Nissan и Renault преговарят за промяна на партньорството

Много е вероятно френската компания да намали дела си в Nissan

Renault иска да формира нова компания заедно с Geely, която би поела отдела за двигатели с вътрешно горене. Финансирането на отдела за EV също е въпрос на обсъждане
Renault иска да формира нова компания заедно с Geely, която би поела отдела за двигатели с вътрешно горене. Финансирането на отдела за EV също е въпрос на обсъждане
Renault иска да формира нова компания заедно с Geely, която би поела отдела за двигатели с вътрешно горене. Финансирането на отдела за EV също е въпрос на обсъждане    ©  Reuters
Renault иска да формира нова компания заедно с Geely, която би поела отдела за двигатели с вътрешно горене. Финансирането на отдела за EV също е въпрос на обсъждане    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Двете основни компании в алианса Nissan - Renault започнаха преговори относно бъдещата структура на партньорството. Изпълнителният директор на френската компания Лука де Мео пристигна в Токио за разговори с колегата си от Nissan Макото Учида.

Преговорите между двете страни имат потенциала да променят пазара на автомобилната индустрия, като Renault иска японската компания да инвестира средства в подразделението за електрически автомобили (EV), което още не е официално представено и носи кодовото име Ampere.

Renault и Nissan заявиха в съвместно изявление, че са "ангажирани в доверителни дискусии около няколко инициативи", включително потенциална инвестиция на Nissan в дадения отдел за EV и това, което те нарекоха "структурни подобрения" в техния съюз. Друго предложение, което е обсъждано, е желанието на френската група да прехвърли част от бизнеса си с двигатели с вътрешно горене към китайската Geely, твърдят източници на Financial Times.

Предпочитаният за Renault вариант е да формира ново съвместно предприятие с подразделението на Geely - Aurobay. Компанията е отдаденото подразделение за двигатели на китайската компания, като собствеността е съвместна с Volvo Cars.

Това е стъпка, която предизвика силна съпротива от страна на Nissan, като компанията не иска технологията, разработена съвместно с Renault в продължение на много години, да се споделя с китайска компания. Планът е част от дългосрочната амбиция на Renault да продава само електрически превозни средства, но предвид историческото споделяне на технологии с Nissan изисква и съгласието на японската страна.

Намаляване на дела на Renault

Източници на Reuters твърдят, че в замяна на инвестицията в новия отдел за EV Nissan иска френската компания да намали дела си в японския производител. В момента Renault притежава 43% от акциите на Nissan, докато японската компания има 15% от ценните книжа на френския производител.

Искането на Nissan е дяловете на двете компании една в друга да се изравнят, като от години насам Renault е била против тези желания. В момента обаче изглежда, че компанията е склонна на подобна стъпка.

Всяка продажба на дял в Nissan, за да се намали делът на Renault до 15%, няма да повлияе на продължаващото им сътрудничество, казват източниците на Reuters. Продажбата на 28% от акциите в момента би струвала около 3.8 млрд. долара.

Сейджи Сугиура, старши анализатор в Tokai Tokyo Research Institute, каза пред агенцията, че не очаква Nissan да има проблеми с финансирането на обратно изкупуване в такъв мащаб. "Моето собствено предположение е, че японските инвеститори - в съотношение около 60:40 - биха предпочели Nissan да работи повече като отделна компания или поне с по-нисък дял", каза Сугиура. "Ако ще направят това, сега може да е толкова добър момент, колкото всеки друг", добавя той.

Renault иска да раздели двигателите с вътрешно горене от електрическите, за да запази високите печалби от продажбата на EV.

Все още няма коментари
Нов коментар