🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft променя лицензионните сделки за облачните технологии

Това е опит да се отговори на действията на антитръстовия орган на ЕС срещу компанията

Microsoft отговаря на действията на антитръстовия орган на ЕС
Microsoft отговаря на действията на антитръстовия орган на ЕС
Microsoft отговаря на действията на антитръстовия орган на ЕС    ©  Reuters
Microsoft отговаря на действията на антитръстовия орган на ЕС    ©  Reuters

Американският технологичен гигант Microsoft обяви, че е готов на промени относно лицензионните си сделки за облачни услуги, обяви президентът на компанията Брад Смит. Решението идва като директен отговор на проверката на компанията от еврокомисаря по конкуренцията, което започна през април. Ако Европейската комисия (ЕК) намери достатъчно предпоставки, процесът по задаване на въпроси и събиране на информация може да прерасне в цялостно разследване.

Microsoft ще помогне на доставчиците на облачни услуги да предлагат Windows и Office като част от цялостно настолно решение, върху което могат да надграждат, продават и хостват своята инфраструктура. Освен това компанията ще преразгледа лицензионните сделки и ще позволи на клиентите да използват лицензите си за всеки европейски доставчик на облачни технологии, предоставящ услуги чрез техните собствени центрове за данни. На клиентите също ще бъде разрешено да купуват лицензи само за виртуална среда, без да е необходимо да купуват физически хардуер.

Microsoft прави първата стъпка, но не и последната, за да отговори на опасенията, каза Смит на конференция, организирана от мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. "Наистина започва с предоставяне на повече опции на европейските доставчици на облачни услуги. Така че, ако има компания, която има център за данни, но иска да изпълнява решения в своя облачен център за данни PBX, ние създаваме повече опции за тях да го направят с нашия софтуер, защото това е, което те искат", допълни той.

Компанията е световен лидер в сферата на облачните технологии, като случаят, по който се провежда проверката от страна на ЕК, ще бъде показателен за бъдещото развиване на сектора. Компанията отново се озова в радара на Брюксел за прилагане на правилата за конкуренция, след като германският доставчик на софтуер NextCloud, френската OVHcloud и две други компании подадоха жалби за облачните практики на Microsoft.

От регулатора са се заинтересували дали условията в лицензионните сделки на Microsoft с доставчиците на облачни услуги позволяват на конкурентите да се състезават ефективно. Те също така искат да знаят дали компаниите са имали нужда от операционни системи на Microsoft и приложения за производителност, за да допълнят предлагането на собствената им облачна инфраструктура, за да се конкурират ефективно.

Смесени реакции

Докато някои доставчици на облачни услуги посрещнаха новината като стъпка в правилната посока, други казаха, че това не е достатъчно. "Внедряването на облака и развитието на европейски цифрови възможности са приоритет за Европейския съюз. Microsoft има уникална роля в подкрепата на тези усилия", се казва в изявление на Европейския облачен алианс, в който влиза и Microsoft.

CISPE, организацията на доставчиците на облачни инфраструктурни услуги в Европа, също видя хода на Microsoft като опит за хвърляне на прах в очите и призова ЕС да не спира с действията си относно проблема. "Обявената инициатива не успява да се справи по никакъв смислен начин с нелоялните практики за лицензиране, които са в основата на оплакванията и притесненията сред доставчиците на облачни инфраструктурни услуги и клиенти в цяла Европа", каза генералният секретар на CISPE Франсиско Мингоранс в изявление, разпространено до медиите. "Това не прави нищо, за да сложи край на антиконкурентното обвързване на пакети за производителност с облачни инфраструктурни услуги", добави той.