🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Twitter уволни половината си служители за един ден

Част от рекламодателите напускат платформата, според Илън Мъск – заради натиск от активисти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни след като официално стана собственост на Илън Мъск и бе свалена от борсата, онлайн-платформата Twitter уволни близо половината от служителите си. Резките промени са довели до "мащабен срив в приходите", признава самият Мъск, който написа в самата социална мрежа, че според него причината е в натиск върху рекламодателите от страна на активисти.

"За съжаление нямаме избор, когато компанията губи над 4 млн. долара на ден", написа Мъск по повод новината за драстичните съкращения. Той добави, че на всеки служител се предлага обезщетение в размер на три месечни заплати.

Компанията твърди, че съкращенията са значително по-малки сред екипа, който отговаря за борбата с дезинформацията. Същевременно, според служители на компанията, някои от които вече бивши, сред засегнатите от чистката са хора от екипите за комуникациите, съдържанието, следенето на нарушение на човешки права и др., наред с хора от продуктовия и инженерен екип.

До този момент Мъск изпълнява обещанието си да промени изцяло Twitter - и като бизнес-модел, и като позициониране. Той е собственик и изпълнителен директор на компанията от малко повече от седмица, през която: предложи част от досегашните функционалности да станат платени; декларира официално отдавнашното си намерение да дерегулира платформата; предложи връщането на хора, изгонени от предишното ръководство; в останалото си незаето време се скара с множество политици, огромната част от които от Демократическата партия.

"Можете да ме псувате колкото си искате, но ще ви струва 8 долара", коментира в събота Мъск по повод идеята си верификацията в мрежата да бъде на абонаментен план.

Колко, къде и какви - съкратените служители и напусналите рекламодатели

Първоначално компанията не коментираше неофициалната информация за готвени съкращения, като слуховете, разпространяващи се сред медиите, варираха между 25 и 75% от числеността на всички служители. Едва в петък директорът в компанията Йоел Рот потвърди пред Reuters, че има планове за вътрешно преструктуриране и че става дума за съкращение на около 3700 души или 50% от персонала.

В същия ден Twitter затвори офисите си и каза на всички служители да очакват съобщение дали остават на работа или не. Сред съкратените със сигурност са 784 служители от централата на компанията в Сан Франциско и още 199 от близките Сан Хосе и Лос Анджелис, сочат данните на бюрото по труда в Калифорния.

Според Йоел Рот, който отговаря за сигурността на платформата, в подопечния му отдел са били съкратени 15% от хората, които се грижат за спирането на разпространение на дезинформация. Самият Мъск неколкократно е поставял под въпрос какво точно съдържание се сваля от модераторите на Twitter. Заявената от него цел е да върне свободата на словото в мрежата, без тя да се превръща в "адско място".

За момента се знае само за два големи бранда, които официално са казали, че са спират рекламата си в Twitter: General Motors и General Mills. Тяхната позиция е, че изчакват в каква посока ще се насочи социалната мрежа. Според Мъск компанията все още не е правила промени в системата за модерация на съдържанието. Той определя натиска от страна на активисти срещу Twitter като атака срещу Първата поправка в Конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    miroxd avatar :-P
    miroxd
    • - 2
    • + 2

    крайно време беше, може и още

    Нередност?
  • 2
    uq avatar :-|
    uq
    • - 5
    • + 1

    Чакам да видя за колко време ще затрие и без това умрелия Туитър. По-интересно е, дали ще завърши в затвора тоя измамник

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 4
    • + 1

    След Майспейс и яхуу ... време е йо и твитер на дигиталното гробище..
    Curfefe..
    Чудно е!... Как глобални мастодонти умиргат... само заради корпоративни ботъмлайн зел Колю, дал колю сметки...
    Страдашият от еректилна дисфункция продължава да се съревновава с другия Айн Ранд гамен, Безос... и двамата с куроподобни ракети...
    Света пищи от земни, недигитални проблеми... като войните в и около Европа... азиатски тоталитаризъм и африка и ислямски радикализъм..
    Най-богатите в света.. съшо Гугъл, Мета, МС, Епъл..и др.. са станали толкова корумпирани, колкото и руския режим... Те вече не предоставят подобрени услуги за обикновените човешки същества.. Те са вече оня Скайнет на Терминаторите, и управлявани от меринжеи с индийски имена..

    Нередност?
  • 4
    jpy16698025791152242 avatar :-|
    davidd thommas

    Илон Мъск е наистина богат.
    https://paperminecraft.online

    Нередност?
Нов коментар