🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъск планира да съкрати половината от служителите в Twitter, за да намали разходите

Източници на Bloomberg твърдят, че уволненията ще започнат още в края на тази седмица

Мъск опитва да намали разходите на бизнеса, за който смята, че е платил твърде висока цена
Мъск опитва да намали разходите на бизнеса, за който смята, че е платил твърде висока цена
Мъск опитва да намали разходите на бизнеса, за който смята, че е платил твърде висока цена    ©  Shutterstock
Мъск опитва да намали разходите на бизнеса, за който смята, че е платил твърде висока цена    ©  Shutterstock

Новият собственик на Twitter Илън Мъск планира да уволни около 3700 служители на компанията, за да намали разходите, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници, запознати с процеса. Бройката се равнява на половината от работната сила на социалната мрежа. Милиардерът, който придоби Twitter за 44 млрд. долара, се очаква да информира служителите за съкращенията още този петък. Рязък завой вероятно ще има и в политиката на компанията за работа от разстояние, като по-голямата част от оставащите ще бъдат накарани да се върнат в офисите, посочват още източниците на агенцията.

Служителите на Twitter се готвят за съкращения, откакто Мъск пое управлението и веднага отстрани голяма част от висшето ръководство, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и други хора на мениджърски позиции. Самият Мъск, който управлява Tesla и SpaceX, вероятно временно ще поеме ролята на изпълнителен директор на Twitter, след като разпусна борда и стана едноличен директор, което също определи като временно решение. Спекулации за масови съкращения започнаха още преди изкупуването, когато на потенциалните инвеститори беше казано, че ще бъдат съкратени 75% от работната сила, която към края на 2021 г. възлиза на 7500 души. Мъск по-късно заяви, че това число е твърде завишено.

Според неофициална информация през уикенда още ръководители са се разделили с позициите си, а от отделите е поискано да изготвят списъци със служители, с които компанията може да приключи взаимоотношенията си. В продуктовите екипи се цели съкращение на персонала с около 50%, което ще се базира на досегашните индивидуални резултати. Различни сценарии за съкращенията и други промени в политиката на компанията все още се разглеждат от новия собственик и неговия консултантски екип, като решенията все още не са окончателни, споделят източниците.

Мъск опитва да намали разходите на бизнеса, за който смята, че е платил твърде висока цена. Първоначално през април той се договори да купи акциите на Twitter за 54.20 долара всяка, но малко по-късно пазарите се сринаха и компаниите значително се обезцениха. Впоследствие предприемачът опита да се откаже от предварителното споразумение, но след заведено съдебно дело срещу него в крайна сметка купи компанията при първоначално договорените условия.

Новият собственик намекна, че бизнесът трябва да се фокусира върху екипите, които работят върху основния продукт. "Софтуерното инженерство, сървърните операции и дизайнът" ще са с приоритет, каза той в началото на октомври. На въпрос кой е най-големият проблем на компанията, Мъск туитна: "Изглежда, че се падат по 10 мениджъри на един пишещ код."

There seem to be 10 people "managing" for every one person coding

Компанията скоро ще започне да таксува верифицираните акаунти по 8 долара на месеца, а услугата ще включва и допълнителни привилегии като по-малко реклами. Потребителите, които вече имат синя значка за потвърден акаунт, вероятно ще получат гратисен период, преди или да започнат да плащат, или да я изгубят.