Microsoft прекратява операциите си в Русия

Компанията спря продажбите през март, а сега оттегля и облачните си услуги

Повече от 400 служители на компанията ще бъдат засегнати от решението
Повече от 400 служители на компанията ще бъдат засегнати от решението
Повече от 400 служители на компанията ще бъдат засегнати от решението    ©  Reuters
Повече от 400 служители на компанията ще бъдат засегнати от решението    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Microsoft значително намалява бизнеса си в Русия, присъединявайки се към списъка на технологични компании, които съкращават или напускат напълно страната след руската инвазия в Украйна. Още през март тя заяви, че спира новите продажби на своите продукти и услуги в Русия. В официално изявление от 23 март компанията съобщи, че е ангажирала над 35 млн. долара в подкрепа на усилията за хуманитарна помощ в Украйна, включително технология на Microsoft на стойност над 18 млн. долара. Оттогава компанията продължаваше да поддържа съществуващи клиенти и офисите си там. По информация на Bloomberg в момента тече процес на цялостно прекратяване на дейността в Русия.

"В резултат на промените в икономическите перспективи и въздействието върху нашия бизнес в Русия взехме решение да намалим значително нашите операции в Русия", се казва в изявление на компанията. "Ще продължим да изпълняваме съществуващите си договорни задължения с руски клиенти, докато спирането на новите продажби остава в сила."

Повече от 400 служители ще бъдат засегнати от решението според информация на Bloomberg. "Ние работим в тясно сътрудничество със засегнатите служители, за да гарантираме, че към тях се отнасят с уважение и ще имат пълната ни подкрепа в този труден момент", се казва още в изявлението на Microsoft.

Тенденция

Стотици водещи компании в технологичния и други сектори прекратиха операциите си в Русия след началото на войната в Украйна. IBM обяви още в началото на руската инвазия, че спира бизнес операциите си, а миналата седмица компанията официално реши да затвори местните си офиси в страната.

"Тъй като последиците от войната продължават да се увеличават и несигурността относно нейните дългосрочни последици нараства, взехме решението да извършим организирано спиране на бизнеса на IBM в Русия", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна. "Нашите колеги в Русия издържаха месеци на стрес и несигурност. Искам да ги уверя, че IBM ще продължи да ги подкрепя и ще предприеме всички разумни стъпки, за да предостави подкрепа и да направи прехода си възможно най-подреден."

По-рано тази година Apple и Nike също спряха продажбите си в страната наред с други водещи западни търговски компании. Германският производител на бизнес софтуер SAP заяви през април, че предприема стъпки към "постепенно излизане" от Русия, планирайки да спре да предлага поддръжка на продукти в страната, като същевременно прекрати облачните си услуги там.