🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на Microsoft продължават да растат с двуцифрени темпове

Акциите на технологичния гигант поскъпват след обявяването на отчета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft обяви приходи от над 49 млрд. долара за първите три месеца на 2022 г., което е ръст от близо 20% в сравнение с миналата година. Нетната печалба е нараснала с 8% и е достигнала 16.7 млрд. долара. "Навлизаме в нова ера, в която всяка компания ще се превърне в дигитална компания", заяви пред инвеститорите на конференция изпълнителният директор Сатя Надела, след като облачният бизнес - Azure, отново се оказа основен двигател на ръста.

"Продължаващият ангажимент на клиентите към нашата облачна платформа и силното изпълнение на продажбите доведоха до по-добър от очаквания ръст на търговските резервации от 28% и приходи на Microsoft Cloud (Azure) от 23.4 млрд. долара., което е с 32% повече на годишна база", сподели пред инвеститорите Ейми Худ, изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Microsoft.

"Броят на сделките при Azure за над 100 млн. долара се е удвоил за последната година и наблюдаваме ръст на потреблението във всяка индустрия, клиентски сегмент и география", допълва към резултатите на облака Надела. "И все още сме в много ранен етап (на облачните технологии)". Според Надела инфлацията може да спомогне за развитието на технологичните компании. "В инфлационна среда единствената дефлационна сила е софтуерът", което според лидерът обяснява усилията за дигитализация на бизнесите.

Акциите на компанията поскъпват с над 5% на фона на добрите резултати. Освен това лидерите на технологичния гигант очакват ръстът да продължи и през следващите месеци. Ейми Хууд предвижда през следващото тримесечие компанията отново да отбележи "силен ръст на постъпленията". Според финансовия директор на Microsoft войната в Украйна няма да засегне бизнеса на компанията, тъй като приходите от региона са по 1% от общите.

Инвестиционен позитивизъм

"Microsoft показва множество възможности за силен многогодишен растеж и остава основен холдинг в портфейлите на инвеститорите", написа в доклад Дейвид А. Ролф, главен инвестиционен директор в хедж фонда Wedgewood Partners.

Подобно мнение споделя и Майкъл Липърт, портфолио мениджър в Baron Funds. "Вярваме, че компанията е позиционирана да осигури органичен растеж от 13% до 15% през следващите три години, подкрепен от цялостно разширяване на пазара и непрекъснато нарастване на пазарния дял благодарение на своето разрушително (иновативно) портфолио от облачни продукти", пише Липърт в писмо до инвеститорите.

Скот Климо, главен инвестиционен директор в хедж фонда Saturna Capital, също очаква Microsoft да продължи да расте. "Очакваме, че Microsoft ще запази позицията си на доминиращ глобален доставчик на личен и бизнес софтуер, като същевременно разраства своя облачен бизнес и потенциално ще бъде ключов доставчик на разширен и смесен хардуер и софтуер", смята Климо.

От началото на годината акциите на Microsoft са спаднали с близо 20%, движейки се в такт с технологичните компании. Технологичният щатски борсов индекс - Nasdaq 100, също е загубил 20% от началото на 2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар