Twitter се готви да съкрати 25% от служителите си

Илън Мъск вече уволни трима от директорите

Макар и да е собственик на Twitter за по-малко от седмица, Илън Мъск се готви за сериозно намаление на персонала
Макар и да е собственик на Twitter за по-малко от седмица, Илън Мъск се готви за сериозно намаление на персонала
Макар и да е собственик на Twitter за по-малко от седмица, Илън Мъск се готви за сериозно намаление на персонала    ©  Reuters
Макар и да е собственик на Twitter за по-малко от седмица, Илън Мъск се готви за сериозно намаление на персонала    ©  Reuters

По-малко от седмица след като милиардерът Илън Мъск официално придоби Twitter, компанията се готви да съкрати 25% от служителите си, твърди източник на Washington Post. Това ще бъде първият кръг на съкращения, като източникът на американското издание твърди, че се очакват още. Twitter имаше над 7000 служители в края на 2021 г. според регулаторна декларация и една четвърт от персонала възлиза на близо 2000 души.

Мъск вече е уверил Европейската комисия, че Twitter ще спазва строгите европейски правила за контрол на незаконното онлайн съдържание. Това се е случило миналата седмица, когато милиардерът е говорил с европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Това се случва на фона на поредица изявления от страна на Мъск, в които твърди, че Twitter често е прекалявала с налагането на контрол и цензура.

Разговорът се е провел, след като Бретон обърна внимание в петък, че социалната мрежа трябва да изпълнява законодателството на общността. "В Европа птицата (прави сравнение със символа на социалната мрежа - малка птица - бел. ред.) ще лети според нашите правила", написа Бретон в Twitter.

Уверенията на Мъск, изглежда, предполагат прагматично отношение от главния изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla.

Плащане на обезщетения

Мъск отрече информация на New York Times, в която се твърдеше, че компанията се опитва да забърза съкращенията преди 1 ноември в опит да спести допълнителни изплащания на компенсации. Социалната мрежа ще трябва да плати големи суми на тримата директори, които Мъск уволни в първия си ден като изпълнителен директор на Twitter. Те трябва да получат общо около 187 млн. долара.

Бившият главен изпълнителен директор Параг Агравал, бившият финансов директор Нед Сегал и бившият главен правен директор Виджая Гаде бяха отстранени, след като Мъск пое контрола върху компанията късно в четвъртък, според източник, запознат със ситуацията.

В неделя Мъск написа в Twitter, че "в момента се преразглежда целият процес за верификация" на профилите, но не даде повече подробности. Няколко издания съобщиха, че компанията обмисля въвеждане на такса за получаване на знак, обозначаващ, че социалната мрежа е идентифицирала притежателя на профила. Споменаваните суми се движеха от 5 до 20 долара на месец, като става дума за ексклузивна услуга, даваща достъп до различно съдържание и позволяваща да се редактират вече публикувани туитове.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    Защо някои писатели от дърветата не виждате гората?

    Илън Мъск отскоро съвсем целенасочено стана изключително разпознаваема фигура в инфо полето: и със странните си на пръв поглед изказвания за урегулиране на войната в Украина, и със средоточаване на вниманието върху своя Starlink пак там, и с овладяването на Twitter.

    Всичко това са елементи от неособено плавния му завой от подкрепа на демократите към плътен съпорт на републиканците, който обяснимо среща мощната преса на властващите (още седмица) лобита на Дем.партията и техните подпетачи.

    Мъск бе мощно наритан заради идеята Крим да си остане руски, заради отказа да финансира украинския Sjarlink, заради това, че щял " да съкрати 25% от служителите си" в Twitter.

    Всъщност разказвачът на цялата тая серия от "разкрития" е рупопът на клайната левица в американската Дем.партия - газетата The Washington Post и нейните европейски неолиберални сурогати.

    Лоша реклама няма.
    И се чудя дали недъгавите опити на US левицата и мислещите се за десни нейни европодгласници да смачкат Илън няма да го направят след 2 години следващият президент на САЩ?
    От Републиканската партия, естествено.

    Нередност?
  • 2
    eja54574905 avatar :-|
    Evan Tanner

    До коментар [#1] от "masay":

    И да и не. Мъск беше заел неутрална позиция след излизането му от съвета на Тръмп преди години. Причината е че основните приходи в СпейсХ идват от Демократично контролиранта администрация и в конкуренция на контролираната от Републиканците тежка военна индустрия вкл. Локхиид, Боинг и тн. Сега обаче Мъск заема директна позиция срещу Демкоратите, явно му е писнало за което го поздравявам. Последстия ще има - най-вероятно ще го порежат в държавните приходи на другите му компании. Освен това отдеглянето на рекламодателите от Туитър не е временно. Повечето са от контролирани от Д . корпорации и им е дадена директна заповед за наливане на парите другаде. И най-накрая прогонозата Ви за президент не може да се сбъдне защото Мъск не отговаря на изискванията за президент - трябва да е роден в щатите или ако не - да е син на двама Американци. Въпреки това считам че ход-а му е правилен. Трябва му медия с голям обхват, излъчването не могат да го цензурират защото той си има собствен флот от сателити и може да излъчва съдържание по целия свят без цензура, колкото и да пищят от УС и ЕС администрациите.

    Нередност?
Нов коментар