип автоматично за дефекти и грешки. Някои инструменти на Lam Research са предназначени за гравиране на модели в силициевата пластина чрез изстрелване на лъчи от отделни атоми към нейната повърхност. Applied Materials прави машини, които могат да отделят слоеве от материали с дебелина от едва няколко атома.

Усилията на китайското правителство да развие голяма и напреднала полупроводникова индустрия в страната, използвайки тези умопомрачителни технологии, доведоха до бърза промяна в източника на приходите за фирмите, които го правеха през последните пет години. През 2014 г. петте основни производители на инструменти продадоха оборудване на стойност 3.3 млрд. долара, 10% от световния пазар, на Китай. Днес страната е техният най-голям пазар със значителен марж, съставлявайки една четвърт от световните приходи. От 23 млрд. долара продажби за Applied Materials, най-големият производител на оборудване, през последната фискална година 7.5 млрд. долара идват от Китай. Страната осигурява над една трета от приходите на Lam Research от 14.6 млрд. долара - най-големият дял от всеки голям производител на инструменти (въпреки че фирмата отбелязва, че част от китайските продажби се извършват за мултинационални фирми, които оперират там).

Избягване на новата зависимост

Тази нова зависимост създаде политически и търговски проблеми, особено за триото американски производители на инструменти: Applied Materials, KLA и Lam Research. Китайското правителство хвърли стотици милиарди долари по местни производители на чипове. Тъй като всеки член на американското трио е водещ в различна стъпка от процеса, неизбежният извод е, че най-модерната технология на САЩ подпомага икономическите цели на Китай. Във Вашингтон има силно двупартийно споразумение, че това е неприемливо.

Американското правителство отдавна търси решения на този неудобен проблем. През декември 2020 г. то постави SMIC, водещ производител на чипове в Китай, в черен списък за износ. Всяка американска компания, която желае да продава продукти на SMIC, трябваше да кандидатства за лиценз. Но инструментите продължават да достигат до китайската фирма, отчасти защото САЩ действаха сами. Вместо това щедрите субсидии на китайското правителство започнаха да намират своя път към неамерикански конкуренти. Applied Materials отбелязва, че това може да помогне на други фирми, тъй като на практика изключването им от Китай "може да доведе до загубата на технологично лидерство спрямо нашите международни конкуренти".

Проблемът става все по-обострен. SEMI, глобалната организация за търговия с полупроводникови инструменти, обяви на 12 април, че световните приходи в индустрията от Китай са нараснали с 58% през 2021 г. до 29.6 млрд. долара, затвърждавайки мястото на страната като най-големия пазар в света. Политическият натиск се засилва. През март двама републикански законодатели писаха на Министерството на търговията с искане за затягане на контрола върху износа на технологията за чипове, която отива в Китай, като по-специално споменаха оборудването за производство на чипове.

Апетитът на Китай

Апетитът на Китай за инструменти за производство на чипове също причинява търговски трудности за некитайските производители на чипове, лишавайки ги от оборудване и оттам от капацитета за производство на чипове. На 14 април C. C. Уей, шефът на TSMC, каза, че тайванската фирма е срещнала неочакван "проблем с доставката на инструменти", който застрашава способността ѝ да произвежда достатъчно чипове. Въпреки че той не обвини Китай, запознати в индустрията казват, че това е вероятната причина. TSMC предупреди Apple и Qualcomm, два от най-големите си клиенти, че може да не успее да отговори на търсенето им през 2023 и 2024 г., според два независими източника.

През последните четири месеца американските производители на инструменти започнаха да работят с правителството чрез Akin Gump, фирма от адвокати и лобисти, базирана във Вашингтон, окръг Колумбия, за да намерят начин за заобикаляне на проблема. Производителите на инструменти сформираха "Коалиция на производителите на полупроводниково оборудване" в края на миналата година, за да постигнат тази цел, използвайки Akin Gump да ги представлява. Адвокатите проучват продуктите на Applied Materials, Lam Research и KLA в опит да идентифицират работещ контрол на износа, при който по-усъвършенствани части от оборудването, които не се използват за авангардно производство, все още могат да се продават в Китай, докато по-модерните инструменти биха били забранени. Това ще позволи на производителите на инструменти да запазят част от китайските си приходи.

Усилията да се разбере къде да се тегли чертата продължават. Akin Gump лобира сред членовете на кабинета и законодателните лидери от името на коалицията и е в текущи дискусии както с администрацията на Джо Байдън, така и с членовете на Конгреса. "Планът се ръководи от администрацията на Байдън", се казва в изявление на коалицията от 25 април.

Предложението зависи от това да се убедят съюзниците на САЩ - по-специално Япония и Нидерландия, дом на Tokyo Electron и АSML - да наложат същия контрол върху износа на своите производители на инструменти. Шансовете за това се увеличиха след нападението на Русия срещу Украйна. Длъжностни лица по целия свят редовно колективно се опитват да разберат ефекта, който американските забрани за търговия с Русия ще имат върху техните страни. Това създаде канали, чрез които може да се осъществи сложната задача да се изключи Китай от модерно производство на чипове, далеч по-сложна задача от ограничаването на продажбите на петрол или оръжия.

Планът все още може да се провали. Китай едва ли ще го приеме спокойно. Ястребите във Вашингтон може да настояват за по-строги ограничения. Определянето на това какво оборудване може да продължи да се изнася за Китай може да се окаже твърде трудно. Но ако проработи, китайските производители на чипове ще се нуждаят от десетилетия, за да настигнат Запада - и САЩ ще могат да изпълнят целите си да потиснат развитието на китайските полупроводници, като същевременно нанесат минимална вреда на собствената си индустрия.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved