🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бетонният рекорд на ГБС: свой завод за три месеца

Строителната група ще произвежда стоманобетонни елементи до Пазарджик

Така трябва да изглежда новият завод за 12 млн. лв. на "Главболгарстрой"
Така трябва да изглежда новият завод за 12 млн. лв. на "Главболгарстрой"
Така трябва да изглежда новият завод за 12 млн. лв. на "Главболгарстрой"
Така трябва да изглежда новият завод за 12 млн. лв. на "Главболгарстрой"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Групата започна строителството напредприятие застоманобетонни сглобяеми елементи в Пазарджик.
  • Новият завод ще е готов до октомври, инвестицията е 12 млн. лв.
  • Пазарът ще е основно нови индустриални предприятия, а очакваният годишен оборот - 40 млн. лв.

Когато стоманата е много скъпа и дефицитна, и бетонът е добро решение. В този пазарен контекст най-голямата строителна група в България - ГБС, започва изграждането на завод за стоманобетонни сглобяеми елементи в Пазарджик.

"Това ще бъде най-модерният завод за предварително напрегнати стоманобетонови конструкции в България", заяви пред "Капитал" Константин Златев - изпълнителен директор на "ГБС Пловдив" и на новото дружество "Главболгарстрой Прифаб". За незапознатите със строителната терминология въпросните предварително напрегнати бетонни греди и плочи се ползват например за сглобяеми части на мостове или халета, като за да издържат повече на опън, напрягането става в заводски условия с метални кабели. Така напрегнати, елементите са със сходни качества като по-скъпите метални конструкции.

Инвестицията е 12 млн. лв. и е за закупуване на земя, изграждане, оборудване на завода. Строител на завода, очаквано, е самото "ГБС Пловдив". А различното е, че фабриката не е за собствени нужди, а за други компании.

Заводът вече се строи на собствен терен 50 декара, като производствените мощности ще бъдат разположени на близо 4 хил. кв.м площ. Целта е да е готов до края на октомври и годишно да генерира оборот 40 млн. лв.

Първо земята

През март и април новото дружество на ГБС се е сдобило със земята. Според Имотния регистър продавач в две сделки на терен за складова база (51 декара за 1.1 млн. лв.) и на ниви в с. Сарай (39 декара за почти 80 хил. лв.) е пазарджишката компания "Р И Ф 2003". Тя е еднолична собственост на италианеца Доменико Русси, който според медийни публикации от 26 години живее в България, първо в София, после в Пловдив, а накрая купува телеугоителния комплекс в село Черногорово, който превръща в база за събиране на диворастящи плодове и гъби, и се установява близо до Пазарджик. През 2011 г. е бил за кратко и общински съветник от ГЕРБ в Пазарджик, колекционира български картини.

А Пазарджик е избран от ГБС, защото ще покрие активен за строителство регион от около 150 км и е близо до магистрала. Цялостното производство ще е съсредоточено на едно място - където е базата, там е и бетоновъзелът, там е и рампата за реализация.

После заводът

Производственият капацитет на новия завод е 140 хил. кв.м изделия за година.

Технологичното оборудване е на италианските концерни в бранша "Прогрес груп" и "Техноком", които са най-големите производители на хидравлични форми. Две линии ще обслужват производството - една 800 т и една 650 тона. Ще бъдат изградени три кофражни форми за главни греди. Също италиански е и бетоновият възел.

От инвеститора обясняват, че са различни от конкурентите, защото ще предлагат пълен инженеринг - от проектирането, през изпълнението до монтажа и крайното изпълнение на обекта.

А на пазара сега работят осем подобни завода - два в София (единият на "Микс констръкшън") и по един в Самоков (също собственост на ГБС), Стара Загора, Кюстендил, Пловдив, Плевен и Бургас. Всички те са изградени преди много време и могат да произведат площ 300 хил. кв.м на година при пазар в страната за последните 12 месеца 530 хил. От "Главболгарстрой Прифаб" изчисляват, че настоящата инвестиция ще може да поеме 140 хил. кв.м, а ако има глад - ще направи разширение. Каквото очакване има заради растящото индустриално строителство. Предприятието може да изнася и за Сърбия и Македония.

Строителство на скорост

Дейностите по изграждането на завода са вече факт - броени дни след получаването на разрешителното за строеж на терена вече има издигнати елементи, които са част от производствените халета на предприятието. По информация от инвеститорите налични са и всички необходими материали за цялостното завършване на обекта.

"Краят на октомври месец трябва да бъде завършено цялото строителство и заводът да бъде факт", съобщи Златев.

Назначени са и хората, които ще работят в предприятието. Това са 52 души, част от които вече участват в строителните дейности.

По информация от ГБС заводът има осигурена работа по сключени вече договори за една година напред. Сред клиентите им са вече козметичната компания "Розаимапекс", производителят на спортно облекло "Флеар" и други български фирми. Месец, месец и половина би следвало да отнеме като време производството на около 20 хил. кв.м покрита площ, или това прави около 7-8 завода годишно, в зависимост от големината, поясни изпълнителният директор.

Големият ГБС

"Главболгарстрой" е група от три големи строителни компании ("ГБС - Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой интернешънъл" и "Главболгарстрой"), която е собственост на фамилията Пешови. Тя трайно е в триото най-големи строителни компании в страната, като често е и лидер. Общите приходи на трите дружества за 2021 г. са над 690 млн. лв., като дори и да има трансфери между свързаните компании, то групата ГБС има най-голям оборот в строителството за 2021 г.

Сред инфраструктурните проекти на холдинга от последните години са магистрала "Струма", пътят към Сърбия и отсечка от Видин до Ботевград, столичното околовръстно. Отделно е изпълнител по много ВиК и газови проекти. Активно развива свои инвестиции в жилищното строителство, често е строител и на производствените бази.

Инвестиция в зелено

"Целият покрив на завода ще бъде със соларни панели", каза пред "Капитал" инж. Златев.

Очаква се това да обезпечи около 200 kW мощност. Инвестицията за това не е включена в стойността на първоначалните разходи, а ще бъде отделна част. По информация на инвеститора производството не е енергоемко и има пълната възможност да бъде обезпечено чрез зелена енергия на 100%.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар