🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все повече акционери са недоволни от големите разходи на Meta

Метавселената е дупка за пари, но Зукърбърг няма намерения да се отказва от визията си за бъдещето

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг среща все по-голяма опозиция относно огромните разходи за метавселената
Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг среща все по-голяма опозиция относно огромните разходи за метавселената
Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг среща все по-голяма опозиция относно огромните разходи за метавселената    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг среща все по-голяма опозиция относно огромните разходи за метавселената    ©  Reuters
Темата накратко
  • Зукърбърг държи 54% от акциите с право на глас.
  • Това води до недоволство от страна на инвеститорите, които не са съгласни с огромните разходи за метавселената.
  • Компанията ще похарчи двойно повече пари през 2023 г. отколкото през 2021 г.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е един от най-влиятелните хора в днешния свят. Американецът е собственик на компанията майка Meta, като притежава малко над 13% от всички акции, но за сметка на това разполага с над 54% от книжата с право на глас. Тази ситуация води до положение, в което реалният контрол върху бъдещето на технологичната империя е само в неговите ръце, което от своя страна често води до инвеститорско недоволство.

Последният такъв случай се разиграва в момента. Миналата седмица Meta обяви финансовия си отчет за третото тримесечие на годината, като ключов елемент беше потвърждението на намеренията за инвестиране в метавселената, въпреки че до момента начинанието води само загуби.

Акциите на Meta се сринаха с 25% в четвъртък, след като компанията разкри, че загубите от Reality Labs, нейното подразделение, което изгражда метавселената, ще нараснат "значително" през 2023 г. Те достигнаха 9.4 млрд. долара през първите девет месеца на тази година. Инвеститорите също бяха стреснати от сериозен скок в капиталовите разходи, като Meta заяви, че ще похарчи до 39 млрд. долара през следващата година, което е двойно повече от нивото от 2021 г.

"Ако някоя друга компания беше направила това, щяхте да видите инвеститори активисти да пишат писма, да предлагат алтернативни директори, да изискват промяна", каза Джим Тиърни, главен инвестиционен директор за растежа в САЩ в AllianceBernstein, акционер в Meta. "Мисля, че Марк чу кристално ясно какво искат инвеститорите. Той взе своето решение", добавя Тиърни пред Financial Times.

Всичко това в комбинация с невъзможността за повлияване върху решенията на Зукърбърг води до сериозно напрежение. "Изглежда, че има чувство на разочарование сред инвеститорите от нарастващите разходи на компанията", каза пред английското издание човек, запознат с дискусиите. "Зукърбърг беше глух към инвестиционната общност, удвоявайки всичко", добави Дейвид Олдер, ръководител на акциите в мениджъра на активи Carmignac. "Времевата линия за метавселената е много разтегната. Не мисля, че ще разберете дали това е правилният ход след пет или десет години", допълни той.

Разочарованието на акционерите от личния контрол на Зукърбърг върху компанията се увеличава през последните години, след като Meta се озова в центъра на повтарящи се противоречия относно дезинформация и поверителност. Към това трябва да се добавят и огромните разходи в посока метавселената, които компанията прави от няколко години насам.

Предложение на акционерите за премахване на акциите с право на суперглас получи 28% от гласовете на годишното събрание на акционерите на Meta по-рано тази година. Това е повече от 17-те процента подкрепа за подобно предложение, получено през 2014 г. И този път обаче предложението не беше прието и контролът остана ексклузивно в ръцете на основателя на Facebook.

По закон директорите на Meta носят отговорност да представляват всички акционери, дори ако изпълнителният директор контролира кой е избран в борда, пояснява пред Financial Times Стив Даймънд, експерт по корпоративно управление в юридическия факултет на университета в Санта Клара. Съдът може да се намеси от името на акционерите, ако се установи, че бордът е участвал в "прахосване" на ресурсите на компанията, въпреки че това е "много висок стандарт, който трябва да бъде изпълнен" и почти никога не е бил поддържан, добави той.

"Изумен съм от това колко много вече са похарчили [за метавселената] и нямат какво да покажат за това", каза Даймънд. "Ако това беше някой друг главен изпълнителен директор, който имаше само 1%, той вероятно щеше да си отиде", допълни той.

Липсата на каквито и да било официални пътища за промяна на посоката на компанията принуди бъдещите акционери активисти да възприемат по-сдържан подход, когато става въпрос за Meta. В отворено писмо до директорите на компанията малко преди последния финансов отчет миналата седмица Брад Герстнър от Altimeter Capital прибягна до ласкателство, за да се опита да привлече вниманието на изпълнителния директор. Той похвали бизнеса на Meta, преди да призове компанията да съкрати поне 20% от персонала си, да намали капиталовите си разходи с най-малко 5 млрд. долара и да ограничи годишните си разходи за метавселената до 5 млрд. долара.