🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple отчете добри резултати, но очаква трудности

Компанията прогнозира, че проблемите с веригите за доставки ще ѝ струват до 8 млрд. долара през настоящото тримесечие

Силните резултати за периода се дължат най-вече на добро представяне на продажбите на iPhone, Mac и iPad
Силните резултати за периода се дължат най-вече на добро представяне на продажбите на iPhone, Mac и iPad
Силните резултати за периода се дължат най-вече на добро представяне на продажбите на iPhone, Mac и iPad    ©  Reuters
Силните резултати за периода се дължат най-вече на добро представяне на продажбите на iPhone, Mac и iPad    ©  Reuters

Apple отчете добри финансови резултати за първото тримесечие на годината и успокои тревогите на инвеститорите, че макроикономическата несигурност е намалила търсенето на смартфони и компютри. Технологичният гигант се похвали с приходи в размер на 97.3 млрд. долара за периода, или с близо 9% повече на годишна база. Ръководството на компанията обаче предупреди за сериозни предизвикателства през настоящото тримесечие и че проблемите с веригите за доставки ще струват скъпо на Apple.

Силните резултати за периода се дължат най-вече на добро представяне на продажбите на iPhone, Mac и iPad. Водещият продукт на компанията - iPhone, е донесъл приходи 50.6 млрд. долара през януари - март, или с 5.5% повече на годишна база. Числата надхвърлят прогнозите, а изпълнителният директор Тим Кук изтъкна високия брой потребители, които преди са имали телефон с Android, но са преминали към iPhone. Продажбите на Mac са допринесли с 10.4 млрд. долара и са нараснали с над 14%. iPad допринася с още 7.6 млрд., но отчита лек спад от 2%. Продажбите на безжични слушалки и смарт часовници възлизат на 8.8 млрд. за периода.

Приходите от услуги, които включват подразделенията App Store, iCloud и услугите на Apple за музика и развлечения, възлизат на 19.8 млрд. долара и са със 17.3% нагоре на годишна база. Компанията отчита със 165 млн. повече абонати на различните си услуги, с което те достигат 825 млн. Най-бързо растящият регион за Apple е Северна и Южна Америка, където продажбите са скочили с 20%.

Бордът на директорите е одобрил обратно изкупуване на акции на стойност 90 млрд. долара, с което Apple ще остане публичната компания, която отделя най-големи средства за купуване на собствени акции. Компанията с най-висока пазарна капитализация в света е похарчила 88.3 млрд. долара за обратно изкупуване през 2021 г. според индексите на S&P Dow Jones, цитирани от CNBC. Apple увеличи дивидента си с 5% до 23 цента на акция.

Предстоят трудности

Финансовият директор на компанията Лука Маестри предупреди за няколко предизвикателства през настоящия период. Макар през първите три месеца на годината проблемите с веригите за доставки да не са успели сериозно да засегнат бизнеса, сега се очаква те да изядат между 4 и 8 млрд. долара от продажбите. Проблемите с доставките са съсредоточени в Шанхай, Китай, и са в резултат на затварянията заради ковид и недостига на чипове, каза Маестри. Търсенето в Китай също е по-малко заради локдауните.

Почти всички китайски фабрики за крайно сглобяване на продукти на Apple са възобновили работа след скорошните прекъсвания заради ковид, но компанията не прогнозира кога ще приключи недостигът на чипове, коментира Кук.

Все още няма коментари
Нов коментар