🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Meta съкращава 11 хил. служители или 13% от персонала

Новината идва, след като миналата седмица Twitter уволни половината си служители

След като Twitter и Snap обявиха намаляване на персонала, сега и Meta ще прибегне до същия ход
След като Twitter и Snap обявиха намаляване на персонала, сега и Meta ще прибегне до същия ход
След като Twitter и Snap обявиха намаляване на персонала, сега и Meta ще прибегне до същия ход    ©  Reuters
След като Twitter и Snap обявиха намаляване на персонала, сега и Meta ще прибегне до същия ход    ©  Reuters
Статията беше публикувана в понеделник и е обновена в сряда, когато стана известен точният размер на съкращенията

Meta - компанията майка на Facebook, обяви в сряда, че ще освободи 13% от работната си сила, или повече от 11 хил. служители. Това е едно от най-големите технологични съкращения тази година, тъй като компанията Марк Зукърбърг се бори с растящите разходи и слабия рекламен пазар.

Големите съкращения на работни места, първите в 18-годишната история на Meta, идват след подобни решения на други водещи технологични компании, включително притежаваната от Илън Мъск Twitter и Microsoft. Пандемичният бум, който даде тласък на технологичните компании и техните оценки, се превърна в крах тази година в условията на рекордна от десетилетия инфлация и бързо нарастващите лихвени проценти. Meta, чиито акции са загубили повече от две трети от стойността си, обяви, че също така планира да намали дискреционните разходи (тези, които не са от съществено значение за бизнеса) и да удължи замразяването на наемането през първото тримесечие.

"Днес споделям някои от най-трудните промени, които направихме в историята на Meta", каза основателят на компанията Марк Зукърбърг в съобщение до служителите, обявявайки съкращенията. "Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме до тук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите".

Източници на Wall Street Journal съобщиха в понеделник за намеренията на Meta, което е първото голямо намаляване на персонала в историята на компанията - собственик на Facebook, Instagram, WhatsApp. В края на септември компанията съобщи, че има над 87 хил. служители, което е с 28% повече, отколкото в края на 2021 г.

Meta изпитва финансови затруднения от месеци насам и все повече намалява разходите. Компанията от Силициевата долина е похарчила милиарди долари за нововъзникващата технология на метавселената точно когато глобалната икономика се забави и инфлацията скочи. За момента отделът на Meta за метавселената Reality Labs прави огромни загуби, но въпреки това компанията планира увеличаване на инвестициите в него.

В същото време дигиталната реклама, която формира по-голямата част от приходите на Meta, се забавя, тъй като рекламодателите се отдръпват. Това засегна много компании за социални медии. Бизнесът на Meta също беше засегнат от промените в поверителността, въведени от Apple, които възпрепятстваха способността на много приложения да насочват мобилни реклами към потребителите.

Миналия месец Meta отчете 50-процентов спад на тримесечните печалби и второ поредно намаление на продажбите. По това време от компанията казаха, че ще "направят значителни промени навсякъде, за да работи по-ефективно", включително чрез свиване на някои екипи и наемане само в областите с най-висок приоритет.

Зукърбърг сигнализира вече няколко месеца, че предстоят по-трудни времена. През юли той обяви на служителите, че компанията е изправена пред един от "най-лошите спадове, които сме виждали в новата история" и че работниците трябва да се подготвят да вършат повече работа с по-малко ресурси. Тяхното представяне също ще бъде оценявано по-интензивно от преди.

"Мисля, че някои от вас може да решат, че това място не е за вас и че самостоятелният избор е добре за мен", каза той на служителите в разговор по това време. "Реално погледнато, вероятно има куп хора в компанията, които не трябва да са тук", добави Зукърбърг, цитиран от The New York Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар