🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл Нефтохим Бургас" излезе на печалба за 2021 г. от 68 млн. лв.

Обяснението на компанията е новият й метод на работа - на ишлеме

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" е излязла на печалба през 2021 г. Новината беше споделена в социалните мрежи от депутата от "Демократична България" Владислав Панев, след като финансовият отчет е публикуван в Търговския регистър на 30 юни.

Отчетът на рафинерията показва, че дружеството реализира печалба в размер на 68 млн. лв., като година по-рано, по време на ковид кризата, то отчете огромната загуба от 509 млн. лв.

Обяснението на "Лукойл Нефтохим Бургас" за положителния резултат през 2021 г. е новият метод на работа - на ишлеме. Тоест, преработката на чужда нефтена суровина, срещу което се получава такса за преработка, покриваща разходите, като така се елиминира пазарният риск от промените в цените на петрола и на горивата.

Другата голяма причина, цитирана в отчета, е продажбата на запаси горива по текущи пазарни цени. Не на последно място е възстановяването на търсенето на горива.

Под оперативен контрол

Темата с дългогодишната обичайна загуба на компанията стана отново актуална с кризата на пазара на горива и високите цени. Преди няколко седмици "Демократична България" поиска "Лукойл Нефтохим България" да бъде поставена под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес. Беше поискано да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим", като критики има и към представителя на златната акция на държавата в компания - Красимир Първанов.

Въпреки че пословично рафинерията е все на огромна счетоводна загуба от работата си в Бургас, това не е първият път, в който компанията е на плюс. През 2017 г. печалбата й беше 303 млн. лв., а през 2016 г. - 118 млн. лв.

Класически обаче дружеството, което е в топ три по приходи в страната, губи от дейността си по документи. Отчетът на компанията показва, че натрупаната загуба от минали години е 2.1 млрд. лв., като за 2020 г. е била 2.2 млрд. лв.

Рафинерия на ишлеме и печалба

Излизането на печалба не е изненада, като шефът на НАП Румен Спецов вече коментира, че от дружеството са плащали авансови вноски по корпоративния данък. През миналата година станаха известни някои промени в рафинерията - на собствеността и на метода на работа.

През декември 2020 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" стана дъщерно дружество на Litasco, което е ексклузивен търговски представител на "Лукойл" за доставки на петрол и петролни продукти извън Русия, с централа в Женева. От началото на 2021 г. рафинерията в Бургас работи по схемата "процесинг", или на ишлеме, за дружеството Lukoil Benelux, регистрирано в Нидерландия, част от групата Lukoil и също собственост на Litasco, като получава приходи за услугата преработка на суровината.

Накратко, Litascо е собственик на суровия петрол, който се преработва в рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", като извършва покупката и износа на горивото от Новоросийск към Бургас. Рафинерията получава приходи за преработката по силата на договора за ишлеме. Всички петролни продукти, които излизат от рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас", пак са на Litasco - през неговото Lukoil Benelux, а последното продава продуктите на "Лукойл България", също собственост на Litasco.

През миналата година Асен Василев, тогава служебен финансов министър, оптимистично прогнозира точно, че новият начин на работа "на ишлеме" означава, че рафинерията ще има гарантирана печалба от дейността си. На теория това е така - няма бизнес модел, при който да се работи на ишлеме и да си на оперативна загуба.

Съдбата на "Лукойл"

Настоящата 2022 г. и войната, която води Русия в Украйна, донесоха нови сътресения на руската компания и неизвестности за българските й дружества. Цената на руския петрол се срина на фона на останалите видове, като на практика това доведе до използване изцяло на руски петрол в бургаската рафинерия и увеличаване на зависимостта на страната от въпросните доставки.

Всички ценови катаклизми и пазарни бариери, наложени от ЕС пред руския петрол, обаче ще се отчетат само от търговеца Litasco, който купува суровината от Русия и продава произведените в Бургас горива в България и навън. Руската компания се раздели и с дългогодишния си директор Вагит Алекперов, като обяснението беше, че целта е да се избегнат санкции срещу компанията, а това доведе до спекулации за нейното политическо бъдеще на ниво Москва.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Гледай ти.. глей ти..

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Тия пък! Петролна рафинерия-монополист с годишна печалба от едни мижави 68 млн.лв.!!! Кичка Бодурова декларира по-голяма годишна печалба.

    Нередност?
Нов коментар