Кметът на Самоков: Инфлацията и неяснотата около доставките на газ ще засегнат зимния сезон

Владимир Георгиев в интервю за "Капитал Градове"

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков
Владимир Георгиев, кмет на община Самоков
Владимир Георгиев, кмет на община Самоков    ©  Община Самоков
Владимир Георгиев, кмет на община Самоков    ©  Община Самоков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" ще се разпространява и специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Софийска област.

На 26 октомври (сряда) 2022 г. ще се проведе Среща на бизнеса в Софийска област.

Присъствието на събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите на сайта на събитието. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев ще участва в дискусионен панел на събитието.
Темата накратко
  • Кризите ще се отразят на зимния сезон в Боровец.
  • Довеждащите пътища са републикански, държавата изостава с рехабилитацията им.
  • Община Самоков стана много по- открита, включително и за критики.

Владимир Георгиев е трети мандат на поста кмет на Самоков - от 2011 г. Преди това е бил общински съветник от групата на БСП. Той е магистър по право от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Съосновател е на първото адвокатско дружество в Самоков. Той е роден в Самоков, жeнeн е, c двe дъщepи.

Колко туристи посещават Самоков годишно и мислите ли, че се използва пълният потенциал на района?

Боровец преди 2020 г. беше посещаван от 200 до 300 хиляди туристи годишно. Още поне половината на тях идват в хотели и къщи за гости. По време на пандемията падна посещаемостта. Същевременно това беше периодът, в който много хора се насочиха към селата в общината и изкупиха свободните имоти - за собствено ползване и за семеен бизнес.

Нормално е да ни свързват с Боровец като зимен курорт, но ние винаги сме се стремели този профил да го разширим. Белчин бани през последните години доста се развива - имаше промени в Закона за водите, които ни дадоха възможност да отдадем един от общинските сондажи. Там се разкриха 2-3 комплекса за СПА туризъм и се насочиха сериозни инвестиции.

От две години в покрайнините на Самоков се изгражда комплексът "Окол лейк парк" (спортно-възстановителен комплекс с жилищна част - бел. ред.), който общината подкрепя - един съвсем друг сегмент на туризма, на който също много държим.

Очаквате ли инфлацията и потенциална енергийна криза да се отразят на зимния сезон?

Кризата ще се отрази сериозно. Зимният спорт е доста по-скъп от летния. Нашият курорт е известен с нощните си карания, осветеността на пистите е важна и се правят големи инвестиции в тази насока. Има притеснение какво ще бъде увеличението на лифт картите, след като и миналата година се вдигнаха. Най-сериозната криза беше, когато се затвориха границите и нямаше чужденци. Ако тази година няма ограничения, външните туристи много биха помогнали на сектора.

Има напрежение в хотелиерския бранш, някои мислят да не работят, защото не знаят какво се случва с газта. През последните години общината насочи всичките си усилия към газифицикация. Самоков няма нито една социална услуга и административна сграда, която да не е газифицирана. В Боровец 100% всички хотели са газифицирани. Някои обмислят да преминат на ток, има голямо повишение в търсенето на дърва, но за нас това не е вариант.

Мислим за алтернативни енергийни източници, но аз искам само да споделя, че държавата не ни помага - нито да заменим отоплението с мазут, нафта и дърва на газ, нито като предвиди компенсации за общините за високите цени. В момента проектираме фотоволтаични системи на общинските сгради и усещам, че доста трудно стават всички съгласувания. Иска ми се държавата по-сериозно да вземе това предвид. Виждал съм в други страни, че се дава възможност на общините да си правят енергийни дружества, което за мен е много добър вариант, защото би ни дало по-голяма самостоятелност и финансови възможности и тук може да прелее и темата за децентрализацията, която ни е важна.

Довеждащите пътища са в лошо състояние и потенциална спирачка както за туризма, така и за други индустрии. Какво се прави?

Довеждащата инфраструктура е 100% републиканска. Пренебрегвани сме за сметка на други населени места и курорти като Банско и Пампорово, виждал съм какви инвестиции се правят там, тук такива няма. Единственият път, който се ремонтира, беше между Дупница и Самоков. Страшно имахме нужда от това, защото градът се свързва с магистрала "Струма". Намерението беше ремонтът да продължи до Ихтиман, за да може да се свържем и с "Тракия". Започна рехабилитацията, спря и в момента пътят е в трагично състояние. Пътят между Самоков и София 30 години не е ремонтиран, само изкърпван частично, а той в едната си част има много срутища. И там започна една частична рехабилитация и спря. Алтернативният път до София през Ярема също е в лошо състояние. От години говорим за продължението Боровец - Радуил - през Долна баня и Костенец да се свържем с Пловдив и летището; там над 10 срутища има. АПИ нищо не предприема. Обяснението е, че проектите се бавят заради пропуски в кадастъра. За мен това е необяснимо предвид какви постъпления идват в бюджета от туризъм и конкретно от Боровец. Да не пропусна и пътя към Мальовица, който последните седмици се блокира от протести заради състоянието му. Той също е републикански, местните хора страдат, бизнесът страда, тъй като през последната година се направиха много инвестиции в Мальовица и потокът много се увеличи.

Какво прави общината, за да стимулира бизнес средата и да привлече друг тип инвестиции - не само в туризъм и строителство?

Най-голямата ни пречка е, че нямаме много терени. Повечето промишлени терени са на бивши предприятия, приватизирани и затворени. На територията на Самоков имаше 25-26 работещи, сериозни предприятия. Останаха може би две или три големи, всичко друго е цехове и други малки работодатели. С Общия устройствен план на града искаме да сменим предназначението на земеделски територии около общината за индустрия. Имотите на бившите военни поделения също стоят абсолютно неизползваеми.

Искаме да привлечем инвеститори, които да са свързани с производство на програмни продукти за туризма, но и на техника, хотелско оборудване, мебели и зимни съоръжения - оръдия за сняг, лифтове, инсталации; също така обучителни центрове; искаме да насърчим и местното биологично земеделие. Според мен в тази насока има страхотен потенциал.

Има ли кой да работи в тези предприятия?

Демографията навсякъде се оказа проблем. При нас също, но не чак толкова, колкото в Северозападна България например. Голяма част от хората, заети в туризма, в пандемията отидоха в други сектори. Сега имаме трудности с персонала в хотелите и заведенията, какво остава, ако дойдат други предприятия? Подходящите компании обаче могат да върнат и да привлекат млади хора, ако им осигурят добро възнаграждение и квалификация, тъй като заплащането при нас доста изостава. Това няма как местната власт да го направи. А общината е осигурила условия като детски градини, училища - нямаме проблеми с местата. Имаме здравеопазване - общинска болница, развиваме социални услуги и др.

За 11 години на поста кое считате за най-големия си успех и кое можеше да се получи по-добре?

Очаквах по-бързо да се случат европейските проекти. Големи дупки имаше при изпълнение на програмите. Говоря за тях, защото бяха единственият начин общините да получим допълнително финансиране. Ако се беше случила децентрализацията, можехме ние с наши средства да инвестираме в различни проекти, в инфраструктурата, в туризма, така че да има повече бизнес на територията на общината.

Това, което ми доставя удоволствие, е да знам, че има чуваемост в общината. Убеден съм, че я направихме много по-открита, включително и за критики. Хората в селата са все по-взискателни, но ние обръщаме изключително внимание на селата. Много се ядосвам, че не можахме по-бързо да направим водопроводи, канали и пречиствателни станции, за да се чувстват хората там по-добре и достойни.

Интервюто взе Десислава Лещарска

Все още няма коментари
Нов коментар